Σεισμικές δονήσεις στα ελληνοαλβανικά σύνορα (video)

Σύμφωνα με μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07.26 π.μ. στην περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την δυτική Μακεδονία την Ήπειρο και την Νότια Αλβανία, είχς εστιακό βάθος 3,5χλμ και το επίκεντρό του ήταν 47 χλμ. δυτικά της Καστοριάς κοντά στην Αλβανική πόλη Ερσέκα. Νέα σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10 το πρωί, 45 χιλ. δυτικά της Καστοριάς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην Κοζάνη

Αισθητή και στη Δυτική Μακεδονία έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 στις 7:26 το πρωί στην περιοχή της Κορυτσάς.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε 47 χιλιόμετρα Δυτικά της Καστοριάς, ήταν τελικά 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στις 7:32 και 7:33 σημειώθηκαν δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις των 4,7R, η μία 38 χιλιόμετρα δυτικά της Καστοριάς, προς την περιοχή της Κορυτσάς και η άλλη 38 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Καστοριάς, εντός της ελληνικής επικράτειας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη – Επιμέλεια: Μάκης Νασιάδης

Στη Φλώρινα

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Φλώρινα προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ο σεισμός 5 ρίχτερ επίκεντρο είχε 47 χιλιομ. Δυτικά της Καστοριάς κοντά στην Φλώρινα με εστιακό βάθος 5 μ.

 ΕΡΤ Φλώρινας – Θωμαΐς Αδάμου

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Γιώργος Καρακαΐσης, αναφέρει: «Η σεισμική διέγερση συνεχίζεται, έχουν καταγραφεί περίπου δεκαπέντε, είκοσι μικρότεροι σεισμοί. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις».

Δεν συνδέεται με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1995 μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών

Ο καθηγητής Σεισμολογίας επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου του 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης – Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».

Τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και το σεισμικό ιστορικό

«Μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που παρατηρούμε σήμερα σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη, Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαίου του 1960, που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, την Αλβανία, με εννέα νεκρούς, ζημιές σε πεντακόσια σπίτια, αρκετούς τραυματίες και είχε γίνει αισθητός στους κατοίκους των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς και Κέρκυρας. Άλλο ένα “ισχυρό γεγονός” είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σχολίασε ο κ.Καρακαΐσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, μέχρι τις 13:00 «καταγράφηκαν είκοσι τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,5 βαθμών και πάνω».

Πηγές: EΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος