Διαξιφισμοί για το σκάνδαλο της Novartis

Με διαφωνία για το αν οι κάλπες θα είναι μία ή δέκα, ξεκίνησε στις 9.20 η ολοήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Novartis. Λίγο πριν από το μεσημέρι, η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως. 

Ο κύκλος ομιλιών «άνοιξε» με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των οκτώ κοινοβουλευτικών ομάδων και ενός εκπροσώπου από την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ στον δεύτερο κύκλο εντάσσονται οι ομιλίες 16 βουλευτών.

Τον λόγo έλαβαν οι 9 από τους 10 προτεινόμενους για παραπομπή, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα το οποίο θα αναγνωστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Αβραμόπουλος στο υπόμνημά του χαρακτηρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες «ως κομβικό σημείο της όλης υπόθεσης, γιατί η πρακτική αυτή, παραδεκτή μεν από το διεθνές και ελληνικό δίκαιο για την αντιμετώπιση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων του κοινού ποινικού δικαίου, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά των Ελλήνων πολιτικών και των δημοκρατικών θεσμών».

«Δεν ήρθα για να απολογηθώ, ήρθα για να καταγγείλω τους κινδύνους που δημιουργούν για τη χώρα και το πολίτευμα», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη συζήτηση επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για τo σκάνδαλο της Novartis, σημειώνοντας πως όταν «όταν αποδειχτεί πλήρως ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο και οι καταγγελίες σε βάρος μου απολύτως συκοφαντικές, θα φανεί τότε τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «αρχισυμμορίτη», προανήγγειλε κατάθεση μηνύσεων κατά των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, ενώ ζήτησε να ανοίξουν αύριο οι λογαριασμοί του.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το σκάνδαλο Novartis για να ξεπεράσει άλλα προβλήματα, εξέφρασε ο Ευ. Βενιζέλος. Από το βήμα της Βουλής και σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι η «κακοστημένη πρόχειρα» υπόθεση Novartis συνιστά «τη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Αυτό διακυβεύεται».

Συκοφαντία χαρακτήρισε τις κατηγορίες για το πρόσωπό του μιλώντας στην συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην Βουλή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Ζητώ εγγράφως να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από παραγραφή», είπε ενώ ζήτησε και από τον κ. Κουρουμπλή να κάνει το ίδιο και να ζητήσει να δικασθεί.

«Βρίσκομαι εδώ ως διοικητής της ΤτΕ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας: «Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. Σε σχέση με την πρόταση για την άσκηση δίωξης που με αφορά: Προτείνω να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το ενδεχόμενο αδίκημα της δωροδοκίας, που θα το εξετάσει και θα το στείλει στην Ολομέλεια».
«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε.
«Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας» κατέληξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός (5/2012-6/2012), αναφέρθηκε στη θητεία του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για διάστημα 35 ημερών και χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία ότι έλαβε χρηματικό δώρο από τη Novartis.
Διέψευσε ότι είχε την οποιαδήποτε σχέση με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας.

Τόνισε ότι οι κατηγορίες είναι μυθιστορηματικές και δεν αποτελούν επαρκή στοιχεία για να σπιλώσουν την προσωπικότητά του και ότι θα περίμενε μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό του. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση εκείνης της εποχής κλήθηκε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και κυρίως να μην αφήσει τη χώρα να χρεωκοπήσει.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Novartis, από το βήμα της Βουλής δήλωσε οργισμένος και αγανακτισμένος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας. Για την προστασία της τιμής μου θα φτάσω μέχρι τέλος, όσος χρόνος κι όσος κόπος κι αν απαιτηθούν». «Όλα στο φως, δεν φοβάμαι τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα», υπογράμμισε.

“Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με την συγκεκριμένη υπόθεση”, υποστήριξε κατά την  τοποθέτησή του στην συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Novartis, ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ουσιαστικά αμφισβητεί το τεκμήριο της αθωώτητας για τους εμπλεκόμενους.

Ως γεμάτες με αοριστίες, χαρακτήρισε τις καταθέσεις των μαρτύρων, στην ομιλία του στη Βουλή ο Μάριος Σαλμάς, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Σε έντονους τόνους οι τοποθετήσεις και των υπουργών της κυβέρνησης

Παρέμβαση, σχετικά με την αναφορά βουλευτών στο όνομά του σχετικά με την υπόθεση Novartis, έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής, δήλωσε πικραμένος που υπήρξαν συνάδελφοί του οι οποίοι επιχείρησαν να μπλέξουν το όνομά του με την Novartis, ενώ – όπως είπε – υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά εναντίον του από τρεις συναδέλφους του, με το αιτιολογικό ότι δεν εκδόθηκε Δελτίο Τιμών Φαρμάκων τον Αύγουστο του 2015.

«Από 1 δισ. ευρώ το 2000  φτάσαμε στα 5 δισ.  το 2009 για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Είναι σκάνδαλο αυτό ή σκευωρία;» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής και πρόσθεσε «Ένα διεθνές σκάνδαλο που απασχολεί πλείστες χώρες, είχαν κάποιοι την έμπνευση να μας πουν ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα και ότι είναι σκευωρία», πρόσθεσε.

Από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι «η πράξη της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί», καθώς όπως τόνισε δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών», ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.
«Το τεκμήριο της αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τον κύριο Σαμαρά σε βάρος του πρωθυπουργού, εμένα, των εισαγγελέων και των προστατευόμενων μαρτύρων», είπε και μίλησε για «ανοίκειες, συκοφαντικές και ταυτόχρονα αστείες επιθέσεις που εξαπέλυσε στα πλαίσια της υπερασπιστικής του γραμμής για αντιπερισπασμό και εκφοβισμό».

Θα φτάσουμε μέχρι τέλους το σκάνδαλο, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν υπάρχει πεδίο συναλλαγής τόνισε ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων

Η Βουλή κάνει ό,τι λέει το σύνταγμα γι αυτό φέρνει το θέμα στην Ολομέλεια και προτείνει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να εξετάσει αν συντρέχουν, ή όχι, οι λόγοι σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα για την άσκηση δίωξης για τα αδικήματα ξεπλύματος, δωροδοκίας ή δωροληψίας, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Απαντώντας στις διαδικαστικές ενστάσεις που έθεσαν ΝΔ και ΔΗΣΥ, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε σε «τεχνάσματα, προκειμένου η Βουλή να μην ασχοληθεί με την ουσία του σκανδάλου». “Πρωθυπουργός, όμως, να μηνύει πρωθυπουργό είναι σπάνιο και το αντιμετωπίζουμε ως γραφικό. Είναι ανατριχιαστικό. Εδώ δεν έχουμε απλή παρέμβαση, αλλά τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης για να μην ασκήσει τα καθήκοντα της» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική και για το «μπούλινγκ», που -όπως είπε- δέχονται οι μάρτυρες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, που υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι «έτσι όπως κάνει η αντιπολίτευση, έδειξε ότι αιφνιδιάστηκε με τις αποκαλύψεις στον χώρο της Υγείας, όπου γινόταν πάρτι».

Για «σκευωρία και συγκάλυψη» έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι με διάταξη που αφορά εγκληματική οργάνωση. Εδώ δεν υπάρχει κατηγορία εγκληματικής οργάνωσης. Με το άρθρο 9 αλλά με την παράγραφο 7 μπορείς να κάνεις έναν μάρτυρα προστατευόμενο, μετά από αίτημα του Εισαγγελέα και έγκριση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αυτό έγινε, αλλά στις 9/2, αφού είχε έρθει στη Βουλή η δικογραφία» ανέφερε και συνέχισε:«Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό είναι μεθόδευση θα πέσει φωτιά να τον κάψει».
«Οι κουκουλοφόροι μάρτυρες καταθέτουν “άκουσα”, “εκτιμώ”’. Το άρθρο 225 του κώδικα ποινικής δικονομίας λέει ότι πρέπει να ρωτηθεί για την πηγή της γνώσεώς του, αλλιώς δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάθεση» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Άλλος μάρτυρας ξέρει ότι δωροδοκήθηκε ο Σαμαράς και το κατέθεσε την πέμπτη φορά. Αυτά είναι τα στοιχεία. Ντροπή, σκευωρία, συγκάλυψη. Αυτή είναι η προκαταρκτική» .

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο βουλευτής του κινήματος αλλαγής Θόδωρος Παπαθεοδώρου λέγοντας ότι “η σκευωρία στήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με εκτελεστικούς βραχίονες, υπουργούς και ολίγιστους δικαστές”. Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η κυβερνητική πρόταση είναι άκυρη. Εμείς ζητάμε ξεκάθαρα προκαταρκτική επιτροπή με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων ένα νέο ’89”, πρόσθεσε.

Ο  γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς επανέλαβε ότι είναι υπέρ της σύστασης της επιτροπής, ενώ τόνισε ότι υπάρχει “ζήτημα και με τους κυβερνητικούς χειρισμούς: Γιατί δεν ήρθαν από την πρώτη στιγμή στη Βουλή  οι καταθέσεις; Γιατί δεν κλήθηκε να καταθέσει ο κ.Φρουζής;”, τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην πλήρη διερεύνηση, “ώστε η υπόθεση να πάει μέχρι τέλος και να μην αποτελέσει άλλοθι αυτή η Επιτροπή για ξέπλυμα”.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης τόνισε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση επιτροπής “πάσχει σε πολλά σημεία, αφού οι κατηγορίες δεν δείχνουν τεκμηριωμένες και μάρτυρες φέρονται να προχωρούν σε εκτίμηση μίζας κατά προσέγγιση αναλόγως του ύψους της παραγγελίας. Τέτοιες πρακτικές αποτελούν ξεπεσμό των δημοκρατικών αρχών”. Επίσης, χαρακτήρισε “απαράδεκτη την πρακτική των 10 καλπών και έωλο το κατηγορητήριο”.

Για υποκρισία κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, αναφέροντας: «Εμείς δεν είμαστε υπέρ των κουκουλοφόρων μαρτύρων. Αλλά κάτι έχουν να φοβηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος κάηκε με το αυτοκίνητό του. Ο Ν.Τσ. πήγε να αυτοκτονήσει, άλλοι δύο μάρτυρες δέχονται απειλές και έχουν καεί τα αυτοκίνητά τους».

Να μην καλύπτεται κανείς», ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

Σχετική είδηση: Novartis: H συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής (live)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος