Συνταγματική Aναθεώρηση: Ένταση στη συζήτηση – Ψηφοφορία αύριο (video)

Σε σφοδρή πολιτική κόντρα εξελίσσεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την αντιπαράθεση να επικεντρώνεται κυρίως ως προς τη δεσμευτικότητα ,των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα κόμματα, για την επόμενη Βουλή. Με την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης η Ολομέλεια ενέκρινε νωρίτερα τη δυνατότητα στα κόμματα ,που προτείνουν την αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, να αναφέρουν στο ψηφοδέλτιο και την κατεύθυνση της αναθεώρησης. Η συζήτηση ολοκληρώνεται αύριο η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος με την ψηφοφορία. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από ένα μήνα, οπότε και θα κριθεί πόσες και ποιες διατάξεις θα παραπεμφθούν για αλλαγή από την επόμενη Βουλή, η οποία για το σκοπό αυτό θα αποκαλείται Αναθεωρητική.

Με την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης η Ολομέλεια ενέκρινε σήμερα, τη δυνατότητα στα κόμματα που προτείνουν την αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, να αναφέρουν στο ψηφοδέλτιο και την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, συνοψίζοντας το διάλογο που αναπτύχθηκε για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, μίλησε για σχετική δεσμευτικότητα τονίζοντας ότι τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο έχει η επόμενη Βουλή.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής άσκησε κριτική στο κυβερνών κόμμα, όσο και στη ΝΔ, ότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, επιχειρούν να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη.

Χθες, ΣΥΡΙΖΑ κα  ΝΔ συμφώνησαν για τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας, αλλά διαφώνησαν ως προς τη δεσμευτικότητα των προτάσεων για την επόμενη Βουλή.

«Ανυπόστατα» χαρακτηρίζει τα σενάρια μπλοκαρίσματος ακόμα και δικών της προτάσεων η κυβέρνηση.

Με ανακοίνωσή του το Μαξίμου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία «ότι επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος».

Για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ, απαντώντας στο Μαξίμου, το οποίο διέψευσε όσα είπε δημοσίως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συζήτησή του με δημοσιογράφους είχε χαρακτηρίσει «πονηρή» τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, που προτίθετο να στηρίξει την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 36, αφήνοντας ανοιχτό να υπαναχωρήσει τελικώς η κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε ως «fake news» τα όσα γράφτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο ή ως ορισμένος αριθμός βουλευτών του, πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο αν η παρούσα Βουλή  μπορεί να δεσμεύει την επόμενη, σε σχέση με το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων, αλλά και στο ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα και της βουλευτή της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη.

Η κριτική της κ. Βούλτεψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο χαρακτηρισμός της για «βουλευτές δηλωσίες» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κ. Παπακώστα, η οποία χαρακτήρισε ολίσθημα τη συμπεριφορά της, αλλά και την παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινής Βάκη, που έκανε λόγο για τοξική φρασεολογία.

Η αυριανή ψηφοφορία

Ενιαίο θα είναι το έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν όλα τα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των γενικών εισηγητών τους για τα διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα σχετικά με την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Έτσι αύριο, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή τι αφορά.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Συνταγματική αναθεώρηση: Άρθρα και πλειοψηφίες για την επόμενη Βουλή – Νέα κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος