Συρία: Πλέον των 400 οι νεκροί στη Γούτα -Έκτακτη Συνεδρίαση του Σ.Α (video)

Για πέμπτη μέρα οι δυνάμεις του Πρόεδρου Άσαντ συνέχισαν να βομβαρδίζουν από ξηράς και αέρος την ανατολική Γούτα, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών που βρίσκεται δίπλα στην συριακή πρωτεύουσα. «Πέντε ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών και σφοδρών πληγμάτων του πυροβολικού είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 403 άμαχοι, εκ των οποίων 95 παιδιά» αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 6 το απόγευμα, συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, στον απόηχο της προειδοποίησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ότι πρόκειται για “κόλαση επί γης”. Το δικαίωμα για βέτο υπενθυμίζει η ρωσική διπλωματία, απαντώντας στις κατηγορίες της Ουάσιγκτον περί συνενοχής, καθώς η Μόσχα θεωρείται σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απηύθυναν επιστολή προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του να υποστηρίξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Διπλωματικές πηγές έκαναν εξάλλου γνωστό πως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζουν να τηλεφωνήσουν μαζί το απόγευμα στον Πούτιν ανάλογα με την έκβαση της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ.

Η πηγή στο μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε πως οι δύο ηγέτες της ΕΕ διεξάγουν διάλογο με τη Ρωσία ώστε να εξασφαλίσουν πως η Μόσχα δεν θα ασκήσει βέτο στο κείμενο.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας», διευκρινίσθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για να επιτραπεί η πρόσβαση σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, με μια έντονη δήλωση στην οποία εκφράζει το θυμό της για τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα της Συρίας.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαπραγμάτευσης για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στη Δαμασκό, με τον Γάλλο πρεσβευτή, Φρανσουά Ντελατρέ να κάνει λόγο για «επιθέσεις σε νοσοκομεία» και για μια «ανυπόφορη κατάσταση».

Η Σουηδία και το Κουβέιτ κατέθεσαν το προσχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρία, περιλαμβανομένης και της Ανατολικής Γούτας, ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει ανθρωπιστική  εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρία, αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν αφορά το «Ισλαμικό Κράτος», και άλλες ομάδες «οι οποίες μοιράζονται τα οικοδομικά τετράγωνα της Δαμασκού».

“Στόχος εκείνων που θέλουν το ψήφισμα αυτό είναι να αποδώσουν όλες τις αμαρτίες στο καθεστώς Άσαντ με σκοπό το λεγόμενο σχέδιο «Β» για την ανατροπή του, κατά παράβαση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ορίζει ότι οι ίδιοι οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους».

Δεκατρία νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν σε τρεις ημέρες στον θύλακα των ανταρτών κοντά στην Δαμασκό που βομβαρδίζει σφόδρα από την Κυριακή ο συριακός στρατός, ανακοίνωσε η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), τονίζοντας ότι από την αρχή του χρόνου οι απώλειες ανέρχονταν σε 180 νεκρούς και τετραπλασιάστηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Σχετική είδηση:Οι ΗΠΑ επιρρίπτουν ευθύνες στη Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα

Έτοιμη η Ρωσία να ψηφίσει το σχέδιο του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος