Θετική αποτίμηση της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα: «Αποκατάσταση σχέσεων σε νέα δεδομένα» (video)

Το μήνυμα ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις περνάνε σε μία νέα σελίδα έστειλαν  ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ρωσίας από το Κρεμλίνο. «Συνεχίζουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να επιλύονται με αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Αναφορικά με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μια βροχερή μέρα στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι», ενώ λήξαν χαρακτήρισε το επεισόδιο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα και προχωρώντας σε απολογισμό των συνομιλιών μιλά για «αποκατάσταση των σχέσεων σε νέα δεδομένα».

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για την πιο ουσιαστική συζήτηση που είχαν ποτέ ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος κάτι που αναδείχθηκε με τις δηλώσεις τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι σχέσεις που οικοδομήθηκαν με κόπο την περίοδο 2015-16 να παραμείνουν στις σταθερές ράγες.

Στη συνάντηση των δυο ηγετών η ατζέντα επικεντρώθηκε σε δύο βασικούς τομείς: τον οικονομικό, τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τον διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμιρ Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τονίσαν ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εκ της θέσης της στη γεωγραφία, δύσκολα θα μπορούσε να χάσει τη γεωπολιτική της αξία και σημασία. Τα τελευταία δε τριάμισι χρόνια, υλοποιώντας μία εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη, αποδείξαμε πως μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά να διατηρούμε και να ενισχύουμε σχέσεις ιστορικές, συνεργασίας και φιλίας και υπ’ αυτή την έννοια να παίζουμε έναν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και των Βαλκανίων. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πια σε μία θετική συγκυρία, διότι και εξέρχεται της οικονομικής κρίσης και άρα αυτές οι σχέσεις ιστορικής συνεργασίας και φιλίας μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο, αλλά και γιατί σε αυτή την περίοδο της αστάθειας και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή βασιζόμενοι σε αρχές και αξίες της συνεργασίας, της συνανάπτυξης, του διαλόγου, μπορούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο. Να είμαστε μία χώρα γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, αλλά και τον αραβικό κόσμο. Ταυτόχρονα όμως να παίξουμε και έναν σημαντικό, σταθεροποιητικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και των προκλήσεων που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πόρων προς την ευρωπαϊκή Ήπειρο» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Πούτιν συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία που έχει ακολουθήσει.  Αναφερόμενος στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από την πατρίδα μας, σημείωσε ότι δεν συμφωνούσαμε, αλλά η σελίδα έχει κλείσει, ενώ και ο κ Τσίπρας πρόσθεσε ότι συμφωνεί και «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Στο διάλογο που είχαν για πρώτη φορά μπήκε  ανοικτά θέμα Τουρκίας και εξοπλιστικών και έγινε ανταλλαγή απόψεων, κάτι που έθεσε ευθέως και ανέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στις δηλώσεις του.

Συζήτηση έγινε και για την Ουκρανία και τους ελληνικούς πληθυσμούς στην περιοχή, στη Μαριούπολη και στην Κριμαία.

Μπήκε το θέμα της Λιβύης που για την Ελλάδα έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την πρόσφατη Διάσκεψη του Παλέρμο αλλά και τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι συζήτηση έγινε και για τα Βαλκάνια, δεδομένων των εξελίξεων που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι εξήγησε στον κ. Πούτιν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς «γιατί για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό είναι καίριας σημασίας ζήτημα η γειτονική χώρα να μην έχει ως συνταγματική ονομασία τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. «Γιατί για μας», τόνισε, «τόσο το όνομα αυτό όσο και η ιστορία που εκπέμπει και που κουβαλά είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς», είπε και σημείωσε: Γι’ αυτό πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μία δίκαιη βάση το πρόβλημα που για χρόνια παραμένει άλυτο και βέβαια πιστεύω ότι αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και πιθανών διενέξεων στο μέλλον που θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή». Επί του ζητήματος επισημαίνεται ότι εφόσον έγινε δημόσια αναφορά από τον πρωθυπουργό και δεν υπήρξε αναφορά από τον κ. Πούτιν σημαίνει ότι έχει αλλάξει η θέση της ρωσικής πλευράς. Είναι σαφές ότι η ρωσική πλευρά δεν επέλεξε σήμερα, στο πιο υψηλό επίπεδο, κατά τις κοινές δηλώσεις Πούτιν-Τσίπρα, να το αναδείξει. Τόσο αυτό το ζήτημα όσο και το θέμα των εκκλησιαστικών, η ρωσική πλευρά επέλεξε να μην το αναδείξει και να μην το θέσει ως θέμα στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Επίσης συζητήθηκε και η προσέγγιση με την Αλβανία με σκοπό την επίλυση θεμάτων, καθώς και οι εξελίξεις σε σχέση με το Κόσοβο και την Αλβανία.

Σημαντικό κομμάτι της ατζέντας αποτέλεσε και το ενεργειακό. Συζητήθηκε όλος ο ενεργειακός χάρτης, από τη Βαλτική μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, όλοι οι αγωγοί που βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή υπό συζήτηση και όλες οι εκδοχές τους, σημειώνει η ελληνική πλευρά.

Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η πρόοδος του NordStream δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον Turkish Stream.

Πηγή ΕΡΤ, Απεσταλμένος Κ. Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος