Βουλή: Άνοιξε η αυλαία της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2018

Με τις ομιλίες των γενικών εισηγητών ξεκίνησε, σήμερα Δευτέρα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, για την οποία έχουν προγραμματιστεί πέντε συνεδριάσεις, σήμερα Δευτέρα 11/12, αύριο Τρίτη 12/12, Τετάρτη 13/12 και Δευτέρα 18/12 και Τρίτη 19/12. Μετά τους γενικούς εισηγητές, στο βήμα θα ανεβούν οι ειδικοί εισηγητές με προγραμματισμό, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος γενικών και ειδικών εισηγητών και αγορητών.

Βέττας: «Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο»

«Η κυβέρνηση «κόντρα στην καταστροφολογία, κόντρα στον πόλεμο των μιντιακών και συστημικών συμφερόντων του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αγωνίζεται με σχέδιο, με διάλογο με την κοινωνία, ώστε του χρόνου τέτοιο καιρό να σχεδιάζουμε και να ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό για την πατρίδα μας, που θα έχει βγει από τη σκληρή επιτροπεία και θα προχωρά σε μια διαφορετική πορεία με αξιοπρέπεια και προοπτική», τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Βέττας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για κρυφή ατζέντα. «Η ΝΔ λέει πως αυτή η κυβέρνηση καταστρέφει την οικονομία, πως ακολουθούμε φορομπηχτική πολιτική, δεν φέρνουμε επενδύσεις, ενώ η ίδια μπορεί να λύσει εύκολα το πρόβλημα, να μειώσει τους φόρους, να περιορίσει το σπάταλο κράτος και να φέρει την ανάπτυξη. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα πακέτο μείωσης φόρων που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση κρύβει δύο πράγματα: Είτε πρόκειται για πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα την ώρα που βρίσκει το δρόμο της είτε θα μας πει ποια θα είναι αυτή η περικοπή, δηλαδή ποιες δομές θα κόψει, πόσους υπαλλήλους θα απολύσει, ποια σχολεία θα κλείσει, ποια νοσοκομεία θα κλείσει, ποια κοινωνική πρόνοια θα μειώσει. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει», είπε ο Δημήτρης Βέττας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε πως υφίστανται φορολογικές αδικίες, ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί ταυτόχρονα και με το νέο ασφαλιστικό και με το φορολογικό σύστημα, για να υπογραμμίσει όμως, πως η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από το Μνημόνιο, κλείνει χωρίς δημοσιονομικά νέα μέτρα. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ήταν η υποφορολόγηση κοινωνικών ομάδων, πολιτική που οδήγησε στην παραγωγή ελλειμμάτων και χρέους.

Δένδιας: “Η κυβέρνηση άφησε αφορολόγητο μόνο τον αέρα»

Μιλώντας παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ότι «η ΝΔ θα απαντήσει στη διαρκή ερώτηση ποιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν και πού η κυβέρνηση χαλάει λεφτά αν και δεν πρέπει, από ανικανότητα». Τέλος, η ΝΔ, όπως είπε, «θα καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης, αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος».

«Ο Προϋπολογισμός δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά γιατί εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης, που δεν αποδίδει – και το αποδεικνύει η εντυπωσιακή τρύπα στα φορολογικά έσοδα» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Κατήγγειλε επίσης, ότι για την αλλαγή του μείγματος αυτού, η κυβέρνηση βάζει μισό δισ. ευρώ περισσότερους άμεσους φόρους. «Έχετε δει σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, να ανακάμπτει μια οικονομία με αύξηση φόρων; Θέλουμε να μας εξηγήσετε ποιο είναι το περίφημο μείγμα πολιτικής που ακολουθείτε. Γιατί εμείς, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία το 2014, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, μειώσαμε τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και συγκεκριμένες μειώσεις είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον», είπε ο Νίκος Δένδιας. Αντιθέτως η κυβέρνηση, «παίρνει δέκα και γυρίζει πίσω ένα», σημείωσε.

«Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος σας. Ο δικός μας προϋπολογισμός θα είναι αναπτυξιακός», είπε ο Νίκος Δένδιας και προσέθεσε: «Όπως ρητά έχει δεσμευτεί ο Μητσοτάκης, θα περιορίσουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να έρθουν επενδύσεις που θα μειώνουν την ανεργία», πρόσθεσε ο κύριος Δένδιας.

Κουτσούκος: “Και ο Προϋπολογισμός του 2018 πλήττει την ανάπτυξη και φτωχοποιεί τη χώρα”

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, αμφισβήτησε όλους τους στόχους του νέου Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι λέει ψέματα η κυβέρνηση πως σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

«Στην ίδια άδικη φοροκεντρική πολιτική που πλήττει την ανάπτυξη και φτωχοποιεί τη χώρα, επικεντρώνεται και ο Προϋπολογισμός του 2018. Η λογική σας είναι “φτωχαίνουμε τον κόσμο και του δίνουμε αντίδωρο», τόνισε ο κ. Κούτσουκος.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μειώνει κυρίως τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δεσμεύσει τη χώρα μέχρι το 2020, με μέτρα, περικοπές και δεσμεύσεις ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι «την επόμενη τριετία θα έχουμε συνέχιση της ίδιας φορολογικής αφαίμαξης και υψηλά ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ.

Αμυράς: “Η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ φορολογικής επιβάρυνσης”

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 “επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να βασίζεται σε φόρους και να κρατά στα ύψη τις κρατικές δαπάνες”.

“Η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση είναι παροιμιώδης” ανέφερε ο κ. Αμυράς και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών “να διδαχθεί από το παράδειγμα του Βύρωνα Μπαϊκάμη, προϊστάμενου της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρεβενών, που σαν ένας ικανός μάνατζερ, αφού πρώτα επιθεώρησε όλες τις τεχνικές λειτουργίες του νοσοκομείου Γρεβενών, έκανε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην παροχή ρεύματος, την ύδρευση του νοσοκομείου, τον κλιματισμό και τη θέρμανση και κατάφερε σε εύλογο χρόνο να δουλεύουν όλα ρολόϊ, πετυχαίνοντας μέσα σε τέσσερα χρόνια να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 70%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 35%, και του πετρελαίου κατά 50%, εξοικονομώντας σχεδόν 850.000 ευρώ”.

“Λέτε ότι με τον Προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Η χώρα δεν βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Οι δανειστές θα βγουν. Οι δανειστές είναι αυτοί που θα απαλλαγούν από την υποχρέωσή τους να μας δανείζουν με 1% επιτόκιο. Οι ποιοι; ‘οι τοκογλύφοι εταίροι που μας έπιναν το αίμα’, όπως τους λέγατε, όταν οι ίδιοι στις χώρες τους δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο”, είπε ο Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: “Πόσο θα πάει το μαλλί όταν βγούμε στις αγορές; θα πάει τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω ο δανεισμός μας στις αγορές. Οι συντάξεις και μετά τον Αύγουστο του 2018, θα συνεχίσουν να μειώνονται, οι φόροι θα εκτιναχθούν με την περικοπή του αφορολόγητου και η οικονομία θα παραμείνει σε ασφυκτικό πλαίσιο, με το πλεόνασμα να φτάνει στο 3,5% και να παραμένει εκεί ως το 2022. Πως ενώ το 2017 δεν πετύχατε τίποτα αυτά που μας είπατε, σήμερα μας λέτε ότι θα τα πετύχετε το 2018; είναι απορίας άξιον”.

Καραθανασόπουλος: “Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί σήμερα όλα όσα δεν τόλμησε να κάνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ”

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταθέτει τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων και αυτό την ίδια στιγμή που η ίδια υπογράφει πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, ύψους τουλάχιστον 2%, και ενώ δεν έχει καταργήσει κανέναν από τους μνημονιακούς νόμους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Εκεί όμως που η σημερινή κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της, είναι με τον ισχυρισμό για δίκαιη ανάπτυξη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος για να επισημάνει ότι «ανάπτυξη στο καπιταλιστικό σύστημα είναι άδικη και ταξική ανάπτυξη γιατί ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος συγκεντρώνεται από μια φούχτα κεφαλαιοκράτες και γιατί διευρύνονται ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές ανισότητες, αφού θεμέλιος λίθος της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναγκάζεται να λειτουργήσει. «Ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας αυτά, αντιστρέφει την πραγματικότητα. Γιατί η κυβέρνηση αποτελεί την εμπροσθοφυλακή για την υλοποίηση όλων των στόχων που εξυπηρετούν σήμερα τς ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να «προειδοποιήσει» ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά», μετατρέποντας την Ελλάδα σε “ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή”.

Καμμένος: «Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στην ελληνική οικονομία”

“Από εδώ και στο εξής, μετά και την πρώτη δοκιμαστική επιτυχή ανταλλαγή ομολόγων, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο και μπορεί να κάνει και άλλες εξόδους στις αγορές και τον Αύγουστο να βγει από τα μνημόνια και την επιτήρηση», τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, επισημαίνοντας ότι «η χώρα έχει λίγες χρηματοδοτικές ανάγκες και μπορεί να αγοράζουμε από τις αγορές και να μην έχουμε την εξάρτηση της Ευρώπης».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι με τη πολιτική τους οδήγησαν τη χώρα σε ένα υφεσιακό πρόγραμμα με ένα χρέος ύψους 280 δισ. ευρώ, με μέτρα ύψους 56 δισ. και κόκκινα δάνεια αυξημένα κατά 58 δισ. ευρώ. Όπως είπε, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατάφερε και πήρε 86 δισ. ευρώ με πρόβλεψη αποπληρωμής σε 32,5 χρόνια.

Έμφαση έδωσε ο κ. Καμμένος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως θα λυθεί» καθώς όπως είπε, δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Υποστήριξε δε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2007 οι πλειστηριασμοί για κόκκινα δάνεια ήταν 36.215 και είχαν ανοδική τάση μέχρι το 2014, ενώ αντίθετα το 2015 έπεσαν στους 8.730, το 2016 στους 5.631 και το 2017 ήταν 6.172.

Κατσιαντώνης: “Δεν βλέπω αποφάσεις για το χρέος πριν το 2019”

“Η αύξηση των βαθμών ελευθερίας που επικαλείται η κυβέρνηση για μετά τη λήξη του προγράμματος, είναι υπερβολικά αισιόδοξη, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρή επιτήρηση έχει προνομοθετηθεί και προσυμφωνηθεί”, ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση μιλάει για την αύξηση του παραγόμενου πλούτου, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι 582.000 εργαζόμενοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων στην αναλογία ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ”, είπε ο κ. Κατσιαντώνης και επισήμανε ότι δύο στους τρεις καταναλωτές, καθυστέρησαν τους 12 τελευταίους μήνες να πληρώσουν εγκαίρως κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. “Αρνητικό ρεκόρ έχει η Ελλάδα και στις καθυστερήσεις πληρωμών από φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη”, είπε ο κ. Κατσιαντώνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας, την ίδια ώρα που οι αποφάσεις για την απομείωση του χρέους βρίσκονται στον αέρα.

Παναγιώταρος: Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη

“Φέρατε έναν προϋπολογισμό μνημονιακότερο όλων, έναν προϋπολογισμό ακραίας λιτότητας, copy paste των προηγούμενων που περιλαμβάνει και πολλές υπεραισιόδοξες προβλέψεις”, ανέφερε ο ειδικός εισηγητής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος. “Ο εν λόγω προϋπολογισμός είναι ένας καθαρά αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός, που δεν θα κάνει τίποτα απολύτως, θα φέρει τη χώρα σε ακόμα δυσκολότερη θέση και του χρόνου οι κόφτες δεν θα προλαβαίνουν να μπαίνουν ο ένας μετά από τον άλλον, γιατί όλα αυτά τα νούμερα που έχετε προϋπολογίσει, δεν πρόκειται να σας βγουν” είπε ο βουλευτής της ΧΑ και πρόσθεσε: “Όσο και αν προσπαθείτε να χρυσώσετε το χάπι, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Οι όμορφες ιστορίες που μας λέτε ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, μάλλον είναι λόγια του αέρα, γιατί δεν μιλάτε καθόλου για την ισχυρότατη εποπτεία που θα έχουμε από του χρόνου, για τον κόφτη που σε κάθε αλλαγή των δεικτών θα είναι αυτόματος και δεν θα ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο”.

Την τελευταία ημέρα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, η συζήτηση θα κλείσει κοντά στα μεσάνυχτα με την ομιλία του πρωθυπουργού, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η οποία, πολιτικά, προσλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τρίτης 19/12 θα είναι πιθανότατα η τελευταία με το “παραδοσιακό” σύστημα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Η ψηφοφορία που θα γίνει την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, ελπίζω και είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία ψηφοφορία που γίνεται με το γνωστό τρόπο, εδώ και δεκαετίες μέσα στη Βουλή», είπε ο κ. Βούτσης και εξήγησε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά δεν θα χρησιμοποιηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας για χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί -δύο με τρεις εβδομάδες-, αλλά θα αξιοποιηθεί για λίγο καιρό η Γερουσία, ώστε να εγκατασταθεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, που θα είναι πολύ σύγχρονο και θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο γρήγορα η ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος