Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς, το κόμμα του οποίου υπολείπεται των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά 17 μονάδες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιστεύει ότι μια επιτυχημένη τηλεμαχία την Κυριακή θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα και να τον βοηθήσει να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild, ο Σουλτς δήλωσε ότι δεν αισθάνεται «καμία νευρικότητα», ενώ μιλώντας στο RND είπε ότι «μια επιτυχημένη μονομαχία μπορεί να δώσει ώθηση».

Ο Σουλτς ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του νωρίς και οι πρώτες ενδείξεις ήταν ελπιδοφόρες, καθώς τα ποσοστά του κόμματος αυξήθηκαν αφού επελέγη ο ίδιος ως υποψήφιος για την καγκελαρία αντί του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όμως ακολούθησαν τρεις συντριπτικές ήττες από τους Χριστιανοδημοκράτες σε τοπικές εκλογές, μεταξύ των οποίων και εκείνη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

«Αυτές ήταν πολύ δύσκολες ήττες για το SPD αλλά, σε κάθε περίπτωση, το 46% των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει ακόμη», επανέλαβε ο 61χρονος Σουλτς. «Πιστεύω ότι μπορούμε ακόμη να κερδίσουμε τις εκλογές», επέμεινε.

Μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα από την εταιρεία Forsa δείχνει ότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ προηγούνται με ποσοστό 39% ενώ το SPD συγκεντρώνει μόνο 22%. Όσον αφορά την παράσταση νίκης, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών θεωρούν βέβαιο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα κερδίσουν τις εκλογές και μόλις το 17% βλέπει νικητή τον Σουλτς. Αν οι ψηφοφόροι μπορούσαν να επιλέξουν απευθείας τον καγκελάριο (και όχι το κόμμα), σχεδόν οι μισοί (49%) θα προτιμούσαν τη Μέρκελ, που θεωρείται παράγοντας σταθερότητας σε μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας, ενώ μόνο το 26% θα ψήφιζε τον Σουλτς.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Forsa, περίπου οι μισοί από τους 61,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους σκοπεύουν να παρακολουθήσουν την τηλεμαχία της Κυριακής.

Πηγή: Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: