Δύσκολες συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού αρχίζει η Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές στη Γερμανία που χαρακτηρίσθηκαν από σημαντικές απώλειες για τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στη Βουλή.

Για πολιτικό σεισμό μιλούν οι αναλυτές, μετά την πύρρειο νίκη της Μέρκελ, τον καταποντισμό των σοσιαλδημοκρατών και το ρεκόρ που κατέγραψε το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της κ. Μέρκελ αναδείχθηκαν σε πρώτη εκλογική δύναμη με 33%,  χάνοντας ωστόσο 8,5 μονάδες σε σχέση με το 2013. Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD συγκεντρώνουν 20,5%, το χαμηλότερο μεταπολεμικό τους ποσοστό, ενώ το ακροδεξιό ξενοφοβικό AFD εκτοξεύτηκε στο  12,6%. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες FDP με 10,7%, η Αριστερά με 9,2% και οι Πράσινοι με 8,9%.

Κι ενώ εκατοντάδες Γερμανοί συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του AFD καταγγέλλοντας την άνοδο της ακροδεξιάς, η ηγεσία του κόμματός πανηγυρίζει και απειλεί.

Από την πρώτη στιγμή η Καγκελάριος παραδέχθηκε τις απώλειες ενώ ο Μάρτιν Σουλτς έσπευσε να δηλώσει ότι το SPD δε θα συμμετέχει  στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Ως ισχυρή αντιπολίτευση στη Βουλή επιδιώκουμε την ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση την οποία αποφεύγει η κ. Μέρκελ. Η Καγκελάριος και το CDU έχουν σταματήσει την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας», σημείωσε ο Σουλτς.

Με τους σοσιαλδημοκράτες να έχουν κλείσει -τουλάχιστον για την ώρα- την πόρτα στην καγκελάριο, η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι ο επονομαζόμενος συνασπισμός της Τζαμάικας, από τα χρώματα των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

AP Photo/Markus Schreiber

Οι δύο μικροί εταίροι έχουν τεράστιες διαφορές σε σειρά σημαντικών ζητημάτων και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ αναλυτές δεν θεωρούν απίθανο το σενάριο προκήρυξης νέων εκλογών. Τα δύο κόμματα θέτουν ήδη τους όρους τους, με τους Πράσινους να ξεκαθαρίζουν ότι δε θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με οποιοδήποτε τίμημα.

Το ευρώ σημείωσε απώλειες μπροστά στην προοπτική να μπουν οι Φιλελεύθεροι στην κυβέρνηση, καθώς το κόμμα υιοθετεί αρνητική στάση στις προτάσεις του Εμμανουέλ Μακρόν και της Κομισιόν για βαθύτερη ενσωμάτωση στην Ευρωζώνη.

Μετεκλογικά σενάρια

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Γερμανία Γ. Παππάς μεταδίδει

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για το ARD, τον «μεγάλο συνασπισμό» προτιμά το 31% (+8% από χθες), ενώ τον συνασπισμό «Τζαμάικα» το 57% (+34% από χθες). Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, το 26% προκρίνει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 65% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το «όχι» των Σοσιαλδημοκρατών στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, το 59% το θεωρεί σωστό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33%. Μεταξύ των οπαδών του SPD το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τη στάση του Μάρτιν Σουλτς ανεβαίνει στο 74%.

Όταν υποβάλλεται η ερώτηση αν το SPD θα παραμείνει σε αυτή του την απόφαση ή θα αλλάξει γνώμη, το 59% απαντάει ότι θα παραμείνει, ενώ το 30% έχει άλλη άποψη.

«Είναι θετικό ότι η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος;» ερωτήθηκαν οι πολίτες, για να απαντήσουν καταφατικά σε ποσοστό 58%, 13 μονάδες λιγότερο από ό,τι είχαν απαντήσει μετά τις εκλογές του 2013.

Η ευθύνη για τις απώλειες των κομμάτων, βαρύνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά 27% την Άγγελα Μέρκελ και κατά 65% το CDU, κατά 36% τον Χορστ Ζεεχόφερ και κατά 56% το CSU και κατά 28% τον Μάρτιν Σουλτς και 67% στο κόμμα για το SPD.

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων με την AfD, το 17% εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει, το 47% προτιμά να γίνεται κατά περίπτωση ενώ το 33% απορρίπτει κάθε συνεργασία και το 33%.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: