Του Πέτρου Δίπλα.

Το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (Χριστιανική Κοινωνική Ένωση-CSU) δραστηριοποιείται μόνο στο κρατίδιο της Βαυαρίας και είναι το αδελφό κόμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με το οποίο κατεβαίνουν μαζί στις εθνικές εκλογές (CDU/CSU). Tο CSU μόνο στην Βαυαρία και το CDU στα υπόλοιπα 15 κρατίδια.

Το CSU, που είναι πιο εθνικιστικό και πιο συντηρητικό κοινωνικά κόμμα από τον συνεταίρο του CDU (κυρίως στα θέματα μεταναστών, αμβλώσεων, σχέσεων κράτους και εκκλησίας και παρεμβατισμού στην οικονομία) ιδρύθηκε το 1945 και από το 1949 κυβερνά την Βαυαρία, με μόνη εξαίρεση το διάστημα 1950-1953. Αρχηγός του είναι ο Χόρστ Ζεχόφερ.

Το CSU αποτελεί τη συνέχεια του Καθολικού ‘Βαυαρικού Λαϊκού Κόμματος’ της προπολεμικής Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και κυβέρνησε την Βαυαρία με απόλυτη πλειοψηφία από το 1966 έως τις εκλογές του 2008 που αναγκάστηκε να σχηματίσει συνασπισμό με το ‘Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα’. Στις εκλογές του 2013 ξαναπήρε την απόλυτη πλειοψηφία κερδίζοντας 101 έδρες σε σύνολο 180 στην τοπική βουλή.

Παρόλο που δραστηριοποιείται μόνο στο κρατίδιο της Βαυαρίας έχει σημαντική δύναμη μέσα στον συνεταιρισμό με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που φαίνεται από το γεγονός ότι στην τωρινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε 3 σημαντικά υπουργεία (Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών, Τροφίμων και Γεωργίας) από τα 8 που διαθέτει ο συνεταιρισμός CDU/CSU. Τα υπόλοιπα 8 υπουργεία τα έχει το άλλο μεγάλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ σε τοπικό επίπεδο τα δύο αδελφά κόμματα είναι εντελώς ανεξάρτητα, σε ομοσπονδιακό επίπεδο είναι σχεδόν τελείως ενωμένα. Χαρακτηριστική είναι η ονομασία που έχει δώσει ο λαός στη συνεργασία τους αποκαλώντας τα η ‘ενωτική φράξια’.

Παρόλο το δέσιμο, κανένας καγκελάριος δεν έχει προέλθει από το CSU, αν και δύο φορές η ‘ενωτική φράξια’ έχει κατέβει στις εθνικές εκλογές με αρχηγό από το κόμμα αυτό. Μία με τον γνωστό και επί πολλά χρόνια αρχηγό του (1961-1988) Φράντς Γιόζεφ Στράους στις εκλογές του 1980 και δεύτερη με τον Έντμουντ Στόιμπερ στις εκλογές του 2002. Και τις δύο αυτές φορές νικήθηκαν από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με αρχηγούς τον Χέλμουτ Σμίτ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ αντίστοιχα.

Μοιράσου το άρθρο: