Απώτερος στόχος της Ελλάδας είναι να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές και να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές είπε, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο Λονδίνο, στο 10ο επενδυτικό Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη. 

Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε 4 καίρια σημεία στον δρόμο για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρώτο σημείο είναι η δανειακή σύμβαση από τον μηχανισμό ευρωπαϊκής σταθερότητας με την οποία λύνεται το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας για τα επόμενα 3 χρόνια και φέρνει σταθερότητα.

Δεύτερο σημείο αποτελεί η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Ο κος Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα τραπεζικά στρες τεστ και δεν θα υπάρχει κούρεμα καταθέσεων, αλλά θα διερευνηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Τρίτο σημείο αποτελεί η χαλάρωση των κάπιταλ κοντρόλς καθώς το οικονομικό περιβάλλον επιτρέπει μία ταχύτερη χαλάρωση από αυτή που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Τέταρτο σημείο τέλος αποτελεί η αναδιάρθρωση του χρέους που θα δημιουργήσει απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, θα βελτιώσεις τις προσδοκίες και ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει, όπως τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Ο κος Χουλιαράκης αποκάλυψε ότι η ύφεση το 2015 θα είναι ηπιότερη απ’ ότι αναμενόταν και ότι δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα ρευστότητας.

Η φετινή εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών πήγε καλύτερα απ’ ότι ανέμεναν οι διοργανωτές της παρουσιάζοντας περί το 25% μείωση του ενδιαφέροντος από την περσινή χρονιά. Το οποίο ποσοστό θεωρούν καλό, δεδομένων των συνθηκών ρευστότητας εν’ όψει εκλογών στη χώρα μας τη συγκεκριμένη στιγμή. Έχουν οργανωθεί περίπου 700 συναντήσεις μεταξύ 29 εισηγμένων εταιριών και 140 περίπου διαχειριστών κεφαλαίων με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών να συγκεντρώνουν ελληνικές τράπεζες. Η εκδήλωση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Μετά το Λονδίνο ο κ. Χουλιαράκης θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα γίνει το Σάββατο 12/09/2015.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Φωτογραφία: Ευδοξία Λυμπέρη

Μοιράσου το άρθρο: