Υψηλή προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα απολαμβάνει το 60% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανακοίνωσε ειδικό φόρο κατανάλωσης 30 λεπτών σε κάθε μπουκάλι κρασί ως ισοδύναμο για την απόσυρση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν φαίνεται να ικανοποιεί κατά τους δανειστές τον εισπρακτικό στόχο των 300 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να αναζητούνται και άλλα ισοδύναμα, ένα εκ των οποίων είναι ο ΕΦΚ στο εμφιαλωμένο κρασί.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν κάποιες προτάσεις ακόμα οι οποίες εξετάζονται.

Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών «μετρούν» τις προβλέψεις εσόδων από κάθε ισοδύναμο, διαδικασία η οποία αν καθυστερήσει είναι πιθανό τελικά να οδηγήσει σε κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και υποκατάσταση από ισοδύναμα με τον προϋπολογισμό του 2016 και όχι με το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ώρες.

Όσον αφορά τις 100 δόσεις, ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι το διάστημα των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα ως περιθώριο εξόφλησης νέας φορολογικής υποχρέωσης προκειμένου να μην υπάρχει απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα φθίνει σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί στις αρχές του 2017.

Επίσης όπως διευκρινίστηκε, οι δανειστές δέχτηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μπορεί ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων να υπάγεται και στη ρύθμιση των 12 δόσεων που αφορά νέες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πριν γίνει ληξιπρόθεσμη η νέα οφειλή του.

Για την διαπραγμάτευση των προηγούμενων ημερών, οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης είπαν ότι «ήταν δύσκολη» τόσο λόγω του θέματος των πλειστηριασμών ακινήτων, όσο και για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τα επόμενα βήματα ανέφεραν ότι μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και αφού οι θεσμοί πιστοποιήσουν ότι οι διατάξεις του ψηφίστηκαν, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ.

Τα 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών των τραπεζών και αφού η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσδιορίσουν το ποσό που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM.

Τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν νωρίτερα και θα καλύψουν κυρίως την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν και πάλι από αύριο, με αντικείμενο αυτή τη φορά τον προσδιορισμό του νέου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέονται με τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

«Υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με το ποια μέτρα θα περιληφθούν στη νέα δέσμη και ποια θα συνδέονται με την αξιολόγηση.

Ρεπορτάζ: Κ. Τσάβαλος
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EUROKINISSI/Γ. Κονταρίνης

Σχετικές ειδήσεις:
Έκλεισε η συμφωνία για την πρώτη κατοικία – Καλύπτει το 60% των δανειοληπτών – Έντονες αντιδράσεις
10+2 δισ. ευρώ έτοιμα προς αποδέσμευση μετά τη συμφωνία Ελλάδας και θεσμών

Μοιράσου το άρθρο: