Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ε. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, με τους επικεφαλής των Θεσμών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο». Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχουν «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν αφού η κυβέρνηση, όπως τόνισε, έχει την βούληση να δώσει την μάχη.

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τις συζητήσεις με τους Θεσμούς δήλωσε ότι «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο». Ένα από αυτά, όπως είπε, αφορά στο χρονοδιάγραμμα, «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη».

Ο κ. Τσακαλώτος έφερε ως παράδειγμα το αγροτικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Επίσης άλλο ένα σημείο είναι το πώς θα λειτουργεί και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν τέθηκε σήμερα το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου«. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, όπου σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

 

 

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: