Χανιά: Αντιπαράθεση για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου (audio)

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Δημοτικής αρχής των Χανίων και της «Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου». Με σημερινή του ανακοίνωση ο Δήμος Χανίων απαντά σε πρόσφατη τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συμπολίτες μας της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών”, οι απόψεις των οποίων είναι σεβαστές στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, ότι και οι υπόλοιποι Χανιώτες έχουν δικαίωμα στη διατύπωση απόψεων, που μπορεί να μην ταυτίζονται με τις δικές τους».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

«Στην ακόλουθη τοποθέτηση προέβη σήμερα, Παρασκευή η δημοτική αρχή των Χανίων αναφορικά με την ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου”:

“Όπως επανειλημμένα έχει εξηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον ίδιο το Δήμαρχο, μετά από τον δημόσιο διάλογο, που έχει ξεκινήσει διαδικτυακά από τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων θα αποφασίσει για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και τα πολεοδομικά ζητήματα, που αφορούν το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, οπότε οτιδήποτε άλλο είναι πλεονασμός.

Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό από τους συμπολίτες μας της “Πρωτοβουλίας Χανιωτών”, οι απόψεις των οποίων είναι σεβαστές στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, ότι και οι υπόλοιποι Χανιώτες έχουν δικαίωμα στη διατύπωση απόψεων, που μπορεί να μην ταυτίζονται με τις δικές τους”».

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων, μίλησε το μέλος της Πρωτοβουλίας, Σήφης Χιωτάκης, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τις επιλογές του Δημάρχου στο συγκεκριμένο θέμα, κατηγορώντας τον για ψεύδη, ανακρίβειες και συνειδητή στήριξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ:

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» κατέθεσε στις 18/4/18, ένσταση επί της Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά στην πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου. Η ένσταση έχει υπογραφές από 580 πολίτες, που αντιδρούν στην πολεοδόμηση του στρατοπέδου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπεται στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, η δημιουργία πολεοδομικού κέντρου με οικοδομικά τετράγωνα, που θα καταλαμβάνει έκταση περίπου 10.000 μ². Αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία αντίθεση για χώρο πρασίνου στο σύνολο του στρατοπέδου, που έχει ανάγκη όχι μόνο η γειτονιά, αλλά και όλη η πόλη.

Όσον αφορά τη «δημόσια διαβούλευση» που έχει ανοίξει αυτές τις μέρες η δημοτική αρχή για το θέμα των χρήσεων στο στρατόπεδο, θεωρούμε ότι είναι πρόκληση για την κοινωνία των Χανίων, για τους πολίτες αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα τέσσερις φορές, να μας ρωτά ο Δήμος το ποιες χρήσεις επιθυμούμε.
Είναι κοροϊδία να ρωτά αν θέλουμε να πάνε εκεί δημόσιες υπηρεσίες, ή κοινωνικές δομές ή πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ή δεν ξέρουμε τι άλλο, τη στιγμή που έχει ήδη αποφασιστεί από τέσσερα δημοτικά συμβούλια σε σύμπνοια με χιλιάδες Χανιώτες να γίνει πάρκο και το πολύ ένα σχολείο.

Είναι πρόκληση ο Δήμαρχος να ξαναβάζει από το παράθυρο ζητήματα που έχουν ήδη απαντηθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και που αφορούν στη χρήση της έκτασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Με τις αποφάσεις αυτές η Χανιώτικη κοινωνία επισήμανε την σημαντική έλλειψη πρασίνου από την πόλη και κατέθεσε την καθολική επιθυμία αναβάθμισης της καθημερινότητας με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου πάρκου που θα καλύπτει τα περίπου 50 στρέμματα του στρατοπέδου.

Τα ερωτήματα που μια δημοτική αρχή σεβόμενη τον εαυτόν της θα μπορούσε να θέσει σε διαβούλευση ως συνέχεια τόσων χρόνων ξεκαθαρίσματος θα ήταν ποια από τα υφιστάμενα κτίρια θα μπορούσαν και θα ήταν συμβατά να μείνουν χωρίς να είναι σε δυσαρμονία με την λειτουργία του μητροπολιτικού πάρκου να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικές ή πολιτιστικές ανάγκες και τι μορφή θα έχει το ζητούμενο πράσινο του πάρκου. Κάθε άλλη «δημόσια διαβούλευση» που ξαναθέτει απαντημένα ερωτήματα δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί κακόβουλη και παραπλανητική.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ Γ.Π.Σ. ΧΑΝΙΩΝ:

Οι παρακάτω υπογράφοντες πολίτες των Χανίων καταθέτουμε ένσταση στην Β΄ φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αφορά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Είναι σημαντικό για τους μελετητές πριν ολοκληρώσουν την πρότασή τους να μάθουν την ιστορία του τόπου και ποια ζητήματα μπορούν να προωθηθούν ή να ζημιωθούν μέσα από το Γ.Π.Σ.

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου με την επέκταση της πόλης βρέθηκε ουσιαστικά εντός κατοικημένης περιοχής του πολεοδομικού ιστού. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι ουσιαστικά ανενεργό εδώ και αρκετά χρόνια. Οι πολίτες των Χανίων με τους αγώνες τους έχουν καταφέρει να υπάρξουν μέχρι σήμερα τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, από τρεις διαφορετικές δημοτικές αρχές, με τις οποίες εκφράζεται το πάνδημο αίτημα να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου το στρατόπεδο στο Δήμο Χανίων για τη δημιουργία χώρου πρασίνου που θα φιλοξενεί κοινωφελείς και κοινόχρηστες δραστηριότητες, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα σχολείο.

Με τον επιχειρούμενο σχεδιασμό, δηλ. πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου περίπου 10 στρέμματα, για τη δημιουργία πολεοδομικού κέντρου, ουσιαστικά αναιρείται ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα ερήμην των πολιτών και της δημοτικής αρχής και προβλέπεται πράσινο μόνο στα 25 στρ. Από πουθενά δεν προκύπτει επιστημονικά η ανάγκη για δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων σε αυτή την περιοχή.

Το μόνο που αναφέρεται στην πρόταση είναι ότι σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ (δηλ. το παλιό) το στρατόπεδο έχει προγραμματιστεί για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών. Αυτή η επιλογή όμως ίσχυε εκείνη την εποχή. Από τότε πολλά έχουν γίνει στην πόλη με το σημαντικότερο την εξάπλωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά όχι στον αντίστοιχο βαθμό και του πρασίνου.

Το παράδοξο είναι ότι στη μελέτη διαπιστώνεται το σοβαρό έλλειμμα χώρων πρασίνου για την πόλη των Χανίων: Στον Πίνακα Π.3.7.2 αναφέρεται ότι οι ανάγκες σε πάρκα είναι 546 στρ., τα υφιστάμενα είναι 235 στρ. άρα η διαφορά (το έλλειμμα) είναι 311 στρ. (80 σε πάρκα από 5 μέχρι 15 στρ. και 231 στρ. σε πάρκα άνω των 15 στρ.)

Αυτό το έλλειμμα υπάρχει με την παραδοχή ότι στο υφιστάμενο πράσινο υπολογίζεται το σύνολο των τάφρων της παλιάς πόλης (περίπου 100 στρ.), που γνωρίζουμε τη δυσκολία αυτής της επιλογής λόγω αρχαιολογίας. Και παρ’ όλο που υπάρχει αυτό το τεράστιο έλλειμμα, προτείνεται μόνο ένα τμήμα του στρατοπέδου να γίνει πάρκο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα προτεινόμενα 25 στρ. δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες του Αγίου Ιωάννη και των Δικαστηρίων.

Επίσης διαπιστώνεται έλλειμμα σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Η μελέτη αναφέρει ότι η πόλη για χώρους άθλησης υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο 310 στρ. που σημαίνει ότι η πόλη έχει ανάγκη για νέες δεσμεύσεις χώρων με σωστή κατανομή ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις και να εξοπλιστούν οι ελλειμματικές περιοχές. Ακόμα και μετά την πρόταση για αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένει έλλειμμα 90 στρ. που αναφέρεται ότι θα εξευρεθούν στο στάδιο των πολεοδομικών μελετών.

Στον πίνακα ΠΕ 8 Αγίου Ιωάννη αθροιστικά οι ανάγκες σε πάρκα μικρά και μεγάλα είναι 22,77 στρ. και καλύπτονται με 25 στρ. από το στρατόπεδο. Στην ΠΕ 9 Δικαστηρίων όμως διαπιστώνεται ότι το έλλειμμα των 11,85 στρ. καλύπτεται πάλι από το στρατόπεδο, αλλά και από το πράσινο της Νέας Πολεοδομικής Ενότητας στο σημερινό Πρεβεντόριο. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσουμε την ανάγκη των περιοχών Αγ. Ιωάννη και Δικαστηρίων σε αθλητικές εγκαταστάσεις (που δεν υπάρχουν) το έλλειμμα εκτοξεύεται στα 45 στρ.! Επίσης μας προκαλεί εντύπωση ότι στους πίνακες της μελέτης το στρατόπεδο παρουσιάζεται με συνολική έκταση ≈35 στρ. ενώ είναι ≈55 στρ. Τι γίνεται στα υπόλοιπα 20 στρέμματα;

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί προβλέπεται οι απαιτούμενοι χώροι πρασίνου και αθλητισμού να καλύπτονται από εκτάσεις που είναι μακριά από τους χώρους κατοικίας και σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες, άρα με απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων, ενώ έχουμε μια τεράστια δημόσια έκταση εντός της περιοχής; Η κάλυψη της ανάγκης σε χώρους αθλητισμού και πρασίνου π.χ. της περιοχής Αγ. Ιωάννη-Δικαστηρίων γίνεται στην Νέα ΠΕ 23, που δεν είναι όμως ολόκληρη δημόσια έκταση, αλλά έχει και ιδιωτικά τμήματα. Θυμίζουμε ότι ακόμα και στο παλιό σχέδιο υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις «προς απαλλοτρίωση» για τη δημιουργία κοινωφελών και κοινόχρηστων χρήσεων, αλλά δεν απαλλοτριώνονται επειδή δεν διατίθενται τα ανάλογα κονδύλια.

Για μας τους πολίτες είναι πολύ σημαντικότερο από ένα ακόμα πολεοδομικό κέντρο, το πράσινο και η άθληση. Για το λόγο αυτό καταθέτουμε αυτή την ένσταση και ζητούμε από τους μελετητές να αλλάξει ο σχεδιασμός στο στρατόπεδο Μαρκόπουλου και αντί να προβλέπεται σε τμήμα του πολεοδομικό κέντρο, να σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου ως αστικό πράσινο που θα φιλοξενεί και ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις.

18/4/18

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 580 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Χιωτάκης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος