Το 50% του επαρχιακού οδικού δικτύου στο νομό Χανίων είναι κατεστραμμένο, ενώ το κόστος των παρεμβάσεων θα ξεπεράσει το αρχικό ποσό που είχε υπολογιστεί και άγγιζε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η οικονομική αποτίμηση για την αποκατάσταση των ζημιών. Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης, αντίστοιχα ποσοστά βροχοπτώσεων είχαν καταγραφεί πριν από 60 χρόνια στην Καλαμάτα. Πάνω από το 50% του επαρχιακού οδικού δικτύου των Χανίων έχει καταστραφεί, δηλαδή περίπου 350 με 400 χλμ, ενώ συνεχίζονται οι κατολισθήσεις, οι καταπτώσεις χωμάτινων όγκων και οι καθιζήσεις, ακόμα και σε σημεία που έχουν επέμβει τεχνικά συνεργεία και έχουν καθαρίσει τους δρόμους. «Πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι ασφάλεια στο επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν υπάρχει ακόμα», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο νομό, ο Αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε ότι η περιοχή από το Άνω Σφηνάρι στην Κεραμωτή, είναι αποκλεισμένη. Στην Κεραμωτή η πρόσβαση γίνεται μόνο από αγροτικό δρόμο. Στα Μεσκλά δεν «πηγαίνει» δρόμος μόνο από Ζούρβα – Θέρισσο –Χανιά, ενώ μέχρι το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να έχει ανοίξει ο παραποτάμιος δρόμος.

Ο δρόμος του Θερίσου έχει ανοίξει αλλά θέλει και άλλη επέμβαση για καθαρισμό του, ενώ στο δήμο Κισάμου, υπάρχει τμήμα του επαρχιακού δικτύου, όπου η καταστροφή είναι σε τέτοια έκταση ώστε δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος παρέμβασης. Αύριο, Τετάρτη, τεχνικά συνεργεία θα παρέμβουν στα Τοπόλια, όπου μεγάλοι βράχοι τόνων έπεσαν παρασέρνοντας πλέγματα που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν, ενώ η γέφυρα του Αλικιανού θα παραμείνει κλειστή για 15 ακόμα ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σκυρόδεση. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέσω Φουρνέ και υπάρχει επικοινωνία με όλα τα χωριά του Ανατολικού Σελίνου και τα μισά της Κυδωνίας, σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων έκανε έκκληση προς τους πολίτες να δείξουν υπομονή και υπευθυνότητα και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για απαγόρευση κυκλοφορίας, όπου χρειάζεται. Παράλληλα επισήμανε πως ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είναι σε επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για νέα επερχόμενη επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο.

Μοιράσου το άρθρο: