Σε κινητοποίηση καλεί η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου ενάντια στην απόφαση της Δημοτικής αρχής των Χανίων, σχετικά με την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, έξω από το στρατόπεδο και διοργανώνεται από το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αληλλεγγύης και την Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Στην εκδήλωση θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, έξω από την πύλη του στρατοπέδου, προκειμένου, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, οι πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην τσιμεντοποίηση και υπέρ ενός χώρου πρασίνου και ζωής.
Η βραδιά θα κλείσει με ρεμπέτικο γλέντι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – κάλεσμα, «αυτές τις μέρες, η καρδιά του κινήματος των Χανίων χτυπάει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γιατί εκεί δίνεται η μάχη για το αύριο της πόλης, για το αν συνεχιστεί η επέκταση της τσιμεντοποίησης και η θυσία στο βωμό του κέρδους, ή αν αυτό ανακοπεί και το στρατόπεδο γίνει πνεύμονας πρασίνου. Έχει ιδιαίτερη σημασία να κερδηθεί αυτή η μάχη, που διεξάγεται ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, ανάμεσα στο οικονομικό κέρδος και το κοινωνικό καλό, ανάμεσα στα τσιμέντα και τα δέντρα, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε το μέλος της «Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου», Σήφης Χιωτάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, άφησε αιχμές για τις προσθέσεις της δημοτικής αρχής και έκανε λόγο για κοροϊδία των πολιτών από την πλευρά του Δημάρχου Χανίων. Ο κ. Βάμβουκας, υποστήριξε ο κ. Χιωτάκης, αγνόησε τρεις προηγούμενες, ομόφωνες, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που διεκδικούσαν το Στρατόπεδο για πράσινο, χώρους άθλησης και το πολύ ένα σχολείο. Είναι επικίνδυνη η στάση της δημοτικής αρχής και του κ. Βάμβουκα, πρόσθεσε ο κ. Χιωτάκης, αφού από τη μια εμφανίζεται να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο των πολιτών και από την άλλη προωθεί τσιμεντοποίηση του χώρου, που ξεπερνάει τα 11.00 τετραγωνικά μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε μια πόλη που ψάχνει για ελεύθερους χώρους, που οι καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων σε πεζοδρόμια και πλατείες από τραπεζοκαθίσματα είναι ο κανόνας, που η έντονη τουριστικοποίηση αλλοιώνει συστηματικά τον χώρο της πόλης εις βάρος της κατοικίας και των κατοίκων, που όλα ανάγονται στο κέρδος, δεν είναι καθόλου περίεργο το αντιρατσιστικό φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης να ασχολείται με το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

Ρατσισμός δεν είναι μόνο η έχθρα απέναντι στο διαφορετικό χρώμα ή εθνότητα, αλλά και η απομόνωση των κατοίκων, η ουσιαστική δίωξή τους από τις εστίες τους στο όνομα του κέρδους. Επίσης η όλο και περισσότερο συρρίκνωση του πρασίνου στην πόλη, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, των χώρων που δεν έχουν ανταλλακτική αξία, αλλά αξία χρήσης, αφού εκεί οι πολίτες ψυχαγωγούνται, αθλούνται, ξεκουράζονται χωρίς να δίνουν χρήματα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που ενώ έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους η θέληση του χανιώτικου λαού το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει πράσινο, ο Δήμαρχος αγνοώντας επιδεικτικά όλες τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου περνάει με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης, αυτός ο χώρος να μπορεί να δεχτεί χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για εκθεσιακά κέντρα, χώρους συνάθροισης κοινού, κλπ, άσχετα με το πράσινο, αλλά πολύ σχετικά με ιδιωτικά κέρδη.

Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή επιλέξαμε να διοργανώσουμε προφεστιβαλική εκδήλωση στα πλαίσια του 13ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γιατί είμαστε με τους πολίτες που δίνουν τη μάχη μέσα από τις συλλογικότητές τους για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων (υπαρκτών ή εν δυνάμει).
Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της τσιμεντοποίησης του στρατοπέδου, που επιχειρήθηκε ήδη από το 2006 και έχει διοργανώσει με επιτυχία γιορτές διεκδίκησης έξω από την πύλη του στρατοπέδου. Το σύνθημα μάλιστα «Δέντρα όχι Τσιμέντα» είναι ιστορικό, αφού χρησιμοποιήθηκε ως σύνθημα αφίσας της Πρωτοβουλίας.

Αυτές τις μέρες, η καρδιά του κινήματος των Χανίων χτυπάει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, γιατί εκεί δίνεται η μάχη για το αύριο της πόλης, για το αν συνεχιστεί η επέκταση της τσιμεντοποίησης και η θυσία στο βωμό του κέρδους, ή αν αυτό ανακοπεί και το στρατόπεδο γίνει πνεύμονας πρασίνου. Έχει ιδιαίτερη σημασία να κερδηθεί αυτή η μάχη, που διεξάγεται ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, ανάμεσα στο οικονομικό κέρδος και το κοινωνικό καλό, ανάμεσα στα τσιμέντα και τα δέντρα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου» και λέμε:

ΔΕΝΤΡΑ ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!

Όλοι-όλες το Σάββατο 8/9 έξω από την πύλη του στρατοπέδου.

(Οι φωτογραφίες είναι από παλιότερες γιορτές διεκδίκησης του στρατοπέδου)

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Σήφης Χιωτάκης:

Μοιράσου το άρθρο: