Χανιά: Κτιριακός τομέας και μεταφορές οι μεγαλύτεροι «ρυπαντές»

Ο κτιριακός τομέας και οι μεταφορές είναι οι μεγαλύτεροι «ρυπαντές» στην περιοχή των Χανίων σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που αφορούν την κλιματική αλλαγή και θα παρουσιαστούν το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στις 7:30 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η μελέτη Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ) η οποία έχει εκπονηθεί για το Δήμο και αφορά την εκτίμηση κινδύνων που απορρέουν για τα Χανιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα επιστημονικά δεδομένα που συνδέονται με το φαινόμενο ειδικά για την περιοχή των Χανίων καθώς και μία δέσμη μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής σε όλους τους τομείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι μεγαλύτεροι «ρυπαντές» στην περιοχή των Χανίων είναι ο κτιριακός τομέας και οι μεταφορές. Ακολουθούν ο γεωργικός τομέας, ο δημοτικός φωτισμός και άλλοι. Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή του Δήμου Χανίων ανέρχονται στους 434.000 τόνους το έτος 2015.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι με έτος βάσης το 2015, η μέση θερμοκρασία στον Δήμο Χανίων αυξήθηκε κατά 2% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά 7-8%. Οι πλημμύρες, οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας το χειμώνα, η διάβρωση των ακτών που είναι εμφανής πλέον σε πολλά σημεία των παραλιών των Χανίων λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες του φαινομένου.
Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις για την προσαρμογή στο φαινόμενο και την αντιμετώπιση των συνεπειών του στην περιοχή των Χανίων, μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης εκπομπών αερίων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, βελτίωσης του κυκλοφοριακού και των μεταφορών και διαχείρισης αποβλήτων. Το Σχέδιο Δράσης είναι ο κεντρικός πυλώνας των τοπικών πρωτοβουλιών του Δήμου Χανίων που απορρέουν από την συμμετοχή του Δήμου στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για το Κλίμα που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια και αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό.

«Η δημοτική αρχή έχοντας συνειδητοποιήσει την σημασία των ζητημάτων περιβάλλοντος για τον τόπο μας υπέγραψε το “Σύμφωνο των Δημάρχων” για την Κλιματική Αλλαγή πριν από 2 χρόνια. Δεν μείναμε όμως μόνο εκεί. Προχωρήσαμε στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα αποτελέσει τον κορμό όλων των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν τα επόμενα χρόνια για να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

«Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι μία θεωρία συνωμοσίας. Είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει κινητοποιήσει την διεθνή κοινότητα αλλά δεν είναι ένα “μακρινό” πρόβλημα που αφορά κάποιους άλλους. Οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο ορατές στο κλίμα ή το φυσικό περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι άλλωστε η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου, καθώς επηρεάζει τις σημαντικότερες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής μας, όπως ο τουρισμός, η αγροτικής και κτηνοτροφική παραγωγή. Είναι λοιπόν ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες τώρα και σε τοπικό επίπεδο πριν να είναι πολύ αργά», επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι πολίτες και οι φορείς σχετικά με το πρόβλημα και τις διαστάσεις του αλλά και να διεξαχθεί συζήτηση για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. – ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος