Κατηγορηματικός εμφανίστηκε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου ότι το Υπουργείο δεν πρόκειται να συναινέσει στη μετατροπή του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στη θέση «Καστέλι» πάνω από το λιμάνι, σε ξενοδοχείο.
Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αντώνη Μπαλωμενάκη που είχε ως αντικείμενο την υποχρέωση δημοσιοποίησης των φυσικών προσώπων που υποκρύπτονται στην πλειοδότρια εταιρία BELVEDERE.
Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι συμμερίζεται 100% τις ανησυχίες του Βουλευτή και ότι, κατά το Υπουργείο, η προωθούμενη αλλαγή χρήσης είναι «απολύτως αντισυνταγματική» καθότι το χρηματικό ποσό της απόκτησης του κτιρίου δόθηκε από το Κράτος για συγκεκριμένη εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση που είναι απαγορευμένο ν΄ αλλάξει.
Ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε πίστωση χρόνου για να παραλάβει τα πλήρη πρακτικά της Συγκλήτου, δεδομένου ότι όπως είπε οι μέχρι σήμερα εξηγήσεις της Συγκλήτου κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς, προαναγέλλοντας ότι το Υπουργείο σκοπεύει να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τις Εισαγγελικές Αρχές.
Το βίντεο με την επίκαιρη ερώτηση του κ. Μπαλωμενάκη στη δ/νση:

Η απάντηση του Πολυτεχνείου:
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης & η Κοινωνία των Χανίων θα εξακολουθήσουν απτόητα να μάχονται στο μοναδικό πεδίο που καταλύεται η νομιμότητα της ιδιοκτησίας τους από τη συνεχιζόμενη παράνομη κατάληψη & με την απαράδεκτη ανοχή της Πολιτείας», αναφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή.
Σε γραπτή δήλωσή του ο απερχόμενος πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης σημειώνει: «Η συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπαλωμενάκη για τα κτίρια στο λόφο Καστελίου, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, μόνο απορία & θλίψη γεννά σε κάθε Έλληνα πολίτη. Επέλεξαν να μην κάνουν την παραμικρή αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη κατάληψη της ιδεοληπτικής ομάδας που επί χρόνια καταστρέφει το ιστορικό κτίριο της πόλης, σύμφωνα και με το πρόσφατο πόρισμα (03/07/2017) της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Αντίθετα, επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν αυθαίρετες εντυπώσεις με προφανή στόχο να κλονίσουν την αξιοπιστία της απόλυτα επιτυχημένης & διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία αποφέρει στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα των Χανιωτών €18 εκατ. για την αναστηλωτική διάσωση του μνημείου και €8,9 εκατ. μισθώματα που θα υποκαταστήσουν μέρος της κατά -75% μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης των τελευταίων ετών!»

Μοιράσου το άρθρο: