«Πλέγμα κοινωνικής προστασίας” για όλους τους πολίτες, επιδιώκει να δημιουργήσει ο Δήμος Χανίων και οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου οργανώνονται εν όψει λόγω χειμώνα. Όπως γνωστοποίησαν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας και η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, Ελευθερία Αλιφιεράκη, η αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής, κατέγραψε το σύνολο των παροχών που διατίθενται και εξέδωσε σχετικό φυλλάδιο με τη λίστα και τα τηλέφωνα για τους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, από σήμερα οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου βγαίνουν στους δρόμους για να εντοπίσουν και να βοηθήσουν αστέγους ή επισφαλώς στεγασμένους πολίτες.

15 άστεγοι στον ξενώνα του Δήμου

“Από σήμερα, κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας θα βγαίνουν στον δρόμο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για να πλησιάσουν τον κόσμο, να εντοπίσουν αστέγους, να ενημερώσουν για το πού μπορούν να απευθύνονται, να τους εφοδιάσουν με υπνόσακους, κουβέρτες κλπ και να τους διασυνδέσουν με άλλους φορείς. (…) Στόχος, να γνωρίζει ο κόσμος που ζει στον δρόμο και δεν επιθυμεί να φιλοξενηθεί στο καταφύγιο, πώς μπορεί να ζήσει όσο το δυνατόν καλύτερα με τον τρόπο που έχει επιλέξει να ζει” τόνισε η κα Αλιφιεράκη.

Όπως έκανε γνωστό, γύρω στα 15 άτομα είναι οι μόνιμοι άστεγοι που φιλοξενούνται στον ξενώνα, ο οποίος λειτουργεί στα Χανιά εδώ και δύο χρόνια. Ακόμα υπάρχουν 2-3 άτομα που δεν επιθυμούν να μπουν στο καταφύγιο ενώ τον χειμώνα, έρχονται διαρκώς και από άλλες πόλεις και λόγω του ξενώνα και λόγω του ήπιου καιρού.

Προτεραιότητα τα άτομα με αναπηρία

Στις πολιτικές του Δήμου Χανίων για τα άτομα με αναπηρία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος με αφορμή την σημερινή ημέρα για άτομα με αναπηρία. Ο κ. Βάμβουκας, αναφέρθηκε στις υποδομές για πρόσβαση στη θάλασσα που έχουν τοποθετηθεί σε πολλές παραλίες του Δήμου, στα όργανα γυμναστικής γι’ αυτούς τους συνανθρώπους μας στον αθλητικό πάρκο της Αμπεριάς, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών εκπαίδευσης, κλπ.

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως οι υποδομές στον Δήμο Χανίων ακόμα “δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλικές”. “Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετά” εκτίμησε ο κ. Βάμβουκας, σημειώνοντας πως και ευθύνεται και η συμπεριφορά των ανθρώπων “που όχι μόνο δεν διευκολύνουν αλλά ακυρώνουν τις υποδομές”.

Αυξάνονται διαρκώς οι δικαιούχοι

Δυστυχώς, όπως διαπίστωσε, ο αριθμός των ατόμων που ωφελούνται από τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χανίων, διαρκώς αυξάνεται. Όπως είπε, στο κοινωνικό παντοπωλείο αυξάνονται οι αιτήσεις ενώ σε ποσοστό 75% είναι Χανιώτες. Όπως εκτίμησε, φέτος θα εξυπηρετηθούν 500 οικογένειες, από 450 πέρυσι. Παράλληλα, 1.100 οικογένειες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ) που είναι και δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Αναφερόμενη στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, είπε χαρακτηριστικά: “Την προηγούμενη εβδομάδα με το που έδωσα το τηλέφωνο του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών στη διάρκεια συνέντευξης, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 5 περιστατικά!

Πλέγμα κοινωνικής πολιτικής

“Η εμπειρία μας έδειξε πως πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τις παροχές πρόνοιας” τόνισε η κα Αλιφιεράκη, παρουσιάζοντας το νέο φυλλάδιο: “Περιέχει κάποια πράγματα που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως και απαραίτητα για να γνωρίσουν οι ευπαθείς ομάδες τι παροχές μπορούν να έχουν από τον Δήμο Χανίων (άστεγοι, Ρομα, ΑΜΕΑ, πρόσφυγες, οικογένειες). Υπάρχει η λίστα με τις παροχές και τα τηλέφωνα” τόνισε.
Με πληροφορίες από το zarpa.gr

Μοιράσου το άρθρο: