Ομόφωνη ήταν η απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης για ανάκληση του τίτλου επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Χάινς Ρίχτερ.

Ο ίδιος ο κ. Ρίχτερ εξακολουθεί και υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα γραφόμενά του στο βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης, δικαιολογώντας τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων. «Οι κρητικοί είναι φανατικοί, διαφορετική ράτσα», δηλώνει προκλητικά. Ο Γερμανός ακαδημαϊκός αναφέρει σε συνέντευξή του ότι με τον ντόρο που έγινε γύρω από το βιβλίο του, έγινε διάσημος…

Ο Δημήτρης Ξενάκης, επιστημονικός Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων και διδάσκει στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ Χανίων εκφράζει την απορία του για την καθυστέρηση ανάκλησης του επίμαχου τίτλου που έδωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον Ρίχτερ.

Παράλληλα, με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά ζητά την άμεση ανάκληση του τίτλου «επίτιμου Διδάκτορα στον Χ. Ρίχτερ».

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Με αφορμή την κοινοποίηση στον Δήμο Πλατανιά της από 13/10/2017 επιστολής ομάδας πολιτών προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Χάιντς Ρίχτερ, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά στην από 31/10/2017 Τακτική του Συνεδρίαση με ομοφωνία των παρόντων μελών του, αποφάσισε τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά συμμετέχει στον αγώνα για την άμεση ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Χάιντς Ρίχτερ και δηλώνει την συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία των πολιτών της Κρήτης που εύλογα απορούν για ποιους λόγους το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική κίνηση ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου από τον Χ. Ρίχτερ, όπως αυτό ορίζεται στην από 25/05/2016 ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης.
Δεδομένου ότι ο νέος Νόμος ορίζει την Σύγκλητο ως το αρμόδιο όργανο για τον χειρισμό τέτοιων ζητημάτων, η Πρυτανική Αρχή οφείλει να αποκαταστήσει την ηθική τάξη εμπράκτως και να προβεί άμεσα στην διαδικασία ανάκλησης του διδακτορικού τίτλου από τον Χ. Ρίχτερ».

Ακούστε τη συνέντευξή του Δ. Ξενάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Μάνος Παπαδάκης

Μοιράσου το άρθρο: