Αλυσιδωτά προβλήματα  σε ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη προκάλεσε η έκρηξη –κάτω από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες- σε μετασχηματιστή, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, Ηρακλείου.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι Χανιά και Ιεράπετρα για 45 περίπου λεπτά, πριν αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ωστικό κύμα της έκρηξης προκάλεσε ζημιές στο κτίριο στέγασης των εργαζομένων, με όλα τα τζάμια να θρυμματίζονται.

 

Την ίδια ώρα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στον τόπο της έκρηξης και περιόρισαν άμεσα την πυρκαγιά, ενώ θεωρείται θαύμα που δεν υπήρξε τραυματισμός, ίσως επειδή την ώρα τις έκρηξης είχαν διάλειμμα οι εργαζόμενοι.

Προτεραιότητα δόθηκε σε νοσοκομεία και αεροδρόμια, ενώ το ΕΚΑΒ τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες ασθενών που τροφοδοτούνται μόνιμα με οξυγόνο στα σπίτια τους.

Άμεση ήταν και ανταπόκριση του Λιμεναρχείου Ηρακλείου, που –για καθαρά προληπτικούς λόγους- έσπευσε να τοποθετήσεις φράγματα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Λινοπεραμάτων για να αποφευχθεί  η ρύπανση από ενδεχόμενη διαρροή καυσίμων.

Δεκάδες ήταν και τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά, από εγκλωβισμένα άτομα σε ανελκυστήρες.

Με αφορμή πάντως το συγκεκριμένο περιστατικό, έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού του εργοστασίου στα Λινοπεράματα, του ενός από τα τρία εργοστάσια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που λειτουργούν στην Κρήτη, επαναφέροντας το πάγιο και μαζικό αίτημα απομάκρυνσής του από την περιοχή.

Μοιράσου το άρθρο: