Ηράκλειο: Το χρόνιο πρόβλημα της ύδρευσης της Κρήτης

Array

Το πρόβλημα του νερού στο Ηράκλειο Κρήτης, κυρίως σε επίπεδο ύδρευσης, είναι αυτό που καλούνται στο σύνολο τους οι κατά καιρούς αυτοδιοικητικές Αρχές να επιλύσουν.

Προγράμματα, σχεδιασμοί, έρευνες δεν έχουν αποδώσει τα απαιτούμενα για την κοινωνία και τους πολίτες αποτελέσματα και το πρόβλημα παραμένει, κυρίως στην πόλη του Ηρακλείου.

Υπάρχουν μάλιστα γειτονιές στην κρητική πρωτεύουσα, όπου η δημοτική Αρχή αναγκάζεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων, με δημοτικούς πόρους. Τα έργα για τις δύο από τις συνολικά οκτώ γεωτρήσεις -σύμφωνα με ενημέρωση του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού, ξεκινούν τις επόμενες μέρες, ώστε ως το καλοκαίρι να να μπορούν να τροφοδοτήσουν με επιπλέον νερό τις δεξαμενές της ΔΕΥΑΗ.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, που τις ημέρες, κατά τις οποίες η αφρικανική σκόνη είχε κατακλύσει το νησί, υπήρξε κίνδυνος γενικής διακοπής στην παροχή νερού, όπως ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε αναφέρει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ηρακλείου, υπήρξε εξαρχής η ανάγκη εξορθολογισμού των οικονομικών της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, ώστε τώρα που τα οικονομικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί, να γίνουν τα απαιτούμενα για την επίλυση του προβλήματος ύδρευσης. «Το πρόβλημα του νερού ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο εδώ και δεκαετίες. Εμείς, γνωρίζοντας ότι το φράγμα Αποσελέμη δεν αποτελεί πανάκεια, επί τριάμιση χρόνια εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε το θέμα. Αυτός είναι και ο λόγος που -με τη στήριξη των βουλευτών Ηρακλείου- εξασφαλίσαμε την δέσμευση του πρωθυπουργού για τη χρηματοδότηση των έργων αντικατάστασης και επέκτασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της πόλης, με μελέτες της ΔΕΥΑΗ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαμπρινός.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Ιωάννης Δρασούλης, σημείωσε από την πλευρά του: «Η μη συνεχόμενη ροή νερού, που είναι το βασικό μας πρόβλημα, σημαίνει ότι το νερό πρέπει να αποθηκεύεται και κατόπιν να γίνεται η διανομή του. Ως εκ τούτου, δεν έχουν όλοι νερό κάθε μέρα. Σήμερα χρειαζόμαστε 2.200 κυβικά την ώρα και από τις γεωτρήσεις λαμβάνουμε 1.500 κυβικά. Με τον Αποσελέμη, ελπίζαμε -χρόνια πίσω- ότι θα παίρναμε 800 κυβικά νερό την ώρα, οπότε θα υπήρχε επάρκεια. Όμως, κάθε χρόνο οι ποσότητες μειώνονται και σήμερα δεν μιλάμε για νερό από το φράγμα. Επιπλέον, χρόνια τώρα δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σωστός σχεδιασμός στην αποθήκευση και διανομή, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές που έχουμε για αποθήκευση του νερού να μη συνδέονται όλες μεταξύ τους. Έτσι, μία δεξαμενή μπορεί να έχει νερό αλλά δεν μπορεί να τροφοδοτήσει άλλες δεξαμενές, οπότε το νερό δεν φτάνει στους πολίτες. Για τον λόγο αυτόν χρειάζονται οι νέες γεωτρήσεις».

Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα κονδύλια, είτε από την ΕΕ, είτε από την αυτοδιοίκηση, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, από το 1985 και μετά, χρησιμοποιούνταν αποσπασματικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οργανωμένα δίκτυα ύδρευσης και σήμερα να υπάρχουν οικισμοί και περιοχές, όπου επικρατεί αναρχία, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης.

«Αλλά λείπει και η μέριμνα της επίσημης πολιτείας» συμπληρώνει ο κ. Δρασούλης και προσθέτει: «Δεν έγιναν κατά το παρελθόν όλα όσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Η διαχείριση του νερού είναι ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης, οπότε θα έπρεπε να υπάρχει μία ενιαία πολιτική νερού και τιμής, οπότε και τα προβλήματα σε μεγάλο βαθμό θα είχαν λυθεί». Επιπλέον τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος εκτιμούν πως η διαχείριση των νερών στην Κρήτη θα έπρεπε να είναι ενιαία.

Με τον μεσο-βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της Επιχείρησης, εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη δεκαετία το Ηράκλειο θα εξασφαλίζει επτά εκατομμύρια κυβικά νερού τον χρόνο και ως εκ τούτου, σχεδόν το σύνολο του νομού δε θα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Στον προγραμματισμό εντάσσονται και η αντικατάσταση – επέκταση δικτύων στις περιοχές Δειλινού – Ακαδημίας – Νέας Αλικαρνασσού και δύο μελέτες που αφορούν την αντικατάσταση – επέκταση δικτύων στην Ηλιούπολη, έργα που στοχεύουν στη δραστική μείωση των μεγάλων απωλειών, οι οποίες παρατηρούνται στο δίκτυο, αλλά και η αντικατάσταση περίπου 7.000 παλιών υδρομέτρων, με τις εργασίες να ξεκινούν στο επόμενο διάστημα.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρει ότι ακόμη και η αφαλάτωση αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού σχεδιασμού για την επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης. «Οφείλουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το νερό με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή. Να δείξουμε σύνεση και αλληλοσεβασμό και να συνειδητοποιήσουμε ότι η σπατάλη ενός σπιτιού προκαλεί έλλειψη σε κάποιο άλλο. Μην ξοδεύουμε αλόγιστα μεγάλες ποσότητες νερού, κλείνουμε τις βρύσες, περιορίζουμε τη χρήση στα απαραίτητα» σημειώνει ο δήμαρχος. – ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος