Έδρα διδασκαλίας και έρευνας ιδρύεται στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο όνομα του μεγάλου Κρητικού ευεργέτη Αντώνιου Φ. Παπαδάκη.

Η πρόταση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη για τη δημιουργία έδρας στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα φέρει την ονομασία Κρητικού ευεργέτη, έγινε αποδεκτή από τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον Δήμο Οροπεδίου.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών-τιμητικών εκδηλώσεων για την 150ή επέτειο της Μάχης του Λασιθίου και τη συνεισφορά του μεγάλου Κρητικού ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Την κεντρική εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος του Οροπεδίου Λασιθίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λασιθιωτών «Ο Δικταίος», το Καμπάνειο Ίδρυμα και την Πνευματική Εστία οροπεδίου Λασιθίου, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

126

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κασσωτάκης που ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στην Κρητική Επανάσταση 1866-1869 και η τραγική για αυτόν έκβαση της Μάχης του Λασιθίου», στην οποία εξήρε τη φωτεινή προσωπικότητα του μεγάλου Κρητικού ευεργέτη και ανέλυσε λεπτομερώς τα γεγονότα της γιγαντομαχίας του Λασιθίου τον Μάιο του 1867.

Επίσης μετά την προσφώνηση του κ. Δημόπουλου, απηύθυναν χαιρετισμούς ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου Γεράσιμος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ Δημήτρης Πλευράκης, καθώς και η πρόεδρος του «Δικταίου», Δέσποινα Δαμιανάκη-Ουρανού.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόταση του πρύτανη για συνεργασία του δήμου με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και αμέσως αντιπρότεινε τη δημιουργία έδρας στο ιστορικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα η οποία θα φέρει την ονομασία του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη και θα έχει ως αντικείμενο διδασκαλίας και έρευνας τον Πολιτισμό και την Παιδεία.
Η έδρα, όπως αναφέρει ο δήμος, συμφωνήθηκε να ιδρυθεί με τη διαδικασία που προβλέπεται στο νόμο 4009/2011.

Μοιράσου το άρθρο: