Λασίθι: Συνεχίστηκαν οι έρευνες στον λόφο Κεφάλι Σισίου

Συνεχίστηκαν και φέτος το καλοκαίρι οι ανασκαφικές έρευνες στο μνημειώδες κτίριο με κεντρική αυλή στον λόφο Κεφάλι Σισίου (Λασίθι, Κρήτη), που χρονολογείται περίπου στον 16ο αι. π.Χ. Τις έρευνες διεξάγει ομάδα από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν (Université Catholique de Louvain), υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και της Βελγικής Σχολής Αθηνών, συνεπικουρούμενη από ειδικούς επιστήμονες και φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Βελγικής Σχολής Αθηνών, «ολόκληρο το συγκρότημα χρονολογείται κατά κύριο λόγο στη νεο-ανακτορική περίοδο του Μινωικού πολιτισμού, περί τον 16ο αι. π.Χ. και εγκαταλείφθηκε περί την εποχή της έκρηξης στη Σαντορίνη, τέφρα της οποίας ανακαλύφθηκε εντός του κτιρίου. Αρχής γενομένης από το 2015 κατέστη εντέλει εφικτός ο καθαρισμός της κεντρικής αυλής που καλύπτεται από κονίαμα, η οποία φαίνεται να έχει μέγιστες διαστάσεις 16.50 x 33 μ.».

Σημειώνεται επίσης ότι «αρκετές τελετουργικές εγκαταστάσεις εντοπίστηκαν άνωθεν και κατά μήκος αυτής της κεντρικής αυλής, η οποία ήταν προσβάσιμη απευθείας εξωτερικώς στα νοτιοδυτικά μέσω ενός επιμελημένα επιστρωμένου διαδρόμου με ξεστούς τοίχους». Η ανασκαφή αποκάλυψε κι άλλα μεγάλα τμήματα από την ανατολική και δυτική πτέρυγα του συγκροτήματος, η οποία περιλαμβάνει και μία κυκλική κοιλότητα συλλογής ύδατος, η οποία συνδέεται με υπεδάφια δεξαμενή.

«Οι ανασκαφικές έρευνες τεκμηρίωσαν επιπλέον μία πρώιμη φάση Μυκηναϊκής εγκατάστασης (τέλος του 15ου αι. π.Χ.) εντός του οικισμού, ενώ συνεχίστηκε η διερεύνηση του νεκροταφείου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος