ΜΑΙΧ: Διασυνοριακή εκπαίδευση για την Κρητική δίαιτα

Σε προγραμματισμένες δραστηριότητες και επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης, συμμετείχαν φοιτήτριες από το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Madaba στην Ιορδανία που για 18 ημέρες (από τις 2 έως τις 21 Σεπτεμβρίου), βρέθηκαν στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

ΜΑΙΧ: Διασυνοριακή εκπαίδευση για την Κρητική δίαιτα
Η δράση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης INTERNSHIP IN FOOD SERVICES, που αφορά την εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων στις υπηρεσίες τροφίμων, σε διάφορες υπηρεσίες εστίασης, εστιατόρια, ξενοδοχεία καθώς και παρασκευή catering.

ΜΑΙΧ: Διασυνοριακή εκπαίδευση για την Κρητική δίαιτα
Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε μη παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας και εκπαίδευσης με βάση την παρατήρηση τη διαδραστική μάθηση και την επίλυση προβλημάτων.

Οι φοιτήτριες εκπαιδεύτηκαν πανω στην ασφάλεια των τροφίμων και την προετοιμασία τους από τον σεφ του ΜΑΙΧ Γιάννη Αποστολάκη, μαζί με την σου-σεφ κ. Γιώτα Τσουνάπη, με την οποία μαγείρεψαν κρητικά εδέσματα και αρτοσκευάσματα. Πιο λεπτομερώς έμαθαν την σωστή διαχείριση των ψαριών και των κρεάτων, γνώρισαν διάφορους τρόπους παρασκευής κρέατος, όπως π.χ. το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σχάρα, στην κατσαρόλα, στο κενό αέρος καθώς και τον τρόπο φιλεταρίσματος κρεάτων και ψαριών. Εισήχθησαν στις έννοιες των τοπικών προϊόντων, την χρήση βοτάνων και αρωματικών φυτών σε παρασκευάσματα διατροφής, την Κρητική και Μεσογειακή διατροφή και την διατήρηση τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ξεναγήθηκαν στην πόλη των Χανίων και συμμετείχαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης όπως στην Γιορτή Σαρδέλας στη Νέα Xώρα, επισκέφθηκαν την ιχθυόσκαλα στη Σούδα, την εταιρεία ζαχαροπλαστικής ΣΠΙΤΙΚΟ, την εταιρεία ABEA που είναι η παλαιότερη επιχείρηση ελαιολάδου στην Ελλάδα, το μαγαζί ΔΙΟΝΥΣΟΣ όπου γνώρισαν τοπικά προϊόντα εμπορίου και την λαϊκή αγορά του Σαββάτου.

Επίσης, παρακολούθησαν την ανάλυση ελαιολάδου στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΜΑΙΧ και συμμετείχαν σε εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο MAIΧ.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να εξοικειωθούν με τις διάφορες πτυχές της εργασίας σε μια κουζίνα μαζικής εστίασης που τροφοδοτεί σε καθημερινή βάση περίπου 150 άτομα.

Οι Γενικοί στόχοι του προγράμματος αυτού είναι:

1- Να εισάγουν τους φοιτητές στη βιομηχανία υπηρεσιών τροφίμων μέσω πραγματικής εμπειρίας σε ιδρύματα εστίασης ή οργανισμούς ποιότητας τροφίμων στην χώρα τους την Ιορδανία.
2- Να μάθουν για τον εξοπλισμό των υπηρεσιών τροφίμων και τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων.
3- Να εξεικοιωθούν με την πρακτική προετοιμασία και εξυπηρέτηση των τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες υγιεινής και τις αρχές ασφάλειας τροφίμων.
4- Να επιβλέπουν τη διαδικασία διαχείρισης τροφίμων στις υπηρεσίες τροφοδοσίας.
5- Να παρακολουθούν τις επιχειρησιακές πρακτικές και τη ροή εργασίας από την παραλαβή, το χειρισμό, το μετασχηματισμό, την αποθήκευση έως τον έλεγχο ποιότητας και τη διανομή.
6- Να μάθουν πώς να ελέγχουν την υγιεινή των τροφίμων και τη διαχείριση των επιβλαβών οργανισμών στις βέλτιστες πρακτικές.
7- Να συνδέσουν μεταξύ των θεωρητικών μαθημάτων της υγιεινής των τροφίμων και της επεξεργασίας σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στις υπηρεσίες επεξεργασίας τροφίμων.
8- Να μάθουν την διαφορά μεταξύ των διαφόρων τύπων υπηρεσιών εστίασης και πώς σχεδιάζεται ένα μενού.
9-Να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Δίαιτας
10- Να πάρουν συνέντευξη από το προσωπικό σε υπηρεσίες τροφίμων ώστε να συζητήσουν τις εμπειρίες τους και να θέσουν ερωτήσεις ενδιαφέροντος οι οποίες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα αναδείξουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους.
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος οι μαθητές αναμένεται να μπορούν να:
1-Σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν τα γεύματα και τα μενού σε εστιατόρια.
2 –Συγκρίνουν τις διαφορές μεταξύ διαφόρων τύπων υπηρεσιών τροφίμων, όπως κλινικές υπηρεσίες τροφίμων, εστιατόρια ξενοδοχείων, εταιρείες τροφοδοσίας, παρασκευή τροφίμων κλπ.
3- Συζητήσουν τα λειτουργικά συστήματα, τα συστήματα ροής εργασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων τροφοδοσίας.
4 – Να αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, την επεξεργασία και τον έλεγχο στα εργαστήρια χημείας τροφίμων, φυσικά και μικροβιολογικά εργαστήρια.
5-Αναλύσουν την ποιότητα και τις επιλογές τροφίμων σχετικά με τη διατροφική αξία και την αξία για την υγεία.
6- Προτείνουν υγιείς μεθόδους για την ανάπτυξη της επεξεργασίας τροφίμων και των υπηρεσιών στην Ιορδανία.
7-Να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Δίαιτας στην Ιορδανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος