Ανεβαίνει το πολιτικό και κοινωνικό θερμόμετρο στα Χανιά σχετικά με την εκμίσθωση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι, από την Πρυτανική αρχή, ξενοδοχειακή μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Την Τετάρτη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα, καλώντας τον υπουργό Παιδείας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο με την απερχόμενη Πρυτανεία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα αδιαφορήσουμε για αρκετά ασαφή σημεία της σύμβασης, αλλά και της όλης διαδικασίας.

Είναι για παράδειγμα κρίσιμο να γνωρίζουμε ποιος είναι ο επενδυτής και να βεβαιωθούμε ότι πίσω από αυτόν δεν βρίσκεται πολιτικό πρόσωπο.

Είναι επίσης σαφές ότι τα όσα η πρυτανική ισχυρίζεται σχετικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού, συναντούν ισχυρές νομικές αντενδείξεις.

Ο κ. Μπαλωμενάκης, έδωσε στη συνέχεια και γραπτή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

«Η επίκαιρη ερώτησή μου αποσκοπεί στην διαλεύκανση των σημείων που θίγονται σ’ αυτήν. Η κατάθεσή της, θα συμφωνήσει υποθέτω και η πλευρά της Πρυτανείας, συμπεριλαμβάνεται μέσα στα καθήκοντά μου και όχι σε κάποια «σκοτεινή συνωμοσία», όπως – ατυχώς – έσπευσε να την χαρακτηρίσει χθες .
Κρίνω πως όταν μια δημόσια διαφωνία περιορίζεται στην αντιπαράθεση επί νομικών κανόνων, δεν ευνοείται πάντοτε η κατανόηση της ουσίας των προβλήματος από την κοινή γνώμη. Ενώ αφήνονται περιθώρια για απόπειρες «να θολωθούν τα νερά».
Γι’ αυτό, όσον αφορά στο βασικό ισχυρισμό της Πρυτανείας ότι, δήθεν, επειδή ως εκμισθωτής υπογράφει το ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εταιρία αξιοποίησης Περιουσία Πολυτεχνείου Κρήτης» δεν επρόκειτο για διαγωνισμό με δημόσιο ενδιαφέρον, περιορίζομαι να παραπέμψω κάθε ενδιαφερόμενο στο Ν. 3310/05 άρθρο 8 πργφ δ, όπου ορίζεται σαφώς ότι υποχρέωση πλήρους ονομαστικοποίησης των μετοχών τους, έχουν και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ιδρύονται από Ν.Π.Δ.Δ. και αποτελούν συνδεδεμένη με αυτά εταιρεία καθώς και οι συνδεδεμένες με τις εταιρείες αυτές, άλλες εταιρείες.

Όσον για την ουσία του θέματος, καιρός είναι νομίζω να αντιληφθεί η πλευρά της Πρυτανείας ότι δεν πρέπει να συνεχίζει να αγνοεί την τοπική κοινωνία.
Και με σωφροσύνη, με δημοκρατικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση, να συνεργαστεί με τις Αρχές τους φορείς και τις συλλογικότητες της Πόλης για μια άμεση λύση που και τα οικονομικά ενδιαφέροντα του Πολυτεχνείου να διασφαλίζει και την μοναδικότητα της ιστορικής αυτής περιοχής των Χανίων θα προστατεύει και θα αναδεικνύει».

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Μπαλωμενάκης:

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, επέμεινε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό ή φορολογικό ζήτημα στην όλη διαδικασία και ότι τώρα απομένει να ελέγξει το Υπουργείο Παιδείας τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μπαλωμενάκης και να δώσει τη σαφή απάντησή του.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Διγαλάκης:

Στο μεταξύ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΚΑΜ για το θέμα, έγιναν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και για το σκέλος που αφορά στην οικονομική ανταποδοτικότητά της.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, το μέλος της Συνέλευσης Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων χώρων και Μνημείων – οικονομολόγος και φοροτεχνικός Κώστας Σταυρουλάκης τόνισε ότι:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Χανιώτικης κοινωνίας και το ορθό είναι να διαθέτει δομές και μέσα στην πόλη, εκτός από τις εγκαταστάσεις του που ικανοποιούν τις επιστημονικές και ακαδημαϊκές ανάγκες του Ιδρύματος.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι τα κτίρια να ανακαινιστούν και να εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Πολυτεχνείου.
Ως φοροτεχνικός θέλω να τονίσω ότι οι ισχυρισμοί της Πρυτανείας ότι οι ξενοδοχειακή δομή και οι άλλες δομές που σχεδιάζονται, υπάγονται στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης και δεν φορολογούνται, είναι ανυπόστατοι. Θα υπάρχει αντίστοιχη φορολογία, όπως σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες. Πέραν από τη συγκεκριμένη φορολογία, υπάρχει και μια επόμενη φορολόγηση η οποία –και αυτό πιστεύω θα είναι λίγο «σεισμικό» σα θέμα, που προβλέπει ότι όταν κάποιος επεμβαίνει σε ένα ακίνητο τρίτου και προχωράει σε επενδύσεις, τότε στο τέλος της παραχώρησης ο οικοπεδούχος ή ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, επειδή καρπώνεται αυτά που έχει κάνει ο μισθωτής, φορολογείται επί του συνόλου της επένδυσης.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Σταυρουλάκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Άρτεμις Κατράκη

Μοιράσου το άρθρο: