Αντιδράσεις κάτοίκων για το φράγμα Γερακαρίου – Ελενών (audio)

Την αντίδραση των κατοίκων των χωριών Γερακαρίου, Ελενών και Μεσονησίων του Δήμου Αμαρίου, προκαλεί η απόφαση της Δημοτικής αρχής για την δημοπράτηση, μέχρι τις αρχές του 2019, της μελέτης που αφορά την κατασκευή του φράγματος Γερακαρίου-Ελενών, το οποίο με υπουργική απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη επανεντάχθηκε στο έργο του Πλατύ Ποταμού.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ

Αντιδράσεις κάτοίκων για το φράγμα Γερακαρίου – Ελενών (audio)

Χανίων ο Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η μελέτη του έργου, θα δημοπρατηθεί το αργότερο στις αρχές του 2019, ενώ για το θέμα αυτό θα έχει τον επόμενο μήνα συνάντηση στο υπουργείο. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, θα προηγηθεί διάλογος και θα επιδιωχθεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.
Όπως εξήγησε ο κ. Μουρτζανός, στόχος του υπουργείου είναι το συμπληρωματικό αυτό έργο, που ανεβάζει τον προϋπολογισμό του έργου του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού από τα 130 εκ. ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα στα 180 εκ. ευρώ, να προχωρήσει παράλληλα. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, το έργο αυτό θα διασφαλίσει νερό για τους κατοίκους των οικισμών της δημοτικής ενότητας Συβρίτου.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, σε ανοιχτή επιστολή τους, εκφράζουν προβληματισμούς και θέτουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του έργου και ζητούν ενημέρωση και διάλογο, από τη Δημοτική αρχή.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελενών, Ανδρέας Κουκλινός, το 2015, οι τότε υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι το έργο δε θα υλοποιηθεί, εφόσον εθεωρείτο περιττό και ανεπιθύμητο από την τοπική κοινωνία, κατόπιν πορίσματος της τότε μελέτης του φράγματος Πλατύ.
Στην ανοιχτή επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της κοινότητας Ελενών Μεσονησίων, Γιώργο Πατεράκη, τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Γερακαρίου, Φανούριο Γλετζάκη και τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ελενών , Ανδρέα Κουκλινό, τονίζεται ότι η κατασκευή ενός φράγματος στη περιοχή Ελενών Γερακαρίου θα επηρεάσει πρώτιστα τις ζωές και το μέλλον των κατοίκων της, καθώς η περιοχή θα καταστεί ακατάλληλη τόσο για κατοικία όσο και για καλλιέργειες.
Οι κάτοικοι, όπως αναφέρεται στην επιστολή, απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή Αμαρίου, την Περιφέρεια Κρήτης και την Κυβέρνηση, να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια προκήρυξης ή ανάθεσης της μελέτης πριν ενημερωθούν και λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν.

Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ ΕΛΕΝΩΝ ΜΕΣΟΝΗΣΙΩΝ
Οι κάτοικοι των κοινοτήτων Γερακαρίου, Ελενών και Μεσονησίων του Δήμου Αμαρίου, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από ανάρτηση σε επίσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του δήμου, το μήνα Μάρτιο και στη συνέχεια από τα τοπικά Μ.Μ.Ε., πρόσφατα, ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχή Αμαρίου με την οποία η Δημοτική Αρχή εξέφραζε την ικανοποίησή της για το χαρακτηρισμό του φράγματος Γερακαρίου – Ελενών ως μεγάλου, σύνθετου και ειδικού έργου εθνικού επιπέδου.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΑΕΕ/160/Φ. Περ. Κρήτης της 2 Μαρτίου 2018, απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη, συμπεριλήφθηκε η μελέτη-κατασκευή του Φράγματος Γερακαρίου – Ελενών στο μεγάλο, σύνθετο και ειδικό έργο Εθνικού Επιπέδου: «Συνδυασμένα Έργα Φραγμάτων Πλατύ και Γερακάρι και του Φράγματος Φανερωµένης και των κατάντη αρδευτικών έργων».

Για το θέμα αυτό δεν είχαμε καμία επίσημη πληροφόρηση μέχρι σήμερα. Αντίθετα, το 2015, οι τότε υποψήφιοι δήμαρχοι μάς είχαν διαβεβαιώσει ότι το έργο δε θα υλοποιηθεί, εφόσον θεωρείτο περιττό και ανεπιθύμητο από την τοπική κοινωνία, κατόπιν πορίσματος της τότε μελέτης του φράγματος Πλατύ. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δημοτική Αρχή Αμαρίου θα πρέπει να ενημερώσει τους κατοίκους Γερακαρίου, Ελενών και Μεσονησίων για τα ακόλουθα, εύλογα, ερωτήματα:

1. Ποια η σκοπιμότητα κατασκευής φράγματος στις Ελένες-Γερακάρι, χωρητικότητας 1,7 hm3, όταν το φράγμα Πλατύ είναι υπέρ-δεκαπλάσιας χωρητικότητας 21,3 hm3 και η υπουργική αναφέρει «το φράγμα Γερακαρίου αποτελεί συμπληρωματικό έργο του φράγματος Πλατύ». Πως ακριβώς θα το συμπληρώνει εφόσον είναι 13 φορές μικρότερο;

2. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, μόνο ο προϋπολογισμός της μελέτης για το φράγμα Γερακαρίου –Ελενών ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια Ευρώ και το κόστος του ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός κατασκευής των δύο φραγμάτων (Γερακαρίου-Ελένων και Πλατύ-Φανερωμένης) ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ από 130 εκατομμύρια ευρώ που ήταν χωρίς το φράγμα Γερακαρίου-Ελενών. Γιατί τόσο υπέρογκο κόστος και για την μελέτη αλλά και για την κατασκευή, όταν αλλά φράγματα στο νησί κόστισαν παρά πολύ λιγότερο; (ενδεικτικά αναφέρω φράγμα Βαλσαμιώτη 6 hm3 με αρχικό κόστος 28 εκατομμύρια ευρώ, φράγμα ποταμών 22,5 hm3 συνολικού κόστους 50 ε εκατομμύρια ευρώ)

3. Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά από τα υπάρχοντα φράγματα στην Κρήτη υπολειτουργούν, καθώς επίσης πλήθος γνωμοδοτήσεων και μελετών που αναφέρουν ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλες λύσεις, πριν από την κατασκευή νέων φραγμάτων. Διερωτόμαστε αν η δέσμευση

αυτού του σημαντικού ποσού (το οποίο δεν περιλαμβάνει τα κόστη τυχόν απαλλοτριώσεων) εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

4. Υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους των κοινοτήτων Γερακαρίου, Ελενών και Μεσονησίων, από την κατασκευή του φράγματος;

5. Η κατασκευή ενός φράγματος αυτής της χωρητικότητας θα απαιτήσει κατ’ ελάχιστον μια έκταση 550 – 700 στρεμμάτων. Στη μικρή έκταση των κοινοτήτων μας, θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές τόσο στο περιβάλλον όσο και στις περιουσίες μας, καθώς είμαστε όλοι μικρο-ιδιοκτήτες. Πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα αν έχει χωροθετηθεί το φράγμα και αν προβλέπονται απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του. Στην υπουργική απόφαση πουθενά δε αναφέρεται ούτε η χωροθέτηση αλλά ούτε ένα ευρώ για απαλλοτριώσεις!

Εν κατακλείδι, η κατασκευή ενός φράγματος στη περιοχη Ελενών Γερακαρίου θα επηρεάσει πρώτιστα τις ζωές και το μέλλον των κατοίκων της, καθώς η περιοχή θα καταστεί ακατάλληλη τόσο για κατοικία όσο και για καλλιέργειες.

Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή Αμαρίου, την Περιφέρεια Κρήτης και την Κυβέρνηση, να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια προκήρυξης ή ανάθεσης της μελέτης πριν ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής και δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Το παρόν υπογράφεται από τους:

ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Πρόεδρος της κοινότητας Ελενών Μεσονησίων

ΓΛΕΤΖΑΚΗΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Γερακαρίου

ΚΟΥΚΛΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Ελενών

Ακούστε τι δήλωσαν στην ΕΡΤ Χανίων για το θέμα οι κύριοι Μουρτζανός και Κουκλινός:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος