Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης για το ζήτημα των προσφύγων

«Το ζήτημα, αν η Κρήτη μπορεί να απορροφήσει 2.000 μετανάστες, είναι ψευδοπρόβλημα, που το γιγαντώνει η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδίου και οι κακές πρακτικές, που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα, σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας», αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, σε ανακοίνωσή του για το προσφυγικό ζήτημα.

Η πρόσφατη επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού κ. Μουζάλα, ανακίνησε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το προσφυγικό, το οποίο, έως τώρα, μας απασχολούσε, ιδίως στο Ρέθυμνο, ως «τηλεθεατές», αναφέρει ο κ. Μαρινάκης ο οποίος επιμένει, πως: «…η δημόσια συζήτηση που περιέχει από προβληματισμούς, προτάσεις και ερωτήματα μέχρι και άναρθρες κραυγές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού είναι τελικά χρήσιμη και μπορεί να αναδειχθεί ιδιαίτερα γόνιμη αφού, αυτό το θέμα θα έπρεπε να μας έχει από καιρό απασχολήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού».
Το μεγάλο πρόβλημα για την Κρήτη δεν είναι η οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη μεταφορά 2.000 δυστυχισμένων ανθρώπων στο νησί, αλλά η ξαφνική έλευση χιλιάδων άλλων από το νότο και την ανατολή και η απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού από πλευράς της Πολιτείας, για να μπορέσει να διαχειριστεί μια απρόοπτη αποβίβαση στην Κρήτη, οποιουδήποτε αριθμού προσφύγων, που η μοίρα τους ή μάλλον, τα καλά οργανωμένα κυκλώματα, θα τους οδηγήσουν μέχρι εδώ… λέει ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος ζητάει από την πολιτεία να ξεκαθαρίσει τί πόρους διαθέτει και να καταλάβει, ότι στην Κρήτη, δεν είναι ανεκτό αλλά ούτε και απαραίτητο, να δημιουργηθούν hot spots και να εγκατασταθούν συστήματα διαχείρισης των προσφύγων που, αν δεν δημιουργούν το πρόβλημα, το συντηρούν και συχνά το μεγεθύνουν.
«Έχει γίνει πλέον αποδεκτό από όλους, ότι μπορούμε, κυριολεκτικά, να ενσωματώσουμε στις κοινωνίες μας αυτούς τους ανθρώπους και να δεχθούν την πραγματικά θερμή φιλοξενία των Κρητικών. Είναι πολύ απλό, αν αυτοί οι άνθρωποι διασπαρούν στα χωριά και τις πόλεις μας, σε προετοιμασμένες κατοικίες, που η Ύπατη Αρμοστεία θα μισθώσει και με τη συνεργασία των ιδιοκτητών τους θα βελτιώσει, όσο απαιτεί μια λειτουργική κατοικία. Είμαι βέβαιος ότι έτσι, πολύ σύντομα, θα βρουν έναν τρόπο ζωής που θα τους αρέσει και θα τους απαλύνει τον πόνο της προσφυγιάς τους, αλλά και θα είναι χρήσιμοι στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες θα ενσωματωθούν… Ως Κρήτη και ως Κρητικοί, έχουμε άλλη μία ευκαιρία να αναδείξουμε την ποιότητα των ανθρώπων και του τόπου μας και να απομονώσουμε εκείνους που χτίζουν κοντόφθαλμα τείχη, αγνοώντας ότι σ’ αυτήν την ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή, με τις βίαιες αναταράξεις που οδηγούν σε μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, απλά, μέχρι σήμερα, είμαστε τυχεροί. Ως υπεύθυνοι, λοιπόν, φορείς και πολίτες, αυτό που απαιτούμε από την Πολιτεία, είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο, που θα κατανέμει αρμοδιότητες και ευθύνες, που θα έχει εξασφαλισμένους πόρους κι ένα νομοθετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει όλους τους διαχειριστές του προβλήματος, μη αναμιγνύοντας σε αυτούς, εκείνες τις συλλογικότητες, που η δυστυχία δημιούργησε και συντηρεί πλουσιοπάροχα».
Διά του προσφυγικού, ο κ. Μαρινάκης διατυπώνει και την άποψη, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πατρίδας μας είναι το δημογραφικό, που απλά το προσφυγικό, με πολύ άμεσο και πιεστικό τρόπο αναδεικνύει και μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος