Σφακιά: H τοπική κοινωνία στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς– Δυτικής Κρήτης, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασκύφου και της Διεύθυνσης Δασών Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2017-2020», την Τρίτη 11 πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας: Η περίπτωση της Αμπελιτσιάς», στο χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου στα Ασκύφου, παρουσία εκπροσώπων του Δ.Σ Σφακίων και κατοίκων της περιοχής.

Σφακιά: H τοπική κοινωνία στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Σφακιά: H τοπική κοινωνία στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Μέσα από το παράδειγμα της προσπάθειας για την προστασία της Αμπελιτσιάς, αυτού του ενδημικού και απειλούμενου δέντρου της Κρήτης, στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η προώθηση των αξιών που συνδέονται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των Λευκών Ορέων. Επιπλέον η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής των κατοίκων για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Σφακιά: H τοπική κοινωνία στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Φρίμπουργκ της Ελβετίας, που ειδικεύεται στη μελέτη σπάνιων και αρχαίων ειδών δέντρων, όπως η αμπελιτσιά, και υλοποιείται με το συντονισμό του ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Κρήτης, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.

Κινδυνεύει η πανάρχαια αμπελιτσιά

Σφακιά: H τοπική κοινωνία στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Η αμπελιτσιά ή “ανέγνωρο”, που υπάρχει μονάχα στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον πλανήτη, ιδιαιτερότητα που τη διατηρεί ως αποκλειστική στην πανίδα του νησιού μας, ως το μόνο ενδημικό δέντρο της Κρήτης, αποτελεί και εμβληματικό είδος για το νησί μας τόσο λόγο της σημασίας του, όσο και της σχέσης του με τις παραδοσιακές κατσούνες, αφού κάποτε οι βοσκοί επέλεγαν τα ευλύγιστα και ανθεκτικά κλαδιά του για να τις κατασκευάσουν. Όχι πλέον όμως, καθώς η αμπελιτσιά βρίσκεται και αυτή σε κίνδυνο.

Η υπερβόσκηση, το ποδοπάτημα των νεαρών φυτών από τα ζώα, η διάβρωση του εδάφους, η διάνοιξη αγροτικών δρόμων και οι δασικές πυρκαγιές ασκούν αφόρητες πιέσεις στο δέντρο, που φύεται σε μεγάλα υψόμετρα πάνω από τα 800 μέτρα σε όλα τα βουνά της Κρήτης και κυρίως τα Λευκά Όρη.

Λόγω ακριβώς των ανθρωπογενών αυτών δράσεων, η αμπελιτσιά έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα του δέντρου και έχει μετατραπεί σε θάμνο, με αποτέλεσμα τα μεγάλα δέντρα αμπελιτσιάς να είναι σπάνια. Συν τοις άλλοις, μια επιπλέον αιτία για τη μείωση του αριθμού των μεγάλων δέντρων είναι η εμπορευματοποίηση της κρητικής κατσούνας, που οδήγησε στη λήψη μέτρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος