Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 15 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. στον Κάτωλα, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και την συμμετοχή του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών Χανίων.

Όπως είπε σήμερα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Νίκος Βουρλάκης, από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την απελευθέρωση των ωραρίων, οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα πολυκαταστήματα σε βάρος των εργαζόμενων.
Στην ανακοίνωση – κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου τονίζεται:

«Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε, μικρέ έμπορα απευθυνόμαστε σε εσένα που καθημερινά βρίσκεσαι όλο και περισσότερες ώρες στο μαγαζί σου αλλά τα έσοδα σου συνεχώς μικραίνουν. Η εμπειρία σου δείχνει ότι με την απελευθέρωση των ωραρίων και την κατάργηση των Κυριακών οι μόνοι κερδισμένοι είναι τα πολυκαταστήματα σε βάρος της δικιάς σου επιβίωσης , των δικών σου οικογενειακών υποχρεώσεων.
Συναδέλφισσα απευθυνόμαστε σε εσένα, γιατί κάθε ώρα παραπάνω στο μαγαζί, σημαίνει μεγαλύτερο άγχος και δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών, την φροντίδα των ηλικιωμένων, το νοικοκυριό και όλες τις υποχρεώσεις που έχουν φορτωθεί στην πλάτη σου, ταυτόχρονα με την αγωνία για την επιβίωση.
Που αισθάνεσαι τις βαριές συνέπειες της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, την ανεπάρκεια των παιδικών σταθμών.
Που ξέρεις ότι το μικρομάγαζό σου δε χωρά στη λουστραρισμένη εικόνα της «γυναικείας επιχειρηματικότητας» της κάθε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιτέλους δεν μπορούμε να δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο ασταμάτητα .Δεν μπορούμε να δουλεύουμε κάθε Κυριακή.

Εκεί μας οδηγούν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που η εφαρμογή τους ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις χρόνια πριν. Πότε στο όνομα της ρύθμισης της αγοράς, πότε για την τοπική ανάπτυξη ,πότε για τον τουρισμό το αποτέλεσμα ήταν κέρδη για τα πολυκαταστήματα και λουκέτα για εμάς τους μικρούς . Αυτά είναι τα καλά της απελευθέρωσης της αγοράς και της αυτορρύθμισης της οικονομίας με μόνιμα κερδισμένους τους λίγους και χαμένους όλους εμάς τους πολλούς.
Πιστεύουμε ότι όλοι εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι οι μικροί έμποροι έχουμε δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στην ξεκούραση, στον χρόνο με την οικογένεια μας, στην ψυχαγωγία, στις διακοπές. Τα δικαιώματα αυτά όσο και να μοχθεί ο καθένας στο μαγαζί του, πολύ περισσότερο στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δεν μπορούν να καλυφθούν.
Σε καλούμε με την συμμετοχή σου να δυναμώσεις την φωνή του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και μαζί να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας .

Σε καλούμε να πάρεις μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Κυριακή 15 Ιουλίου στις 11:00 π.μ. στον Κάτωλα για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας σε κοινή δράση με τους εργαζομένους για το δικαίωμα στην εργασία και τον ελεύθερο χρόνο. Γιατί με τους αγώνες , υπάρχει ελπίδα και προοπτική να απαιτήσουμε .
Για το ωράριο

• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
• Να καταργηθούν οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
• Εξαήμερη λειτουργία. 3 απογεύματα της βδομάδας κλειστά.
• Όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μέσω του χαρακτηρισμού περιοχών ως τουριστικών. Κατάργηση του αντίστοιχου νόμου που δίνει το δικαίωμα για το χαρακτηρισμό των περιοχών ως τουριστικών στους Δήμους.
• Λέμε όχι στις Λευκές Νύχτες.

Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες

• Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλυπτόμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά από αυτόν στο ύψος του βασικού μισθού. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου και τοκετού. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο.
• Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, στα 55 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες.

Για την διευκόλυνση των οικογενειών των αυτοαπασχολουμένων.

• Κάλυψη όλων των αναγκών, για τη διασφάλιση επαρκών υποδομών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη όλων των παιδιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις (πχ ασφαλιστική ενημερότητα). Κατάργηση των τροφείων.
• Ίδρυση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σε όλους τους Δήμους, με εξειδικευμένο προσωπικό, κατά τις απογευματινές ώρες και τις αργίες. Αντίστοιχη μέριμνα για επαρκή προγράμματα κατασκηνώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (πχ ασφαλιστική ενημερότητα). Κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού»
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Βουρλάκης:

Μοιράσου το άρθρο: