Κριτική σε θεσμικούς φορείς του Νομού για «κατώτερα των περιστάσεων αντανακλαστικά» σε σχέση με την φιλοξενία προσφύγων, ασκεί με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε αντίθεση με τους τρεις άλλους Νομούς της Κρήτης, οι προθέσεις φορέων όπως το ΕΒΕΧ και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, περιορίστηκαν σε δηλώσεις πανικού και εντυπωσιασμού, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης παρακολουθεί αμέτοχος τις εξελίξεις. Ενδεικτική είναι η αναφορά της Νομαρχιακής Επιτροπής στον Πρόεδρο του ΕΒΕΧ Γιάννη Μαργαρώνη που είχε πει: «Θα τους προσφέρουμε κάθε είδος βοήθειας, ρούχα, τρόφιμα κλπ αρκεί να μην έρθουν εδώ. Δεν καταλαβαίνω τη νοοτροπία της κυβέρνησης. Έχει ξεφύγει το θέμα. Ποιοι είναι, που θα πάνε και πόσο θα μείνουν; Χρειάζεται χρόνια για να απορροφηθούν. Επειδή είμαστε σε καλή κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, πρέπει αυτό να το διατηρήσουμε».


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κατώτερα των περιστάσεων αποδείχθηκαν για άλλη μία φορά τα αντανακλαστικά της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Η πολυσυζητημένη φιλοξενία προσφύγων στο νησί μας, ενώ για όλους τους άλλους τρεις νομούς έδωσε την ευκαιρία ενεργοποίησης ή επανενεργοποίησης των κατά τόπους αναπτυξιακών, για τα Χανιά αρκεστήκαμε σε δηλώσεις πανικού και εντυπωσιασμού αφήνοντας την διεκδίκηση της διαχείρισης σε μη κυβερνητική οργάνωση. Σε μία μη κυβερνητική οργάνωση που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πολύτιμη εμπειρία και ικανότητα του προσωπικού της, όμως ξεκάθαρα τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση οι προθέσεις των φορέων που την απαρτίζουν που δεν είναι άλλοι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο καθώς και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών του Νομού. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε τον τρόπο αντίδρασης των προέδρων τους στην πρώτη ανακοίνωση για φιλοξενία.

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης είχε πει: «Θα τους προσφέρουμε κάθε είδος βοήθειας, ρούχα, τρόφιμα κλπ αρκεί να μην έρθουν εδώ. Δεν καταλαβαίνω τη νοοτροπία της κυβέρνησης. Έχει ξεφύγει το θέμα. Ποιοι είναι, που θα πάνε και πόσο θα μείνουν; Χρειάζεται χρόνια για να απορροφηθούν. Επειδή είμαστε σε καλή κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, πρέπει αυτό να το διατηρήσουμε».

Ο Γιάννης Παυλάκης, πρόεδρος ΟΕΒΕΝΧ τόνισε ότι: «Θα επηρεαστεί άμεσα ο τουρισμός. Ήδη έχει γίνει σάλος. Έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα, φανταστείτε να υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Να στείλουμε οποιαδήποτε βοήθεια, φτάνει να μη χαλάσουμε την εικόνα του νησιού».

Οι άνθρωποι που δήλωναν μακριά από εμάς και όπου θέλει ας είναι, διεκδικούν να διαχειριστούν αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, αφού από πληγή κατά την λογική τους, μετατρέπεται σε πηγή κέρδους.
Ο εκπρόσωπος της περιφέρειας στα Χανιά από την θέση του αντιπεριφερειάρχη παρακολουθεί αμέτοχος τις εξελίξεις. Αντί να αναζητά τρόπους ή τουλάχιστον να ακολουθεί τη θετική πρακτική των γειτονικών νομών, ασχολείται με το να εκστομίζει «έξυπνες» ατάκες, για τους συνεργάτες του και τους εκλεγμένους με σταυρό προτίμησης εκπροσώπους του νομού μας.

Έστω και την τελευταία στιγμή, ας αδράξει την ευκαιρία, προκειμένου να διαχειριστεί ένας φορέας της περιφέρειας το ευαίσθητο αυτό ζήτημα και με διαφανείς διαδικασίες να δείξει την πραγματική διάσταση της κρητικής φιλοξενίας καθώς και να στηρίξει όσον το δυνατόν περισσότερες μικρές επιχειρήσεις του νομού μοιράζοντας την πίτα των κονδυλίων προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων και προεπιλεγμένων.

Μοιράσου το άρθρο: