Τα μεγαλεπίβολα έργα – φαντάσματα για τα οποία έχουν δαπανηθεί ή καλύτερα σπαταληθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, συνιστούν μια εξαιρετικά αποθαρρυντική και δύσοσμη πραγματικότητα.

Στο Νομό Χανίων, κλειστό παραμένει των… «ολυμπιακών» προδιαγραφών Κολυμβητήριο, όπως και το ποδηλατοδρόμιο, όπως και δεξαμενές με προβλήματα…

Το Φράγμα Βαλσαμιώτη ωστόσο, θα πρέπει να πάρει το πρώτο βραβείο κόστους και αστοχίας.

Πρόκειται για ένα έργο που  ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 1995 και μετά από μια μακρά και χρονοβόρα διαδικασία –η οποία συμπεριλάμβανε και δικαστική διαμάχη-  ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005 με αρχικό προϋπολογισμό τα 23.000.000 ευρώ. Στη διάρκεια κατασκευής του έργου ωστόσο, διαπιστώνονταν συνέχεια προβλήματα και αστοχίες, ακόμα και έλλειψη γνώσης για την κατασκευή του, με αποτέλεσμα να καλείται εταιρεία από άλλη χώρα για να… «μπαλώσει» την προφανή ανεπάρκεια.

Παρά όμως τα αλλεπάλληλα δυσοίωνα μηνύματα, η διαχρονική χρηματοδότηση του έργου από την Πολιτεία, συνεχίζονταν γενναιόδωρα, με αποτέλεσμα οι να εκτιναχθεί ο προϋπολογισμός σ τα 41.500.000 ευρώ σήμερα, χωρίς το έργο να μπορεί να χαρακτηριστεί λειτουργικό.   Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι τον Αύγουστο του 2017 αυτεπάγγελτα η  Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων ξεκίνησε δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι το φράγμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του.

Τα…εγκαίνια…

Κατά τ’ άλλα, το φράγμα εγκαινιάσθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014, όχι έχοντας γεμίσει με νερό όπως κανονικά προβλέπεται, αλλά κενό (!) με αποτέλεσμα  να διαπιστωθεί άμεσα ότι οι διαρροές που είχε ήταν πάρα πολλές και δεν μπορούσε να δεχθεί την ποσότητα των 6.000.000 κυβικών νερού για την οποία είχε κατασκευαστεί αλλά μόνο 1.200.000 εκ. κυβικά.

Τα αναγκαία παράλληλα έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, με αποτέλεσμα το… γιγάντιο έργο να φαντάζει μικροσκοπικό ως προς την στοιχειώδη ανταποδοτικότητά του.

Εύλογη η άρνηση του ΟΑΚ να παραλάβει το έργο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Κ. Α.Ε. αποφάσισε ομόφωνα:

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, εύλογα και ομόφωνα αποφάσισε:

1). Να μην αποδεχτεί τη λειτουργία ή χρήση του φράγματος Βαλσαμιώτη αν αυτό δεν καταστεί πλήρως λειτουργικό, ασφαλές και σύμφωνο με τις ισχύουσες προδιαγραφές και των προβλεπομένων από την Έγκριση Κανονισμού Ασφάλειας Φραγμάτων – Διοικητική Αρχή Φραγμάτων.

2). Εφόσον τεκμηριώνεται το έννομο συμφέρον του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., να ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, κατά της βεβαίωσης περαίωσής του Φράγματος Βαλσαμιώτη από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και κατά της πράξης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

3). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος να υλοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο.

4). Μέχρι τότε η στάθμη της λίμνης θα διατηρείται περίπου στο 20% της μέγιστης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης εμπειρογνωμοσύνης.

Φ.Καζάσης: Το φράγμα εξακολουθεί και παρουσιάζει διαρροή

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Δ/νων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, αναφέρθηκε σε όλη την προβληματική κατασκευή του έργου. Το φράγμα εξακολουθεί και χάνει ικανή ποσότητα νερού, ενώ ο εργολάβος δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

Παράλληλα, με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο κ. Καζάσης, ανεφέρεται σε όλα τα ακανθώδη θέματα που έχουν προκύψει.

Διαβάστε την επιστολή

1461_08-02-2019_Φράγμα Βαλσαμιώτη

 

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Καζάση, στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Μάνος Παπαδάκης

Σύνταξη – Επιμέλεια:

Μοιράσου το άρθρο: