ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 24-9-2015

Αυξανόμενη διαρκώς συνεχίζεται η μεταναστευτική ροή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στη Λέσβο:
Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων ξεπερνά τις 4.500 ημερησίως σύμφωνα με τα στοιχεία προέρχονται από την καταγραφή που πραγματοποιεί η αστυνομία στις δομές υποδοχής σε Μόρια και Καρά Τεπέ. Χθες ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός του κολυμβητηρίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ γίνονται προσπάθειες για άμεση εξεύρεση χώρων στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι υποδοχής προσφύγων. Για την περίπτωση του Μολύβου, ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός για μίσθωση ιδιωτικής έκτασης εγκαταλείφθηκε και η δημοτική αρχή περιμένει την έγκριση από την αστυνομία για να προχωρήσει η δημιουργία δομής υποδοχής εντός δημοτικής έκτασης.
Παρά το γεγονός πως πραγματοποιούνται αλλεπάλληλα έκτακτα δρομολόγια πλοίων για τη μεταφορά προσφύγων ο αριθμός αυτών που παραμένουν στη Λέσβο ξεπερνούν τις 6.000 με τους 4000 περίπου να βρίσκονται κατασκηνωμένοι στο λιμάνι και στην πόλη της Μυτιλήνης. Άλλωστε οι δυνατότητες για φιλοξενία προσφύγων στο νησί δεν υπερβαίνουν τις 2500, ζήτημα το οποίο σε συνδυασμό με την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού κάνει επιτακτική την άμεση δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και την αύξησή των δρομολογίων για τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στη Χίο:
Στους 1000 πρόσφυγες και μετανάστες υποδέχεται καθημερεινά το νησί και η αύξηση αυτή προκάλεσε την ενεργοποίηση των αρχών στην εξεύρεση χώρων για να προστατευθούν οι άνθρωποι αυτοί μέχρι να μεταφερθούν με πλοία στον Πειραιά ή την Καβάλα. Με την παραχώρηση της αίθουσας όπου πρόκειται να μεταφερθεί η σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, αλλά και με την επέκταση του ήδη υπάρχοντος καταυλισμού στο Μυρσινίδι στο χώρο όπου σχεδιάζεται να επεκταθεί το Δημοτικό Κοιμητήριο, προσπαθεί ο Δήμος Χίου να ανταποκριθεί στα αιτήματα του λιμεναρχείου και της Αστυνομίας για εξεύρεση χώρων ώστε να διαμείνουν οι πρόσφυγες στη Χίο. Ο βροχερός καιρός των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα αφού δεν επαρκούν ούτε οι απλές σκηνές, ούτε αυτές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έχουν στηθεί σε Μυρσινίδι και Δημοτικό κήπο για να μπορέσουν να προφυλαχθούν οι πρόσφυγες.

Γιάννης Αργυράκης- Λιμενάρχης Χίου: αναφέρει ότι στο νησί μέχρι την τετάρτη το μεσημέρι βρίσκονταν πάνω από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες. ελπίδες ότι Πέμπτη βράδυ με το «Βενιζέλος» θα φύγουν περίπου 1.000 άτομα.
Αντρέας Μιχαηλίδης- βουλευτής Χίο (ΣΥΡΙΖΑ): επισκέφθηκε το χώρο ταυτοποίησης στο Μυρσινίδι μεσημέρι Τετάρτης όπου λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και της βροχής χαρακτηρίζει την κατάσταση δραματική και ανεξέλεγκτη. Ζητά από Περιφέρεια και Δήμο Χίου να δώσουν από ανθρωπισμό και αλληλεγγύη στεγασμένους χώρους, ενώ επισημαίνει ότι θα επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργείο στην Αθήνα για να ζητήσει άμεση βοήθεια. Αναφορά στους εθελοντές που προσφέρουν μοναδική βοήθεια.
Μανώλης Βουρνούς- Δήμαρχος Χίου: ανταποκρινόμενος ο Δήμος Χίου στα αιτήματα του Λιμεναρχείου παραχώρησε την αίθουσα όπου αναμένεται να παραχωρηθεί το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου το μεσημέρι της Τετάρτης. Επίσης  σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες , διαμορφώνεται ο χώρος στην περιοχή του μυρσινιδίου, σε έκταση όπου πρόκειται να επεκταθεί το δημοτικό κοιμητήριο , ώστε πιθανόν και σήμερα να στηθούν σκηνές από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με τη βοήθεια εθελοντών. Επίσης ο Δήμος προσφέρει καθημερινά νοσηλευτές από το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για πρώτες βοήθειες στον κήπο. Εύσημα στους εθελοντές που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες.

Οι εθελοντές στη Χίο

Σημαντική η βοήθεια των εθελοντών και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που έχουν στήσει μηχανισμό μέσα στο Δημοτικό Κήπο για την ταξινόμηση ρούχων και παπουτσιών για να προσφερθούν στους πρόσφυγες. Αναγκαία είναι ακόμα περισσότερα πάντως χέρια, αλλά και συμμετοχή των υπηρεσιών Δήμου και Περιφέρειας για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα. Επίσης έχει στηθεί μαγειρείο, ώστε να προσφέρεται ακόμα μία μερίδα φαγητό στους πρόσφυγες. Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις μαγειριές με ρύζι- λαχανικά που γέμισαν περίπου 500 ποτήρια (σε ρόλο πιάτων) τα οποία προσφέρθηκαν στους πρόσφυγες. Αναγκαία είναι η δημιουργία πάντως ενός πιο καλού μαγειρείου, με τους εθελοντές να ζητούν την αρωγή ακόμα και του στρατού σε υλικά. Έκκληση επίσης προς το στρατό αλλά και τους καταστηματάρχες που τους περισσεύουν μερίδες φαγητού να προσφέρονται στους πρόσφυγες. Αναγκαία είναι επίσης η προσφορά μπιτονιών, έτσι ώστε τουλάχιστον το νερό για το μαγείρεμα να το προμηθεύονται από το δίκτυο πόσιμο νερού της ΔΕΥΑΧ και να μη χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο που είναι πολύτιμο για τους πρόσφυγες. Συγκινητική είναι και η βοήθεια που καταφτάνει. Χθες το βράδυ δύο νεαρές γυναίκες από τη Νορβηγία με τουλάχιστον 4 σακ-βουαγιάζ με πράγματα ενσωματώθηκαν στους εθελοντές για παροχή βοήθειας. Έκκληση των εθελοντών πάντως είναι η άμεση αρωγή της Πολιτείας, αφού οι δικές τους δυνάμεις και προσφορές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Στο Μαλαγάρι μένουν ….οι 20 οικίσκοι

Στο Λιμάνι Μαλαγαρίου θα παραμείνουν προσωρινά οι 20 οικίσκοι που έφτασαν στο νησί μετά τις ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος εν όψει του χειμώνα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την Λιμενική Επιτροπή παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ελισσαίου Μαυρατζώτη, του αντιπεριφεριάρχη Νίκου Κατρακάζου, του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου αλλά και των εκπροσώπων του εμπορικού συλλόγου Σάμου, του συλλόγου Μαζικής Εστίασης και Ψυχαγωγίας και του συλλόγου κατοίκων της περιοχής του Μαλαγαρίου. Εκεί που κατέληξαν συμπερασματικά είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη των προσφυγικών ροών σε επίπεδο καταγραφής, ταυτοποίησης και παροχής στοιχειωδών ανθρωπιστικών αναγκών. Ωστόσο συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη αλλά και επιτακτική η ανάγκη της κρατικής χρηματοδότησης και υποστήριξης. «Οι δυνατότητες της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων είναι συγκεκριμένου βεληνεκούς και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αντικαταστάσουν την κρατική αρμοδιότητα, χρηματοδότηση και υποχρέωση κάλυψης όλων των αναγκών τα οποία είναι προφανή και άμεσης προτεραιότητας.» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του ΔΣ της Λιμενικής Επιτροπής Σάμου. Να σημειώσουμε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και εφόσον εξευρεθεί προσφορότερη λύση θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάκληση της παρούσας απόφασης με νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Νέο ασθενοφόρο για τη Σάμο
Ένα νέο υπερσύγχρονο ασθενοφόρο προσέφερε στο νοσοκομείο Σάμου  φαρμακευτική εταιρεία.  Εκπρόσωπος της εταιρείας  δήλωσε  ότι η απόφαση για τη δωρεά στην Σάμο προέκυψε από την είδηση του θανάτου ενός νέου άνδρα ο οποίος είχε μείνει αβοήθητος στο δρόμο για μία ώρα λόγω έλλειψης δεύτερου ασθενοφόρου στο νησί. Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου   αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων του Κ.Υ Καρλοβασου και καταλήγει , “τονίζει στη διοίκηση, την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πως τα οχήματα δεν κυκλοφορούν μόνα τους αλλά χρειάζονται οδηγούς και διασώστες.   Επισημαίνουμε ότι καθώς φαίνεται η διοίκηση του νοσοκομείου όταν έκανε την παραγγελία δεν έλαβε υπόψη σε τι δρόμους, χωριά και γειτονιές θα κυκλοφορούν αυτά τα ασθενοφόρα διότι ο όγκος τους δεν είναι κατάλληλος για τη Σάμο».

Αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο της Σάμου
Με μια νέα ειδικότητα αυτή του αγγειοχειρουργού θα στελεχωθεί το Νοσοκομείο της Σάμου. Μετά το σχετικό αίτημα του νοσοκομείου και στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου υγείας και Εθνικής Άμυνας υπήρξε ανταπόκριση από στρατιωτικό γιατρό με την συγκεκριμένη ειδικότητα που υπηρετεί στο νησί . Έτσι το επόμενο διάστημα θα μπορεί ο νέος αγγειοχειρουργός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο σε μία ομάδα ασθενών που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Άνοιξε την πύλη του το Αρχαιολογικό Μουσείο Ικαρίας
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα πολιτισμού που ολοκληρώθηκαν στην περιφέρεια Β. Αιγαίου τα τελευταία χρόνια είναι η «Μετατροπή του Παλαιού Γυμνασίου Αγ. Κηρύκου Ικαρίας σε Αρχαιολογικό Μουσείο». Το κτίριο εντάσσεται στην αρχιτεκτονική μνημειακών νεοκλασικών σχολείων που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και παρά την απλότητά του , στα πλαίσια του νεοκλασικισμού, είναι συγχρόνως και ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα σχολικά κτίρια που διασώζονται σήμερα. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανήλθε στο ποσό των 2,7 εκατομμυρίων € . Από τα μέσα του καλοκαιριού του 2015 μετατέθηκε ένας αρχαιοφύλακας με σύμβαση μέχρι τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι ο χώρος είναι επισκέψιμος για να θαυμάσουν οι επισκέπτες τόσο το κτήριο αλλά και τα καταπληκτικά ευρήματα των αρχαιολογικών χρόνων της Ικαρίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος