Φλώρινα: Την τελευταία του πνοή άφησε 58χρονος επισκεπτόμενος το τόπο καταγωγής του

Την τελευταία του πνοή άφησε στο τόπο καταγωγής του 58χρονος από το Βόλο που επισκέφθηκε την Φλώρινα πριν λίγες μέρες. Ο 58χρονος με καταγωγή από το Λαιμό Πρέσπας, ο οποίος ζούσε εδώ και χρόνια στο Βόλο, επισκέφθηκε την περιοχή προκειμένου να διευθετήσει οικονομικές εκκρεμότητες στη ΔΟΥ και να επισκεφθεί την μητέρα του που ζει στο Λαιμό Πρεσπών, όταν ένιωσε αδιαθεσία στα γραφεία της ΔΟΥ. Ο 58χρονος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Συμβουλές για πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εμφράγματος:

Φροντίζουμε για την προσωπική μας ασφάλεια, και καλούμε βοήθεια.
Σε ασθενή που έχει τις αισθήσεις του, οι κινήσεις μας είναι λίγες αλλά καθοριστικές.
H κυρία Ευδοκία Πετροπούλου, Καρδιολόγος- Επιμελ. του Πανεπ/μίου Λιέγης, μας τις αναφέρει. Του ξεσφίγγουμε ζώνες, γραβάτες , κλπ., τον τοποθετούμε σε άνετη θέση, και  βέβαια – δεν του χορηγούμε φαγητό ή νερό.
Η λήψη ασπιρίνης, λόγω της θρομβόλυσης που προκαλεί, προτείνεται ως βοήθεια.
Αν ο ασθενής παίρνει φάρμακα, όπως νιτρώδη υπογλώσσια, του κάνουμε άμεση χορήγηση. Σε περίπτωση όμως που δεν παίρνει, μπορεί να προκαλέσουμε επιπρόσθετους κινδύνους. Όπως μας εξηγεί ο κύριος Νεκτάριος Πιλάτης, Επεμβατικός Καρδιολόγος, ένα καλό βήμα θα ήταν να μετρήσουμε την αρτηριακή πίεση του ασθενούς, και αν είναι πράγματι αυξημένη, να του χορηγήσουμε το νιτρώδες σκεύασμα.
Τι κάνουμε σε περίπτωση απώλειας των αισθήσεων;
Τοποθετούμε τον πάσχοντα σε θέση ανάνηψης, δηλαδή πλάγια με το κεφάλι στραμμένο πίσω, έτσι ώστε να είναι ασφαλής απέναντι στο ενδεχόμενο εισρόφησης.
Αν δεν εντοπίσουμε σφυγμό, υπάρχει πιθανότητα ανακοπής. Εκεί, εφαρμόζουμε μαλάξεις στο στήθος και τεχνητή αναπνοή. Προσοχή όμως. Όπως μας υπογραμμίζει ο κύριος Χρήστος Ρόκκας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν συμπιέσουμε το στέρνο ενώ η καρδιά λειτουργεί, τα προβληματα θα πολλαπλασιαστούν.
Θα διακινδυνεύσουμε την υγεία του ασθενούς, αν τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο με ιδιωτικό ΙΧ;
Μόνο αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή διακομιδής, αποφεύγοντας τις βίαιες κινήσεις. Και ας μην ξεχνάμε.. Τα πρώτα 90 λεπτά μετά το έμφραγμα είναι καθοριστικά, για να σωθεί ο άνθρωπος που αγαπάμε.

Καλούμε ασθενοφόρο και λέμε ότι ο υποψιαζόμαστε καρδιακή προσβολή. Αν ο πάσχον ζητήσει το γιατρό του, καλούμε και το ασθενοφόρο   και το γιατρό του.

Εάν δεν υπάρχει τηλέφωνο, μεταφέρετε επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο.

Βάζουμε τον πάσχοντα να καθίσει άνετα. Η ημικλινής στάση με το κεφάλι και τους ώμους υποστηριζόμενα και τα πόδια λυγισμένα είναι συνήθως η καλύτερη

Αν ο πάσχων διατηρεί τις αισθήσεις του, του δίνουμε τα γνωστά υπογλώσσια χαπάκια που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που ήδη πάσχουν από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια.

Αν δεν υπάρχουν ένα χεράκι βοηθείας δίνει η κοινή ασπιρίνη η οποία έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Του δίνουμε ασπιρίνη και του λέμε να την μασήσει αργά, τοποθετώντας την κάτω από τη γλώσσα, ώστε να απορροφηθεί πιο γρήγορα από τον οργανισμό. Προσοχή, όμως: η ασπιρίνη μπορεί να είναι σωτήρια μόνο για όσους δεν αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα, δεν είναι αλλεργικοί σε αυτήν ή δεν έχουν άλλες παθήσεις στις οποίες απαγορεύεται η χρήση της.

Διατηρείστε τους αεραγωγούς ανοικτούς. Εάν σταματήσει να αναπνέει, εφαρμόστε την τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Εάν δεν έχει σφυγμό εφαρμόστε καρδιακές μαλάξεις

Τοποθετείστε τον ασθενή σε καθιστική ή ημικαθιστή θέση.

Κρατήστε τον ασθενή ζεστό, σκεπάζοντας τον με μια κουβέρτα ή παλτό.

Μην δίνετε φαγητό ή ποτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος