Σύντομη ενημέρωση από το Αιγαίο

Πληρώθηκαν οι γιατροί στη Λέσβο

Με καθυστέρηση πολλών μηνών πιστώθηκαν χθες τελικά οι λογαριασμοί των γιατρών και του λοιπού προσωπικού τόσο του νοσοκομείου Μυτιλήνης όσο και των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων για την εξόφληση των δεδουλευμένων του δεύτερου τριμήνου του έτους. Πληρώθηκαν επίσης τους μισθούς τριών μηνών και οι 18 επικουρικοί γιατροί και δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι ως παραϊατρικό προσωπικό του νοσοκομείου που είχε κολλήσει η πληρωμή τους με την γενικότερη οικονομική ασφυξία.

Κάποιοι γιατροί είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται λιγότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, αλλά έλαβαν απάντηση από τους αρμοδίους ότι δεν πρόκειται για περικοπές και θα πάρουν όλα τα ποσά που τους οφείλονται.

Η πληρωμή αφορά γιατρούς σε όποια νοσοκομεία δεν είχαν καταβληθεί στην προηγούμενη πληρωμή, στους γιατρούς των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων αλλά και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Στο χώρο του φαρμάκου ωστόσο οι φαρμακοποιοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί από το Υπουργείο και προσανατολίζονται σε διακοπή της επί πιστώση χορήγησης φαρμάκων μετά τις 20 Αυγούστου.

Δε διαταράσσεται η λειτουργία των παιδικών σταθμών από τη μείωση ωραρίου

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και δε θα διαταραχθεί ούτε το ωράριο λειτουργίας τους ούτε θα επιβαρυνθούν οι οικείοι δήμοι από υπερωρίες λόγω της μείωσης του ωραρίου των παιδαγωγών σ’ αυτούς. Αυτό διαβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που μειώνει το ωράριο των εργαζόμενων στους παιδικούς από 8 σε 6 ώρες. Τη φωτιά άναψαν και δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ που μίλησε για αδυναμία των δήμων να δεχτούν περισσότερα παιδιά λόγω της ρύθμισης. Εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς τονίζουν ότι η αύξηση του ωραρίου πέρυσι στους παιδικούς σταθμούς λειτούργησε αντιπαραγωγικά ενώ η νέα ρύθμιση θα βοηθήσει στην ουσιαστικότερη παιδαγωγική διαδικασία μέσα στην τάξη. Η ομοσπονδία εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκησηση με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών ορίζεται από την κοινή Υπουργική και ισχύει από τις 7.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα. Τονίζουμε δε πως το ωράριο λειτουργίας των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών ίσχυε και προ της αύξησης των ωρών απασχόλησης του παιδαγωγικού προσωπικού από έξι (6) σε οκτώ (8) ώρες και παραμένει το ίδιο έως και σήμερα. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της λειτουργίας των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών, με ωράριο εργασίας των Παιδαγωγών έξι (6) ώρες, δεν χρειάζονταν να εργαστούν οι υπάλληλοι υπερωριακά για να καλύψουν το ωράριο λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, καθώς τηρώντας το ημερήσιο πρόγραμμα και δουλεύοντας σε βάρδιες κάλυπταν επαρκώς την λειτουργία τους ως τις 4.00 το απόγευμα χωρίς να χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των Ο.Τ.Α. με υπερωρίες. Επομένως, σε καμιά περίπτωση δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση ούτε ενός ευρώ από την μείωση του ωραρίου και σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών από την επαναφορά του 6ωρου των Παιδαγωγών».

Εντωμεταξύ Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η κατάργηση των ολοήμερων σχολείων, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις»

17 αρχαιολογικοί χώροι ανοικτοί στο Βόρειο Αιγαίο στην αυγουστιάτικη πανσέληνο

Περισσότερες από 140 εκδηλώσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν σε δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, πλαισιώνουν φέτος τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσέληνου, που είναι το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015.
17 αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοικτοί για το κοινό στο Βόρειο Αιγαίο ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Λήμνο και Χίο.
Όπως σημειώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είπαν ομόφωνα το «ναι» στη λειτουργία των χώρων αυτών για την πανσέληνο, την περσινή χρονιά οι συμμετέχοντες στις 86 εκδηλώσεις που έγιναν σε 120 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ξεπέρασαν τους 74.000.
Αναλυτικά η απόφαση του ΚΑΣ για τους αρχαιολογικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοί στο Βόρειο Αιγαίο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Κάστρο Μυτιλήνης. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00
2 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Φρούριο Μολύβου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 24:00
3 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Φρούριο Μύρινας Μουσική εκδήλωση με ρεπερτόριο Χατζηδάκι-Θεοδωράκη από το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Μαυράκη και τη χορωδία του Δήμου Λήμνου. Συνδιοργάνωση της Εφορείας με το Δήμο Λήμνου.
4 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης Μουσική εκδήλωση από το μουσικό σχήμα της κ. Ευδοκίας Χατζηιωάννου με έθνικ μουσική, με αναφορές από το Παρίσι έως τη Σμύρνη.
5 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 23:00

6 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου. Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 έως 23:00
7 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Αρχαιολογικός χώρος Θερμής. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 23:00
8 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Αρχαιολογικός χώρος Μέσων Λέσβου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως 23:00
9 ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ Φρούριο Μήθυμνας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 – 23:00
10 ΕΦΑ ΧΙΟΥ Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού Χίου Μουσική βραδιά «Στου Φεγγαριού τις όχθες…» με τον Βασίλη Λέκκα, την Ερωφίλη και την Παιδική Χορωδία Χίου. Διοργάνωση Συλλόγου Καλαμωτούσων Χίου-Αττικής «ΑΞΑΝΕΜΟΣ – Γεώργιος Περαντάκος» με την υποστήριξη του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου
11 ΕΦΑ ΧΙΟΥ Αρχαιολογικός χώρος Αρχοντίκι στα Ψαρά Μουσική βραδιά με συγκρότημα έντεχνης μουσικής
12 ΕΦΑ ΧΙΟΥ Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζητιέ Τζαμί). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 – 1:00 πρωινή
13 ΕΦΑ ΧΙΟΥ Το Παλάτι Ιουστινιάνι, το κτήριο της «Σκοτεινής Φυλακής» και το Συγκρότημα του Οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο της Χίου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 – 1:00 πρωινή
14 ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος (Σάμος). Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:30 – 11:30
15 ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου (Σάμος). Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:30 – 11:30
16 ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου (Σάμος). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως 11:30
17 ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Κηρύκου (Ικαρία). Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:30 – 11:30

Φεστιβάλ μαστίχας: πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στα Μεστά

Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στα Μεστά στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Μαστίχας. Πρόκειται για πολιτισμικές και ιστορικές ξεναγήσεις που συνδυάζονται με βιωματική επίδειξη καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου, από τον διπλωματούχο ξεναγό Θωμά Καραμουσλή και τον διοργανωτή δραστηριοτήτων οικοτουρισμού Βασίλη Μπάλλα – Masticulture.

Η πρωτοτυπία του προγράμματος έγκειται στο συνδυασμό της γνωριμίας τόσο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οικισμού των Μεστών όσο και με τη διαδικασία της μαστιχοκαλλιέργειας, γεγονός που επιτρέπει στους επισκέπτες να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τη σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος και της καλλιέργειας του μοναδικού προϊόντος με τη διαμόρφωση και εξέλιξη των Μεσαιωνικών οικισμών των νοτιοχώρων.
Σημείο συνάντησης είναι το προαύλιο της Εκκλησίας Ταξιαρχών στην πλατεία Μεστών. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται στα ελληνικά και στα αγγλικά κάθε Δευτέρα και Τετάρτη για όλο τον Αύγουστο (3, 5, 10, 12, 17, 19, 24, 26, 31 Αυγούστου 2015). Θα ξεκινούν στις 17:00 μ.μ. και θα τελειώνουν στις 20:00 μ.μ.

Το ίδρυμα Ζημάλη τίμησε τον καθηγητή λαογραφίας Μανόλη Βαρβούνη

Με το βραβείο *ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ* βραβεύτηκε ο καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, Μανώλης Βαρβούνης από το ίδρυμα Κων/νου και Μαρίας Ζημάλη. Ο Μ. Βαρβούνης έλαβε το βραβείο από τον Μητροπολίτη και τον πρόεδρου του Ιδρύματος.

Τον Μ. Βαρβούνη προσφώνησαν ο Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος και η εκπρόσωπος του Δημάρχου κα Άννη Ανδρεάδη, πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας κα Αδαμαντίνη Κουμιώτη αναφέρθηκε στο έργο του κ. Βαρβούνη, ενώ εισήγηση για την συμβολή του Μ. Βαρβούνη στην ανάδειξη της λαογραφίας και της ιστορίας της Σάμου έκανε ο φιλόλογος κος Χρίστος Λάνδρου. Στην αντιφώνηση του ο κ. Βαρβούνης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους και υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο του.
Η βραδιά έκλεισε μουσικά, με ρεσιτάλ πιάνου και φωνής από την Μουσική Σχολή ΑΡΜΟΝΙΑ.

Σε ροκ ρυθμούς οι Σαμιώτες

Ροκ μουσική πανδαισία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθησαν στο Μουσικό Φεστιβάλ του Ηραίου το τριήμερο που πέρασε (ΙΜF). Το φεστιβάλ που διοργανώθηκε φέτος για 12η χρονιά, χάρη στην προσπάθεια λίγων ανθρώπων που πίστεψαν στην ιδέα και έβαλαν όλες τους τις δυνάμεις, έχει αναδειχτεί σε ένα θεσμό παγκοσμίως γνωστό. φιλοξένησε ονόματα όπως τα Υπόγεια Ρεύματα, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τους LOKOMONDO, τους Burger Project, το συγκρότημα «Μέλλον τ’ αλγεινά» από το Καρλόβασι, ενώ αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσία του Peter Hook των New Order που μαζί με τους The Light προσέφερε στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες αυθεντικούς ροκ ήχους.

1ο Τουρνουά BEACH VOLLEY

Το 1ο Τουρνουά BEACH VOLLEY, διεξήχθη το Σαββατοκύριακο8 & 9 Αυγούστου, στο γήπεδο της Δημοτικής Πλαζ, στην περιοχή «Τσαμάκια», από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Λέσβου, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Σκοπός είναι η καθιέρωση του ως αθλητικός θεσμός νεολαίας και τα επόμενα χρόνια. Η ανταπόκριση παικτών και θεατών ήταν μεγάλη. Συμμετείχαν συνολικά 18 ομάδες και νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα «Τραυματίες», αποτελούμενη από τους: Μαρίνο Κουκώνη και Ευστράτιο Βασιλέλλη. Δεύτερη η ομάδα «Caprice», με τους: Χάρη Χατζή και Βούλα Ηλία, ενώ Τρίτη κατατάχθηκε η ομάδα «Παραλίες», με τους: Γεώργιο Βασιλέλλη και Αγγελική Βουβούλη.

Μοιράσου το άρθρο: