Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας, τόσο περισσότερες, προτάσεις, παρατηρήσεις και ενστάσεις διατυπώνονται στο Δημόσιο Διάλογο.
Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, χαρακτηρίζεται ως Φυσικό Πάρκο η υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας που καταλαμβάνει συνολική έκταση 336,6 εκατομμυρίων τ.μ., καθορίζονται τέσσερις ζώνες προστασίας, και προσδιορίζονται οι χρήσεις, οι δραστηριότητες, τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης. Όλες οι αρμοδιότητες για την εφαρμογή του σχεδίου θα ανήκουν στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα με βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Τις προτάσεις της επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την Λίμνη Παμβώτιδα, κατέθεσε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που γίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταξη εκτιμά ότι το σχέδιο βασίζεται στην ευρωπαϊκή και την εθνική περιβαλλοντική πολιτική, σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν προσοχή και άρθρα που χρήζουν επαναδιατύπωσης ώστε να αποφευχθούν «γκρίζα σημεία».
Την απόρριψη του σχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζουν «άκρως εχθρικό και καταστροφικό για την Παμβώτιδα» εισηγούνται με κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων» Αδαμάντιος Ζώλας και οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, Αποστόλης Κοκορδάτος και Γιάννης Παπαδημητρίου.
Τις διαφωνίες τους με τις νέες απαγορεύσεις που εισάγει στην ίδρυση πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα στη γνωμοδοτική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών.

Μοιράσου το άρθρο: