Τις αποφάσεις για την χρηματοδότηση με 37 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης τριών Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης. Πρόκειται για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου και στις περιοχές φυσικού καλλους Ουνέσκο, οι οποίες είναι τα γεωπάρκα της Σητείας και του Ψηλορείτη, ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, τα έργα αυτά, μαζί με εκείνα που εντάσσονται στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης Ηρακλείου και Χανίων και στο Leader, θα δώσουν δυναμική για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στο νησί.

Οι τρεις Ο.Χ.Ε. αφορούν τους δήμους Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, τους δήμους Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και τις προαναφερθείσες περιοχές φυσικού κάλους UNESCO .

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφέρειας Κρήτης, οι τρείς Ο.Χ.Ε. διαμορφώνονται ως ακολούθως:

– Ο.Χ.Ε. στην Π.Ε. Λασιθίου, Π/Υ: 13.850.000 €
Εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου.
Συντονιστής Φορέας της OXE είναι η Αναπτυξιακή Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ.
Το όραμα της Στρατηγικής της ΟΧΕ για την περιοχή παρέμβασης αφορά στη «βελτίωση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με όρους ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης».
– Ο.Χ.Ε. στην Π.Ε. Ρεθύμνου. Π/Υ: 12.800.000 €
Εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου.
Συντονιστής Φορέας της OXE είναι ο Δήμος Ρεθύμνης.

Το όραμα της Στρατηγικής της ΟΧΕ είναι: «η περιοχή παρέμβασης να αποτελέσει ένα διεθνή σύγχρονο και βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό προορισμό με έμφαση στην καινοτομία, στη συνέργεια, στην επιχειρηματικότητα και στην έξυπνη εξειδίκευση, που θα μπορέσει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες υψηλή ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής, περιορίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες και ενισχύοντας την χωρική συνοχή».

– Ο.Χ.Ε. περιοχών φυσικού κάλους UNESCO, Π/Υ: 10.400.000 €
Εφαρμόζεται στις οριοθετημένες περιοχές UNESCO της Κρήτης (εμπίπτουν εντός των ορίων 14 δήμων: Σητείας, Ηρακλείου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Ρεθύμνου, Αμαρία, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά, Σφακίων). Αυτές είναι : το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και η περιοχή του Φυσικού Πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας εγγεγραμμένες στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO , ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς και ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων εγγεγραμμένα στον κατάλογο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO.
Συντονιστής Φορέας της OXE περιοχών φυσικού κάλλους UNESCO είναι ο ΑΚΟΜΜ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ.

Το όραμα των τριών περιοχών και ο Στρατηγικός στόχος μέσα από αυτή την ΟΧΕ είναι: Η αξιοποίηση του «brand name» UNESCO που έχουν κατακτήσει οι τρεις περιοχές της Κρήτης με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και επίκεντρο την ενδοχώρα της, που θα βασίζεται στον υπεύθυνο τουρισμό, την έξυπνη εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και θα ενδυναμώσει την τοπική οικονομία συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Μοιράσου το άρθρο: