Σε δημόσια διαβούλευση δεκαέξι ημερών, μέχρι την Παρασκευή 9 Μαϊου, έθεσε χθες η δημοτική αρχή Ηρακλείου, την μελέτη αποκατάστασης της πλατείας Ελευθερίας. Η παρουσίαση της μελέτης έγινε χθες από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό ο οποίος επισήμανε «με την κατάθεση της μελέτης για την Πλατεία Ελευθερίας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί (Πάρκο Γεωργιάδη, Ανάπλαση Σταυρού της Πόλεως, Αναβάθμιση Ενετικών Τειχών κ.ά.) κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας για το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, η νέα μελέτη προβλέπει μεταξύ άλλων νέες φυτεύσεις, βελτίωση της προσβασιμότητας, νέους χώρους συνάθροισης, δημιουργία υδάτινου στοιχείου, συνοδεύεται από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι δημότες προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους και να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις σχετικά με την πρόταση του Δήμου.
“Επιλέγουμε την δημόσια διαβούλευση επειδή , όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, εμείς όταν μιλάμε για συμμετοχική διακυβέρνηση, το εννοούμε. Παράλληλα θέλουμε ο κόσμος να νοιαστεί ξανά για την Πλατεία, διότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο χώρος είναι ότι οι Ηρακλειώτες δεν τον αγάπησαν ποτέ, τόνισε ο δήμαρχος.

Η μελέτη
Σύμφωνα με την μελέτη, η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία της πόλης του Ηρακλείου ασφυκτιά από πληθώρα εμποδίων για τους πεζούς (διάσπαρτα καθιστικά, σκάλες, σχάρες, εμπόδια από σκυρόδεμα στα πεζοδρόμια αντί για κολωνάκια κ.α.). Υπάρχει έλλειψη σε πράσινο, ηχορύπανση από την περιφερειακή κυκλοφορία οχημάτων, σπασμένες πλάκες σε ποσοστό επιφανείας περίπου 35% και φθορές υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού. Διαπιστώνονται κυκλοφοριακά προβλήματα στην γύρω περιοχή αλλά και έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων, πεζών και παιδιών γύρω από την πλατεία.

Αναλυτικά, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε με σκοπό :
Βελτίωση των χώρων συνάθροισης, ανάπαυσης και κοινωνικοποίησης των δημοτών.
Βελτίωση της αισθητικής τόσο του κεντρικού τμήματος όσο και του ευρύτερου χώρου της πλατείας.
Ο σχεδιασμού του δημόσιου χώρου με κριτήρια βιοκλιματικού χαρακτήρα.
Αύξηση του πρασίνου και κατ΄ επέκταση στην μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης.
Δημιουργία υδάτινου στοιχείου-γλυπτού συμβάλλοντας στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής
Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και προσαρμογές που επιβάλλονται από την ανάπλαση της οδού Δικαιοσύνης.
Αναβάθμιση του επίπεδου φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση φωτιστικών LED.
Δημιουργία χώρων συνάθροισης, ξεκούρασης και κοινωνικοποίησης των δημοτών.

Ο σχεδιασμός της μελέτης περιλαμβάνει :
Α’ το κεντρικό τμήμα της πλατείας, το “belvedere”, έργο που θα υλοποιηθεί αργότερα είτε με χρηματοδότηση είτε από ιδίους πόρους.
Β’ τα τμήματα περιμετρικά του κεντρικού “belvedere”, έργο που θα υλοποιηθεί άμεσα με χρηματοδότηση από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Τι αλλάζει
Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
Η δημιουργία νέας όδευσης για την ανάδειξη του κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα και με την βραβευμένη αρχιτεκτονική μελέτη, από την Πύλη Αγίου Γεωργίου έως την Περιφέρεια με ράμπες (και όχι σκαλοπάτια). Η νέα όδευση εξυπηρετεί την πρόσβαση ατόμων με ιδιαιτερότητες από την ανατολική πλευρά της πλατείας και καταλήγει στο κτίριο της Περιφέρειας στο οποίο ως δημόσιο κτίριο, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας θα πρέπει να είναι δυνατή η πρόσβαση και από ΑΜΕΑ.

Προτείνονται παρεμβάσεις διαμόρφωσης του βάθρου του Αγνώστου Στρατιώτη (σημείο συνάντησης) με καθιστικό κατά μήκος των πλαϊνών πλευρών του, διαστάσεων 50εκ.Χ50 εκ.με σκοπό την εξυπηρέτηση των χρηστών της πλατείας αλλά τη βελτίωση της αισθητικής του υπερβολικά ογκώδους μνημείου.
Δημιουργία υδάτινου στοιχείου-γλυπτού στο κεντρικό τμήμα της πλατείας Ελευθερίας ανάμεσα στις δυο παράλληλες οδεύσεις στην νοητή ευθεία της οδού Δικαιοσύνης, το οποίο θα συνεισφέρει στην μείωση του φαινομένου «αστικής νησίδας». Στο χώρο του υδάτινου στοιχείου τοποθετείται ένα μεταλλικό γλυπτό (ανοξείδωτος σωλήνας), ύψους 2.70-3.00μ, εκτοξευόμενου νερού του οποίου τα σχέδια έχει δωρίσει στον Δήμο Ηρακλείου ο διάσημος γλύπτης Μανώλης Μαριδάκης.
Διατήρηση και ανάδειξη του υφιστάμενου στεγάστρου για τραπεζοκαθίσματα στην δυτική πλευρά της Πλατείας και προσαρμογή στη Νομοθεσία και τις προδιαγραφές της μελέτης της Παλιάς Πόλης ως προς τις πινακίδες των καταστημάτων και τον φωτισμό.
Φύτευση νέων δένδρων στο δυτικό μέρος της πλατείας μπροστά από το υφιστάμενο στέγαστρο για αύξηση της επιφάνειας σκίασης με φυσικό τρόπο.
Στο κεντρικό τμήμα της πλατείας προτείνεται να καθαιρεθεί το υφιστάμενο μάρμαρο και να τοποθετηθεί σκληρός τοπικός πωρόλιθος και στην περιφέρεια της, κυβόλιθος πορφυρίτης ή κόκκινος γρανίτης. Στις υπόλοιπες επιφάνειες των πεζοδρομίων που διαμορφώνονται προτείνεται να χρησιμοποιηθούν πλάκες ή κυβόλιθοι ορυκτού τύπου όπως ψαμμιτικός τυπικός πωρόλιθος ή χαλαζίτης εγχώριας προέλευσης και γκρι μάρμαρο οι οποίοι όπως και τα παραπάνω υλικά διαθέτουν καλύτερες βιοκλιματικές ιδιότητες σε σχέση με τις τσιμεντόπλακες που υπάρχουν σε πολλά σημεία της περιοχής.
Έργα προβλέπεται να γίνουν και περιμετρικά της πλατείας.

Μοιράσου το άρθρο: