Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των 69 από τους 72 πρόσφυγες που χθες το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απέλασης τους, αναχώρησαν από το Ηράκλειο για την Κω.

Οι 72 πρόσφυγες είχαν βρεθεί σε ιστιοφόρο κοντά στην Ανάφη πριν πέντε ημέρες και μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο.
Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες υπέβαλε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν με επιστροφή στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου.
Επιπλέον καταγγέλλει ότι οι πρόσφυγες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν την απόφαση απέλασης, η οποία δεν ήταν μεταφρασμένη στη γλώσσα τους και ουσιαστικά τους απέκρυψαν το περιεχόμενο του κειμένου.
Από την πλευρά των αρχών επισημαίνεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν χάνουν τα δικαιώματα τους, μπορούν να κάνουν αίτηση αναστολής κράτησης και στη συνέχεια αίτηση ασύλου στην Κω όπου υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.
«Τηρήθηκαν οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες στην περίπτωση των μεταναστών», σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές δίνοντας απάντηση στις καταγγελίες που διατυπώθηκαν για διαδικασίες απέλασης.
Για το ζήτημα ενημερώθηκε και η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας που επισκέφτηκε την αίθουσα των λιμενεργατών στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου φιλοξενούνταν οι μετανάστες. Όπως τονίστηκε, ήταν αδύνατο να φιλοξενηθούν στο χώρο αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς είναι εντελώς ακατάλληλος. Για το λόγο αυτό και αποφασίστηκε η μεταφορά τους στην Κω όπου εκεί θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη φιλοξενία τους.
Όπως έγινε γνωστό υπήρξε μια σκέψη να γίνουν οι αιτήσεις ασύλου στο Ηράκλειο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό γιατί δεν υπήρχε χώρος για να μείνουν το διάστημα κατά το οποίο θα εξεταζόταν η αίτηση τους.

Μοιράσου το άρθρο: