Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας, η τελετή αδελφοποίησής της με το Ηράκλειο. Μετά το τελετουργικό μίλησαν οι δήμαρχοι των δύο πόλεων, Βασίλης Λαμπρινός και Βλαντιμίρ Πανόβ.

Όπως επισήμαναν, προτεραιότητά τους είναι να εφαρμόσουν στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται στην απόφαση αδελφοποίησης όπως, η προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των Δήμων, η ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς , προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας των Πόλεων και περιοχών κ.α.
Τόνισαν επίσης, πως πρόθεσή τους είναι η αδελφοποίηση να αποτελέσει την απαρχή μιας στενής συνεργασίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε αφορμή, επ’ ωφελεία και των δύο δήμων και κατά συνέπεια των δημοτών τους.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με συναυλία με τραγούδια από τη μουσική παράδοση των δύο περιοχών, στην οποία συμμετείχε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.
Το πρωί ο κ. Λαμπρινός και η αντιπροσωπεία της πόλης του Ηρακλείου συναντήθηκε με το Μητροπολίτη του Νίζνι Νόβγκοροντ, Γεώργιο, στην Μητρόπολη της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος διαβίβασε στον Ρώσο Ιεράρχη τους χαιρετισμούς του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου, ενώ συζητήθηκαν θέματα για την κοινή ιστορία των Εκκλησιών και το θρήσκευμα, καθώς και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η ανταλλαγή απόψεων του Μητροπολίτη με τον πατέρα Κωνσταντίνο Πιτσικάκη, όπως και η ερμηνεία από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων του τραγουδιού «Ποιο το χρώμα της αγάπης».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου προσέφερε στον Μητροπολίτη του Νίζνι Νόβγκοροντ γκραβούρα της Ενετικής Candia, τον τόμο ο «Κρητικός πόλεμος» της Χρυσούλας Τζομπανάκη, μινιατούρες του Μινώταυρου και του Δίσκου της Φαιστού, Κρητικά κρασιά από το Δίκτυο των Οινοποιών και συσκευασίες με ελαιόλαδο από το Δίκτυο του Κρητικού Ελαιόλαδου.
Από την πλευρά του ο Ιεράρχης πρόσφερε συμβολικά στον Δήμαρχο τον τόμο Ιστορίας της Επαρχίας του Νίζνι Νόβγκοροντ.

Συνάντηση με τον Πρύτανη

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου «Lobachevsky» του Νίζνι Νόβγκοροντ, Ευγένι Χουπρούνοφ.
Αφού παρουσιάστηκε η δραστηριότητα των τομέων του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που θεωρείται από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας με 35.000 φοιτητές, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας καθηγητών και φοιτητών με τα Ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε από τον Πρύτανη να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων με απευθείας συζήτηση των πρυτανικών αρχών.
Με δεδομένο μάλιστα τις επιδόσεις του Πανεπιστημίου «Lobachevsky» στη φυσική, την έρευνα και την καινοτομία και αντίστοιχα την παγκόσμια αναγνώριση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας προτάθηκε από το Δήμαρχο να εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας και με το κορυφαίο Ερευνητικό Ίδρυμα της Κρήτης.
Ο Δήμαρχος προσκάλεσε τον Πρύτανη να μετέχει στην αντιπροσωπία του Νίζνι Νόβγκοροντ που θα επισκεφθεί το Ηράκλειο στο δεύτερο στάδιο της αδελφοποίησης το 2019.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου συνοδεύεται από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο τουρισμού, Ζαν Αντρέα Γκαραντσίνι, τους Δημοτικούς Συμβούλους, Δημήτρη Αγαπάκη και Λεωνίδα Ζαμπετάκη, το Μανόλη Φραγκάκη Α΄ Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το Γιάννη Σμυρνάκη υπεύθυνο τομέα Συμβουλευτικής Υποστήριξης επιχειρήσεων του ΕΒΕΗ και Αντιπρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, εκπροσώπους του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, τον μουσικό Λουδοβίκο των Ανωγείων και τον πατέρα Κωνσταντίνο Πιτσικάκη.

Μοιράσου το άρθρο: