Ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεράπετρα, και είχε σαν θέμα της, «Μοναξιά και Ενεργός Γήρανση».

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας και τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής τους. Αναπτύχθηκε από ειδικούς επιστήμονες η έννοια της Άνοιας και οι τρόποι αντιμετώπισής της, και έγινε παρουσίαση των ψυχικών διαταραχών στους ηλικιωμένους και η αντιμετώπισή τους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Διαφωτιστική για την επιστημονική κοινότητα ήταν η αναφορά στην ημερίδα, των καινοτόμων δράσεων και των νέων τάσεων για τη βελτίωση υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, καθώς επίσης και η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη ζωή και την ασφάλιση των ηλικιωμένων.
Όπως τονίστηκε «το άτομο πρέπει να φτάνει στην τρίτη ηλικία με ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και ότι το πολυτιμότερο αγαθό, ακόμη πιο πολύτιμο και από την υγεία, που μπορεί να προσφέρει κανείς σε έναν ηλικιωμένο, είναι να τον βοηθήσει να ξεφύγει από το αίσθημα της εγκατάλειψης και της φθοράς».
Η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές, τον Δήμο Ιεράπετρας τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση, στην εισήγησή της, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μοναξιά και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που η αντιμετώπιση του είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια, οι αιτίες είναι ποικίλες και πολυδιάστατες και συμπεριλαμβάνουν κοινωνικούς, ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες και η χρόνια κατάσταση εξαντλεί συναισθηματικά και ψυχολογικά το άτομο και οδηγεί ακόμη και σε ψυχοσωματικά νοσήματα.
Στην Ελλάδα σε επίπεδο κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας :
-ΚΑΠΗ Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων
-Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
-Πρόγραμμα «Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας»
-Ανοικτές δομές Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων –Κ.Η.Φ.Η.
Όμως πιστεύουμε ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά και ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, προκειμένου οι ηλικιωμένοι να ευημερούν, να είναι ενεργοί στην κοινωνία με τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες και επιθυμίες τους και να έχουμε την πλήρη ενσωμάτωση τους στην πολιτιστική, την κοινωνική ζωή και στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Μοιράσου το άρθρο: