Ξεκίνησε η καταγραφή του πολύτιμου ιστορικού αρχείου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το 1900 και μετά, χρονιά συστάσεως των Κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Η καταγραφή γίνεται από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και 8 μεταπτυχιακούς φοιτητές, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Στο 100 ετών ιστορικό αρχείο περιλαμβάνονται και διασώζονται πλέον ιστορικά έγγραφα-ντοκουμέντα, όπου καταγράφονται αποφάσεις, έγγραφα, αλληλογραφία, ημερολόγια, που δείχνουν την πολιτική, οικονομική, αγροτική, κοινωνική, πολιτισμική πορεία του τόπου. Ήδη ολοκληρώνεται η διάσωση του ιστορικού αρχείου της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου και το έργο θα συνεχιστεί και με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, «για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, και αποτελούσε υποχρέωση μας να προχωρήσουμε στη διάσωση των μοναδικών αυτών ιστορικών ντοκουμέντων, που καταδεικνύουν την ιστορία του τόπου σε περιόδους πάρα πολύ δύσκολους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεισφορά τους το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητές και φοιτητές, που πραγματοποιούν με ιδιαίτερη φροντίδα το σημαντικό για το τόπο έργο».

Μοιράσου το άρθρο: