Την οριστική αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης, μέσω της διπλής υποθαλάσσιας διασύνδεσης με το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε σήμερα, σημειώνοντας ότι, «η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της Ελλάδος».

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην μικρή διασύνδεση, με το καλώδιο να ξενικά από την Πελοπόννησο και να καταλήγει στα Χανιά, σημειώνοντας ότι το έργο ξεκινά στις αρχές του 2019 και τελειώνει το 2020.
Σχετικά με τη μεγάλη διασύνδεση, με το καλώδιο να ξεκινά από την Αττική και να καταλήγει στο Ηράκλειο, ο Υπουργός επισήμανε: «Σήμερα μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, οριστικοποιήθηκε ότι το έργο θα το κάνει η Αριάδνη, μια εταιρεία με 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο. Η Eurasia θα έχει ένα 39% και άλλες εταιρείες το υπόλοιπο. Από αρχές του 2019 ξεκινά με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2022 με αρχές 2023».
«Η διπλή διασύνδεση θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. Από τα 700 εκατομμύρια που πληρώνουμε τα 400 είναι από την Κρήτη. Θα μειωθεί αυτό το τεράστιο ποσό. Θα είναι ασφαλής, ενώ θα ενισχύσει κι άλλες μορφές ενέργειας όπως οι ΑΠΕ», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο με συνδυασμό την παραμονή ρυπογόνων μονάδων και το σταδιακό κλείσιμο τους, με την κατασκευή νέων.
Όπως είπε, εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση, ο λογαριασμός ΥΚΩ θα είναι μηδέν και η απόσβεση θα είναι επωφελής για όλους.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο Καστελλίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «υποστηρίζω αδιαμφισβήτητα το μεγάλο αυτό έργο. Ο τουρισμός θα είναι διπλάσιος στην Κρήτη και με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει μέλλον στο τωρινό αεροδρόμιο, «Νίκος Καζαντζάκης».

Με Περιφερειάρχη και ΠΕΔ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συναντήθηκε το πρωί με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις με την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού, ενώ το μεσημέρι είδε και το δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλη Λαμπρινό, ενώ ενημέρωσε τους δημάρχους του νησιού, που συνεδρίαζαν σήμερα στο Ηράκλειο για τις εξελίξεις στο ενεργειακό.
Μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Με τον Περιφερειάρχη συζητήσαμε για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, τα δύο μεγάλα έργα διασύνδεσης. Το πρώτο, που αφορά τη διασύνδεση Κρήτης και Πελοποννήσου, βρίσκεται σε φάση κατασκευής. Για το δεύτερο, ολοκληρώθηκε η τελική του μορφή και η διαδικασία υλοποίησης του ξεκινά αρχές του 2019. Ταυτόχρονα ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη για το θέμα των υδρογονανθράκων και των ευρημάτων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ακούσαμε και θα ενσωματώσουμε όλες τις παρατηρήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να υπάρχει πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε τις εγγυήσεις για την Κρήτη, καθώς θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί».
Για το εάν θα δοθεί κάποια άλλη παράταση στα αυθαίρετα, είπε ότι δεν θα υπάρξει άλλη έκπτωση.
Για τα θέματα που υπάρχουν με τη στελέχωση του Εθνικού Κτηματολογίου, ανέφερε, «θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το ζήτημα».
Ο κ. Αρναουτάκης από την πλευρά του σημείωσε, πως θεωρεί θετικό το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε την πενταμελή Επιτροπή για να ξεκινήσει το έργο της διασύνδεσης το 2019, από την Κρήτη ως την Αττική. «Η μικρή διασύνδεση προχωρεί και περιμένουμε όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, ούτως ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τον ΒΟΑΚ ο κ. Αρναουτάκης τόνισε: «Θέλουμε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τον ΒΟΑΚ. Πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νεάπολη ως τον Άγιο Νικόλαο και οι υπόλοιπες μελέτες μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό: από τα Χανιά ως την Κίσσαμο και από τον Άγιο Νικόλαο ως τη Σητεία. Επίσης, πρέπει να δημοπρατηθούν γρήγορα τα έργα των 25 εκατ. ευρώ που έχει το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών».

Μοιράσου το άρθρο: