Νίκος Κοτζιάς: «Προοδευτική συμμαχία»

Την πρώτη του ανοιχτή ομιλία μετά την παραίτησή του από υπουργός Εξωτερικών, έκανε χθες στο Ηράκλειο ο Νίκος Κοτζιάς, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου. Μιλώντας στην εκδήλωση της πολιτικής κίνησης «Πράττω», τη οποίας είναι επικεφαλής, υπερασπίστηκε το έργο του και ειδικότερα τη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι είμαστε «μπροστά σε ένα κόσμο που αλλάζει και πρέπει να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της χώρας».

Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει τον Πάνο Καμμένο και να σχηματίσει μια ευρεία προοδευτική, δημοκρατική δύναμη με συμμαχίες αριστερών δυνάμεων».
O πρώην υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας έντιμους τους Κρητικούς και θαρραλέους, ενώ στη συνέχεια άρχισε να μιλά για τη διεθνή κατάσταση, με έμφαση στο Κυπριακό.
«Είμαστε μπροστά σε ένα κόσμο που αλλάζει. Πρέπει να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της χώρας. Η χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”.
Όπως είπε, πάμε σε έναν κόσμο διπολικό. «Όταν αλλάζουν τα πράγματα υπάρχει αναταραχή, ανασφάλεια και αναρχία. Δεν πρέπει να είμαστε παθητικοί, αλλά να έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη, που να συμβάλλει στη σταθεροποίηση του Ευρωπαϊκού οράματος, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».
Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Κύπρος έχει αλλάξει θέση στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι».
«Στην ίδια κατεύθυνση δουλέψαμε και στην Αλβανία», είπε και πρόσθεσε: «Προχωρήσαμε σε συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία. Μετά από 78 χρόνια βρήκαμε αυτά τα λείψανα των ηρώων μας εκεί και τα ενταφιάσαμε επίσημα για να αναπαυθούν οι ψυχές τους. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της ελληνικής αλιείας και άλλων με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Είναι έτοιμη επιπλέον η βάση για τη συμφωνία για την ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία. Κλείνω τους κόλπους και τους ορίζω ως ελληνικούς με την αιγιαλίτιδα ζώνη».
Για το Μακεδονικό, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονας μας να είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας; Θέλουμε διαμελισμό κράτους και να μοιραστεί αυτή η χώρα σε Βουλγαρία και Αλβανία; Θέλουμε σταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Να αυξήσουμε την επιρροή μας εκεί. Η FYROM ονομάζεται σκέτη Μακεδονία διεθνώς. Παίρνουν πίσω αυτό τον όρο. Άλλαξε το όνομα της με τη συμφωνία. Όνομα που να άλλαξε από πίεση τρίτων το έκανε μόνο η γερμανική Αυστρία στην παγκόσμια ιστορία. Η μόνη αλλαγή που είχαμε ήταν με πόλεμο. Τώρα το επιβάλλουμε με συμφωνία»
«Θέλουμε πόλεμο ή φίλους για να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο ανατολικό ζήτημα. Η μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται από το 19ο αιώνα. Έχει αναγνωριστεί από τον Αβέρωφ. Και αυτή η γλώσσα επετράπη από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1977 να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ. Αναγνωρίστηκε επίσης από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πλευρά μας ότι η γλώσσα αυτή είναι σλαβική, δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική και την αρχαία ελληνική», σημείωσε ο πρώην υπουργός.
Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία καταργεί τον αλυτρωτισμό, ενώ τόνισε ότι με τη συμφωνία δέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την Αρχαία Ελλάδα.
Για τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο για να μην βγάλει τα εσωτερικά του πάνω μας. Αλλά όχι με τρόπο που θα μας παρουσιάζει σε μειονεκτική θέση».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο εσωτερικό της χώρας λέγοντας ότι πρέπει να δώσουμε προοπτική στα παιδιά. «Πρέπει- τόνισε- να τα ξαναπείσουμε να ονειρεύονται εδώ. Χρειάζονται αλλαγές στην Παιδεία. Η χώρα μας έχει ανάγκη από σχολές που θα βάζουν τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα στη ζωή μας».
O κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στις αρχές του άλλου χρόνου θα προχωρήσει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κρήτης, με το κλείσιμο των κόλπων της.
Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, λέγοντας ότι αποφεύχθηκε για την Κρήτη η έλευση περισσότερων προσφύγων και πρόσθεσε ότι η Κρήτη γίνεται κέντρο Πολιτικής και «με όλους τους τρόπους βάζουμε την Κρήτη στο διεθνή χάρτη».
Ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές για τον Πάνο Καμμένο για υπερεθνικιστές τάσεις, πίσω από σημαίες πατριωτισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις συνταγματικές αλλαγές είπε «είμαστε ενάντια στην ενίσχυση του ρόλου του προέδρου», ενώ τόνισε με νόημα ότι παραδοσιακά η Ελλάδα υπέφερε από τις δυαρχίες. «Στη Δημοκρατία η Βουλή είναι το κέντρο της δημοκρατικής βούλησης», είπε και επανέλαβε τον έλεγχο που ο ίδιος προώθησε επί υπουργίας του για τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών ενώ προανήγγειλε ότι το “ΠΡΑΤΤΩ” θα ζητήσει αυτό να γίνει σε όλα τα υπουργεία.
Χαρακτήρισε δε «καραγκιοζιλίκια» όσα γίνονται όπως είπε, γύρω από το πρόσωπό του, με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου.
«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Κίνημα ενάντια σε αυτούς που εκβιάζουν και εκβιάζονται, σε αυτούς που διαλύουν τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας διασπείροντας fake news», είπε με νόημα.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ΥΠΕΞ»

Ο κ. Κοτζιάς τοποθετήθηκε εκ μέρους της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ αφήνοντας αιχμές για πολιτικές αποσταθεροποίησης από τους ΑΝΕΛ. «Οι Σκοπιανοί δεν διεκδικούν εδάφη, και στο Πακιστάν όταν πρωτοπήγα δήλωναν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με τη στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας, της κυβέρνησης και τη δική μου».
Μίλησε για υπονόμευση της κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής, για αυτό αντέδρασε. «Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο ΥΠΕΞ. Δεν γίνεται να βγαίνει κάποιος και να λέει ότι θέλει για τη χώρα στο εξωτερικό».
Υπενθύμισε ότι το 1989 αρνήθηκε θέση Υπουργού στη συγκυβέρνηση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. «Δε βγήκε κανείς τότε και σήμερα να μου δώσει δίκιο», είπε.
Αποκάλυψε ότι έχει κάνει πολλά χειρουργεία γιατί παλεύει με τον καρκίνο, ενώ ανέφερε πως όταν φύγει από τη ζωή θέλει να είναι εντάξει με τον εαυτό του, απαντώντας σε όσους τον αποκαλούν «καρεκλάκια».
«Νιώθω μια ευθύνη στην πλάτη μου. Δεν μπορώ να βγαίνω και να εκθέτω τη χώρα. Για αυτό βγήκα και είπα τη φράση πώς οποίος πετάει λάσπη έχει λερωμένα χέρια», τόνισε και κατέληξε: «Είμαι καθαρός. Είμαι ένα παιδί της Αριστεράς που αποποιήθηκε την περιουσία του», ενώ ανέφερε πως στην οικογενειακή του επιχείρηση δούλευαν μεταξύ άλλων οι Κώστας Σημίτης και Σωκράτης Κόκκαλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος