Ως το μεγαλύτερο έργο της Ελλάδας χαρακτήρισε την διπλή ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, που χθες βρέθηκε στο Ηράκλειο και είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, ενώ παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η διπλή διασύνδεση θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και με την ολοκλήρωσή της μέχρι το 2023 θα μειωθεί σημαντικό το κόστος, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμολογίων κατά 10%. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μπλακ άουτ στην Κρήτη, με το κλείσιμο των υπαρχουσών ρυπογόνων μονάδων καθώς υπάρχει έτοιμο σχέδιο από τη ΡΑΕ. Κατά το μεταβατικό στάδιο, οι ρυπογόνες μονάδες θα κλείνουν σταδιακά με την κατασκευή νέων.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην μικρή διασύνδεση που αφορά τη σύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου. Όπως είπε, το όλο εγχείρημα ξεκινά στις αρχές του 2019 και τελειώνει το 2020. Με το έργο αυτό θα παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη από τον σταθμό της Μεγαλούπολης. Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη διασύνδεση, ο υπουργός ανέφερε:» Σήμερα μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, οριστικοποιήθηκε ότι το έργο θα το κάνει η Αριάδνη, μια εταιρεία με 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο. Η Eurasia θα έχει ένα 39% και άλλες εταιρείες το υπόλοιπο. Από αρχές του 2019 ξεκινά με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2022 με αρχές 2023.»
Ο κ. Σταθάκης έκανε αναφορά και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις οποίες ενημέρωσε τον περιφερειάρχη δεσμευόμενος ότι όλες οι παρατηρήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ενσωματωθούν, για να υπάρχει, όπως δήλωσε, πλήρης και αμοιβαία κατανόηση για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε, καθώς θα υπάρξουν τεράστια αποτελέσματα για το νησί.

Μοιράσου το άρθρο: