Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν σήμερα τα μέλη του σωματείου εκπαιδευτών οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής Ν. Ηρακλείου. Με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από το Παγκρήτιο Στάδιο κατέληξαν, μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης, στην περιφέρεια Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν εκπαιδευτές από ολόκληρη την Κρήτη, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εδώ και επτά μήνες δεν διεξάγονται πρακτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτών αλλά και την ταλαιπωρία χιλιάδων υποψηφίων οδηγών και οδηγών.
Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η «έλλειψη σχεδιασμού του υπουργείου μεταφορών και υποδομών, η αποχή των εξεταστών από τις πρακτικές εξετάσεις, αλλά και η δυσκολία εφαρμογής σε μεγάλο ποσοστό του πρόσφατου ν. 4599/2019 έχει θέσει τον κλάδο των εκπαιδευτών σε επτάμηνη ομηρία».
Όπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας όπως και της πλήρης καταγραφής της πρακτικής διαδικασίας δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς μια που ήταν πρόταση του κλάδου μας, όπως επίσης και της αναβάθμισης της όλης διαδικασίας εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών.
Κατά την διάρκεια της διεξαγωγής των δοκιμασιών του πρώτου σταδίου εξέτασης, έως την δημιουργία των ειδικών χώρων εκπαίδευσης και εξέτασης (πίστες) να παραβρίσκεται στο εκπαιδευτικό όχημα ο εκπαιδευτής ο οποίος παρείχε στον υποψήφιο την πρακτική εκπαίδευση. Η υλοποίηση αυτού δεν θα επιβάλλει πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη από τον υποψήφιο η οποία θα αυξήσει το κόστος εξέτασης και ταυτόχρονα θα μηδενίσει την πιθανότητα ατυχήματος κατά την διάρκεια της πρακτικής εξέτασης, ατύχημα το οποίο μπορεί να στερήσει στον εκπαιδευτή το κύριο εργαλείο δουλείας του, το όχημα του. Να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπάρχει ασφαλιστικό προϊόν χωρίς απαλλαγή και να καλύπτει το 1ο στάδιο της πρώτης μεταβατικής περιόδου των μεταβατικών διατάξεων του ν.4599/2019 το οποίο προβλέπει πως η εξέταση κατά την διεξαγωγή του 1ου σταδίου πραγματοποιείται εντός του δημόσιου οδικού δικτύου.
Είμαστε αντίθετοι στην επίταξη που επιχειρεί να εφαρμόσει το υπουργείο στα εκπαιδευτικά μας οχήματα. Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εύρεση χώρων προκειμένου να διαμορφωθούν και να χρησιμοποιηθούν ως πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών.
Το ότι ακόμα και σήμερα δεν γίνονται πρακτικές εξετάσεις είναι καθαρά ευθύνη του υπουργείου και όχι των εκπαιδευτών».

Μοιράσου το άρθρο: