Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία της Κρήτης για την ασφαλή οδήγηση

΄Ενα νέο καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για την ασφαλή οδήγηση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων θα ξεκινήσει μέσα στο Μάιο η Περιφέρεια Κρήτης, στα σχολεία του νησιού. Το πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΙ του νησιού στόχο έχει την προαγωγή της κουλτούρας ασφαλούς μετακίνησης στην Μεγαλόνησο.
Το έργο, το οποίο θα εξελιχθεί μέσα στην ερχόμενη σχολική χρονιά και ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020, θα υλοποιηθεί από το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, τεχνογνωσία και μακροχρόνια εμπειρία σε παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε ζητήματα ασφαλούς μετακίνησης.

Στο περιφερειακό συμβούλιο

Η εισήγηση – πρόταση στο Περιφερειακό συμβούλιο έγινε από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Γιάννη Παρασύρη ύστερα από συνεννόηση του με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου ήταν επίσης παρούσα η Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κρήτης και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας. Το έργο, όπως ανέφερε ο κ. Παρασύρης απευθύνεται σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες μεταξύ των οποίων μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ανάμεσα στις δράσεις που προβλέπονται είναι η εκπόνηση έρευνας σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων για την ανάδειξη των εκπαιδευτικών αναγκών σε θέματα προαγωγής ασφαλούς μετακίνησης, η υλοποίηση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επάρκειας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο σχεδιασμό προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, η εφαρμογή σύντομων προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στα σχολεία, η οργάνωση δράσεων για την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης, καθώς και η οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.
Η Μαρία Παπαδακάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΙ Κρήτης και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας υπογράμμισε ότι η ελληνική πραγματικότητα έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό νεαρών θυμάτων αλλά και υψηλά ποσοστά ανήλικων παραβατών, ιδιαίτερα στην επαρχιακή Ελλάδα. Η πρώτη εμπειρία στην οδήγηση στο νησί μας φαίνεται να αποκτάται πριν από τα 10 έτη στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρώιμης ενηλικίωσης των παιδιών ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, γεγονός που δικαιολογεί την υψηλή θέση που κατέχει η Κρήτη στην Ευρωπαϊκή κατάταξη των Περιφερειών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό τροχαίων θανάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος