Αναφορά σε σειρά αναπτυξιακών ζητημάτων της Κρήτης, έκανε χθες ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του περιφερειακού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Δανδουλάκη, στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Στις 6 Αυγούστου, όπως είπε έχει προσδιοριστεί η έναρξη ενδιαφέροντος της διαγωνιστικής διαδικασίας για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος του ΒΟΑΚ και εντός του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για το κομμάτι Χερσόνησος – Νεάπολη όπου θα ακολουθηθεί η μέθοδος ΣΔΙΤ ενώ θα προχωρήσει και το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος από δημόσιους πόρους.

ΒΟΑΚ

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε για πολλοστή φορά πως για την Περιφέρεια Κρήτης «ΒΟΑΚ νοείται από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία κι αυτό διεκδικούμε όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνοντας πως είναι στη θετική κατεύθυνση το γεγονός πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοπρατήσεων και παράλληλα θα προωθηθεί η στρατηγική μελέτη για να ολοκληρωθεί όλο το τμήμα από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία.

Εκτροπή Πλατύ Ποταμού

Ο περιφερειάρχης Κρήτης χαρακτήρισε ως το πρώτο αναπτυξιακό έργο του νησιού στον τομέα των εγγειοβελτιωτικών έργων της Κρήτης την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, διότι θα λύσει προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στη Μεσαρά. Το έργο της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 150 εκ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητά του, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να βρίσκεται στον κατάλογο των μεγάλων έργων της χώρας και να προωθηθεί η υλοποίησή του. Για να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο, ο κ. Αρναουτάκης κάλεσε τους Αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς της Κρήτης να πιέσουν όλοι μαζί. « Με τις επαφές που κάνουμε με το Υπουργείο, εκτιμούμε πως μπορεί μέσα στο επόμενο οκτάμηνο να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης, αλλά θεωρούμε πως είναι χρήσιμη η πίεση όλων», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Κορυφαίο ζήτημα για την Κρήτη χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το μεταφορικό ισοδύναμο, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν προχωρήσει από τις κεντρικές κυβερνήσεις πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση επί πολλά χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί αρκετές προσπάθειες κατά το παρελθόν. Μάλιστα, προκειμένου να βρεθεί λύση ο κ. Αρναουτάκης προτείνει να γίνει σύσκεψη για το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου τον Οκτώβριο στο Υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο να ληφθούν και να δρομολογηθούν αποφάσεις για την εφαρμογή του για την Κρήτη.

Μοιράσου το άρθρο: