Πρόγραμμα διαχείρισης τροφικών υπολειμμάτων

«Τίποτα δεν πάει χαμένο και όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι». Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, αναφερόμενος στη διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης, Θρασύβουλο Μανιό και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Χάρη Μαμουλάκη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια.
Όπως είπε ο κ. Λαμπρινός η πρόταση υποβλήθηκε από το Δήμο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές καινοτόμες δράσεις», με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κατατέθηκαν 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εγκρίθηκαν 16 και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν δεύτερος στη σχετική κατάταξη.
Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
1. Αξιοποιείται το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης, ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το Ειδικό – Εναλλακτικό Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Πρόκειται για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.
2. Ενισχύεται η κομποστοποίηση, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων, και με:
3. Δημιουργείται η έξυπνη κάρτα, η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή, και μέσω της οποίας πληροφορείται ο δημότης για το ποια από τα τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος