Ρομπότ θα κάνουν τη διαλογή απορριμμάτων

Ενώνουν τις δυνάμεις τους και κατασκευάζουν δύο έξυπνα ρομποτικά συστήματα για την διαλογή των απορριμμάτων. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, η Διαδημοτική Επιχείριση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α.Ε. το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, το Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας του Πολυτεχνείου Κρήτης και η Tierra Environmental, συνεργάζονται για την κατασκευή και λειτουργία δυο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων, που θα εγκατασταθούν στο Ηράκλειο και στα Χανιά.
Ήδη δόθηκε η έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», προϋπολογισμού 950.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Το νέο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα Χανιά.
Με βάση το πρόγραμμα, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες επεξεργασίας απορριμμάτων δυο αυτόνομα ρομποτικά συστήματα αναγνώρισης και διαλογής συγκεκριμένων ανακυκλώσιμων προϊόντων (όπως PET, HDPE, PP, PS, Tetrapack, κτλ.). Τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας απορριμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ε.Σ.Δ.Α.Κ., στο Ηράκλειο και Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., στα Χανιά. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθούν μείωση κινδύνων για την υγεία του προσωπικού, βελτίωση απόδοσης και υψηλότερα ποσοστά ανάκτησης.
Στόχοι του προγράμματος Ανακύκλωσης Αστικών Απορριμμάτων – ΑΝΑΣΑ και της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομία «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» είναι:
– Η αξιοποίηση και ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας που είναι διαθέσιμη σε δύο κορυφαία εκπαιδευτικά/ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της Ελληνικής οικονομίας.
– Η κατασκευή ενός νέου Ρομποτικού Διαχωριστή Απορριμμάτων ανάκτησης 4 κλασμάτων – μονάδων ανακυκλώσιμου υλικού, ο οποίος θα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε νέες και υπάρχουσες μονάδες με ελάχιστες παρεμβάσεις στους χώρους διαλογής.
– Η βιομηχανική εφαρμογή του Ρομποτικού Διαχωριστή Απορριμμάτων σε 2 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τόσο στον ΕΣΔΑΚ (Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων) – Ηράκλειο Κρήτης, όσο και στη ΔΕΔΙΣΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) – Χανιά Κρήτης, σε Πράσινη (Σύμμεικτα Απορρίμματα) και Μπλε (Ανακυκλώσιμες Συσκευασίες) γραμμή απορριμμάτων αντίστοιχα, ώστε να αξιολογηθεί η χρηστικότητα του ΡΔΑ και να πραγματοποιηθούν εστιασμένες βελτιώσεις που αυξάνουν τη συνολική αποδοτικότητα του συστήματος.
– Η διερεύνηση των δυνατοτήτων οικονομικής εκμετάλλευσης του ΡΔΑ σαν ένα αυτόνομο προϊόν χαμηλού κόστους που βελτιώνει σημαντικά τις υπάρχουσες βιομηχανικές υποδομές ανακύκλωσης.
– Η βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος διαλογής καταφέρνοντας την επεξεργασία μεγαλύτερης ποσότητας ανακυκλώσιμων υλικών και την διαλογή περισσότερων τύπων (κλασμάτων) ανακυκλώσιμων υλικών με ένα μόνο μηχάνημα.
– Η επίτευξη υψηλότερων ποσοστών επιτυχίας ανάκτησης (97-99%) έναντι των οπτικών διαχωριστών (93- 95%) που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος