Τα μέτρα για τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο μετά τη φωτιά

Προσωρινή λύση για τη στέγαση των φοιτητών που έμεναν στις εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο κτίριο της Κνωσού και καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, δόθηκε στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Ενώ θα τους δοθεί σε πρώτη φάση και βοήθημα 2.000 ευρώ.

«Έχουν βρεθεί, είπε ο υπουργός, 35 δωμάτια, μένουν να βρεθούν άλλα τόσα. Έτσι οι μισοί φοιτητές θα πάνε σε ένα ξενοδοχείο και οι άλλοι μισοί σε άλλο. Τα κονδύλια για τη στέγασή τους υπάρχουν».
Στη σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο πρύτανης του Ιδρύματος, Οδυσσέας Ζώρας, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, αντιπρυτάνεις, στελέχη υπηρεσιών και του Πανεπιστημίου, ο κ. Γαβρόγλου, παίρνοντας πρώτος το λόγο, διεμήνυσε πως πριν φύγει από το νησί πρέπει να έχει λυθεί το θέμα της στέγασης με σαφήνεια, ενώ ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση θα δοθεί ένα ποσό 2.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή που έμενε στην εστία και καταστράφηκαν τα προσωπικά του είδη». Επίσης δεσμεύτηκε πως θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός επιδόματος για τους φοιτητές.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, εξήγησε πως παρ’ όλο για την Κρήτη είναι καλό που τα ξενοδοχεία έχουν κόσμο, τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το πρόβλημα στέγασης.
Ανέφερε πάντως πως επώνυμο πρόσωπο προσέφερε το ποσό των 10.000 ευρώ στο λογαριασμό που άνοιξε για τους φοιτητές, σημειώνοντας ότι όσα χρήματα μαζευτούν θα μοιραστούν ισόποσα στους φοιτητές που έμεναν στις εστίες.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης θέλησε να ευχαριστήσει όσους συμμετείχαν στη χθεσινή επιχείρηση, τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους απλούς εθελοντές. Ο ίδιος υπογράμμισε πως την επόμενη μέρα απαιτείται λύση στο θέμα της στέγασης των φοιτητών. Μάλιστα επεσήμανε την πρόθεση της Περιφέρειας να συνδράμει στην μελέτη για την οριστική λύση του προβλήματος.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ανέφερε από την πλευρά του πως τα μέτρα που θα παρθούν για τα παιδιά θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λίγη ώρα αργότερα, στην προγραμματισμένη του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί το ποσό των 1.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή που έμενε στην εστία. Επίσης έγινε γνωστό ότι και αύριο θα είναι κλειστά τα τρία νηπιαγωγεία και τα τρία δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μαυρομάτη, είπε ότι αύριο που θα ξεκινήσει η εφημερία του Βενιζελείου Νοσοκομείου, πρέπει να είναι στη διάθεση όλων οι ζωτικές λειτουργίες του. Όπως έγινε γνωστό θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας στο Βενιζέλειο, αφού τα οι υποδομές των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών, που ήταν στο κτίριο του Πανεπιστημίου καταστράφηκαν.
Η κ. Μαυρομάτη πρόσθεσε πως οι μέχρι στιγμής μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έδειξαν πως όλα είναι σε φυσιολογικό επίπεδο, θέση που επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης.
Λίγο πριν το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Παιδείας που έφτασε στο νησί με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε, θέλησε να αναφερθεί στον άψογο συντονισμό ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τους πυροσβέστες.

Με τους φοιτητές

Τα μέτρα για τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο μετά τη φωτιάΝωρίτερα ο κ. Γαβρόγλου βρέθηκε στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου είχε κλειστή συνάντηση με της πρυτανικές αρχές, όπου πέρα από την άμεση τωρινή ανάγκη στέγασης, εξετάστηκε και η δημιουργία σύγχρονης και μεγάλης εστίας για τη σωστή στέγαση των φοιτητών.
Επίσης είχε συνάντηση με τους φοιτητές που έμεναν στις εστίες οι οποίοι του περιέγραψαν την φοβερή κατάσταση που έζησαν μέσα στους καπνούς και ζήτησαν, πέρα από τη στέγη, οικονομική ενίσχυση για τα προσωπικά τους είδη. Ακόμη ζήτησαν να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για αλλοδαπούς φοιτητές οι οποίοι έχασαν και τα προσωπικά τους έγγραφα και πρέπει να επανεκδοθούν.

Στο καμένο κτίριο

Τα μέτρα για τους φοιτητές και το Πανεπιστήμιο μετά τη φωτιάΟ υπουργός Παιδείας μετά την πρυτανεία πήγε στο κτίριο που καταστράφηκε, είδε την κατάσταση και περιηγήθηκε στους χώρους και στις αποθήκες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου υπάρχει ένα πλούτος από την πανίδα και χλωρίδα, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά όλης της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Η φωτιά δεν επεκτάθηκε εκεί, αλλά από το θερμικό φορτίο και τους καπνούς υπάρχουν ζημιές, αλλά και το προσωπικό, ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό, δεν μπορεί να εργαστεί αφού δεν υπάρχει ηλεκτρικό, νερό, τα δίκτυα επικοινωνιών έχουν καταστραφεί.
Ο ίδιος στις δηλώσεις του ανέφερε πως κρύβουν έναν μοναδικό θησαυρό. «Ευτυχώς- σημείωσε- οι συλλογές δεν καταστράφηκαν. Οι χώροι όμως δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής του Πρυτανικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί η μεταφορά των εργαστηρίων στο απέναντι ακριβώς άσπρο κτίριο, με έξοδα του Υπουργείου».
Η προσωρινή αυτή εγκατάσταση στους νέους χώρους θα διαρκέσει έως ότου δημιουργηθούν νέοι υπερσύγχρονοι χώροι στο νέο πανεπιστήμιο στις Βούτες σε βάθος χρόνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος